Egyéb kategória

Ti mi alapján ítélkeztek?

A legtöbb ember ítélkezett már életében. Jónak vagy rossznak ítéltek meg dolgokat, embereket, de vajon mi alapján? Egy tanulmány szerint három fontos dolog határozza meg az erkölcsi döntéseiteket.

vous - 2018.10.15.
Ti mi alapján ítélkeztek?

A kutatók éveken át tanulmányozták az erkölcs jellegét, és a North Carolina State University tudósai most nyilvánosságra hoztak egy új tanulmányt, melyről a Mind Bodygreen is beszámolt. Ez a kutatás bámulatos magyarázatot ad arra, hogy az emberek miért hajlanak arra, hogy ugyanazokat az értelmetlen erkölcsi értékeléseket hajtsák végre újra és újra.

A tanulmány szerint a legtöbb ember három tényező alapján hoz erkölcsi döntéseket: az ügynök (az akciót elkövető személy jellege vagy szándéka); a tett (maga a cselekvés); és a helyzet által okozott következmények (más szavakkal az eredmény).

Ez a megközelítés lehetővé teszi számunkra, hogy megmagyarázzuk nemcsak a hazugság erkölcsi állapotának változását, hanem a másik oldalát is: az igazság megmondása lehet erkölcstelen, ha rosszindulatúan történik, és kárt okoz – vallja az egyik kutató.

A tanulmány megállapította, hogy amikor a tét alacsonyabb, az emberek a tett természetét használják annak megállapítására, hogy a helyzet erkölcsileg jó vagy rossz volt-e. Például, ha nem élet-halál kérdésről van szó, az emberek nem az általános kimenetét nézték a dolgoknak, ellenkező esetben úgy gondolták, hogy a cél szentesíti az eszközt.

Forrás:
Pexels
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.