Az almakompót valószínűleg mindenkiben nagymamás emlékeket idéz, az otthonosság édes illatát, mára pedig valamiért meglehetősen kikopott a mindennapokból, pedig annyira egyszerű és gyors, ráadásul rengeteg módon felhasználható.
Az almakompót igazi házias és hálás desszert, amiben a hullott, kissé ütődött almák tökéletes helyet találtak, és amit anno csak magában kanalaztunk, esetleg sült hús mellé savanyúság helyett. De az almakompót ennél sokkal többet tud, és bár a nagyi féle alapverziót is érdemes újra felfedezni, mert nagyon jól tud esni, jól járunk, ha kicsit variáljuk is, ehhez adunk néhány ötletet.
Az alapok
Az almakompóthoz bármilyen almát használhatunk, készíthetjük héjasan vagy meghámozva, cikkekre vagy kockákra vágva, természetesen kicsumázva. A főzővízbe mindig jó egy kis citromlé, ami segít megőrizni az alma halvány színét, nem barnul meg, és csak kevés víz kell hozzá, hiszen az alma is ereszt levet, de ha szeretnénk üdítőként vagy teaként meginni, készíthetjük hosszabb lével is.
Ha az alma édes, cukor nem is szükséges hozzá, ha kicsit savasabb, akkor kis cukor vagy vaníliás cukor, illetve valamilyen természetes édesítő mehet bele, ha pedig mézet használunk, azt csak a főzés után adjuk a langyosra hűlt kompóthoz. Az almákat nem kell teljesen puhára főzni, mert a tűzről levéve a vízben mg tovább puhulnak – amint látjuk, hogy kezd kissé áttetszővé válni a gyümölcs, már le is vehetjük a tűzről.
A cikk folytatását ide kattintva olvashatjátok >>>