Egyéb kategória

Ti mi alapján ítélkeztek?

A legtöbb ember ítélkezett már életében. Jónak vagy rossznak ítéltek meg dolgokat, embereket, de vajon mi alapján? Egy tanulmány szerint három fontos dolog határozza meg az erkölcsi döntéseiteket.

vous - 2018.10.15.
Ti mi alapján ítélkeztek?

A kutatók éveken át tanulmányozták az erkölcs jellegét, és a North Carolina State University tudósai most nyilvánosságra hoztak egy új tanulmányt, melyről a Mind Bodygreen is beszámolt. Ez a kutatás bámulatos magyarázatot ad arra, hogy az emberek miért hajlanak arra, hogy ugyanazokat az értelmetlen erkölcsi értékeléseket hajtsák végre újra és újra.

A tanulmány szerint a legtöbb ember három tényező alapján hoz erkölcsi döntéseket: az ügynök (az akciót elkövető személy jellege vagy szándéka); a tett (maga a cselekvés); és a helyzet által okozott következmények (más szavakkal az eredmény).

Ez a megközelítés lehetővé teszi számunkra, hogy megmagyarázzuk nemcsak a hazugság erkölcsi állapotának változását, hanem a másik oldalát is: az igazság megmondása lehet erkölcstelen, ha rosszindulatúan történik, és kárt okoz – vallja az egyik kutató.

A tanulmány megállapította, hogy amikor a tét alacsonyabb, az emberek a tett természetét használják annak megállapítására, hogy a helyzet erkölcsileg jó vagy rossz volt-e. Például, ha nem élet-halál kérdésről van szó, az emberek nem az általános kimenetét nézték a dolgoknak, ellenkező esetben úgy gondolták, hogy a cél szentesíti az eszközt.

Forrás:
Pexels
Ajánlott cikkek