Egyéb kategória

A tükör, a tükörkép, és ami mögötte van

Elgondolkoztunk már azon, hogy vajon milyenek is lehetünk valójában? Merthogy a saját arcunkat a tükörben sosem látjuk, legalábbis nem úgy, ahogyan mások látnak bennünket. És vajon miért jelent rosszat a törött tükör?

vous - 2018.10.05.
A tükör, a tükörkép, és ami mögötte van

Üljünk le a tükör elé és nézzük meg az arcunkat. Ne csak úgy felületesen, alaposan. A valódi arcunkat látjuk? Valószínűleg még nem, mert ahhoz le kell mosni minden sminket az arcunkról, a szemünkről. Ha így nézünk a tükörbe, már közelebb vagyunk a valósághoz, minden bizonnyal egyre elfogadóbbak és elégedettebbek leszünk a látvánnyal, mégis érdemes elgondolkozni azon, hogy ez még mindig nem az, ahogyan mások látnak bennünket. A tükör ugyanis nem a valóságot mutatja, csak annak tükörképét.

A tükörkép tulajdonságai

A síktükör által alkotott kép a tárggyal egyenlő nagyságú látszólagos kép – magyarázza a wikipédia is. Megőrzi a méreteket és a szögeket, de az irányítást megfordítja a síkjára merőleges irányok megfordításával. Vagyis ha például a megfigyelő a tükörkép helyzetébe képzeli magát, akkor úgy tűnik neki, hogy a függőlegesen álló tükör felcseréli a jobb és a bal oldalt. Ebből adódik az a népszerű kérdés, hogy honnan tudja ezt a tükör. A tükör azonban nem a jobb és a bal oldalt cseréli fel, hanem az elöl és a hátul irányokat. Ha az így keletkezett képet egy másik síktükörrel továbbtükrözzük, akkor újra megfordul a körüljárási irány, és minden irány a helyére kerül. Talán egy kicsit bonyolult elképzelni, de gondoljunk csak bele, amikor több tükör vesz bennünket körül, másnak látjuk magunkat, ahogyan a fényképek is gyakran becsapják a szemünket.

Ha pedig a tükör nem sík, akkor másfajta kép keletkezik. A domború tükrök kicsinyítik a látszólagos képet, míg a homorú tükrökkel nagyított valódi kép alkotható. A kép távolsága a tárgy távolságán kívül a tükör fókusztávolságától, görbületétől is függ. A hullámos, egyenetlen felszínű tükrök pedig torzképet adnak.

A tükör mögötti világ

A tükör és a tükörkép filozófiája sok művészt megihletett. Lewis Carroll például egy egész kisregényen keresztül kalauzolja Alice-t Tükörországban, ahol minden másként, fordítva és furcsábban működik, az évente egyszer előforduló születésnap helyett is inkább a 364 „nem-születésnapot” ünneplik – legalábbis Dingidungi szerint annak több értelme van.

Ha egy jelenetben – legyen szó regényről vagy filmről – megjelenik a tükör, akkor biztosak lehetünk benne, hogy az valamit mutatni fog: vagy a szereplő másik arcát, vagy valami titkot, valamit, ami nem nyilvánvaló, ami rejtélyes, ami misztikus, ami más, mint a valóság, vagy amit a mutatnak magukról. Vagy éppen nem mutat semmit, hiszen köztudott például, hogy a vámpíroknak nincs tükörképük…

Olvassátok tovább a cikket!

Forrás:
Unsplash
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

EFOTT fesztivál: 4 nap, 6 színpad, több mint 100 fellépő a nyár legnagyobb egyetemi buliján
Világ
EFOTT fesztivál: 4 nap, 6 színpad, több mint 100 fellépő a nyár legnagyobb egyetemi buliján
vous - 2023.06.05.
A törökországi földrengésben érintett hallgatókat is vendégül lát idén az EFOTT fesztivál – jelentette be Dr. Hankó Balázs Zoltán felsőoktatásért felelős államtitkár a rendezvényt beharangozó sajtóeseményen. Elhangzott: az EFOTT az egyetemisták fesztiváljaként a 18-29 éves korosztály egyik legkedveltebb nyári programja. A rendezvény sokszínű zenei kínálatának köszönhetően a középiskolásoktól az egyetemistákon át minden korosztály megtalálhatja a számára legizgalmasabb előadókat, 6 színpadon több mint 100 fellépőt. Július 12. és 16. között többek között a VALMAR, a Wellhello, Dzsúdló, a Halott Pénz, a Follow the Flow, ByeAlex és a Slepp, Azahriah, Majka, a Blue, a La Bouche és a Culture Beat is koncertezik a Velencei-tó partján. A fesztivál nappali programjait összefogó UNIversumba idén rekordszámú felsőoktatási intézmény jelentkezett. A programok középpontjában a kultúra, az egészséges életmód, a digitalizáció és a fenntarthatóság áll majd.

Otthon

Milyen tolóajtók közül választhatunk?
Otthon
Milyen tolóajtók közül választhatunk?
vous - 2023.06.01.
Az emberek többsége olyan lakásra vagy házra vágyakozik, ahol valóban otthonra találhat. A modern lakberendezési irányzatokban a praktikus, esztétikus és energiahatékony lakberendezés kiemelten fontos, de gyakran szembesülünk a hely szűkösségével. Az alábbiakban néhány megoldást tekintünk át, amelyek egyszerűbbé és modernebbé változtatják mindennapjainkat, miközben a lakásunk is letisztultabb megjelenést kap.