Egyéb kategória

A méh előreesése, süllyedése gyakoribb, mint gondolnánk

Attól függően, milyen erős kötőszöveteket örököltünk, hány gyermeket hordtunk ki és szültünk meg, illetve hány évesek vagyunk, és milyen erősek a medenceizmaink, a méhünk előreeshet, és meg is süllyedhet. Félelmetesnek hangzik, mégis sokan élnek vele, pedig kezelésére többféle mód is létezik.

vous - 2018.09.12.
A méh előreesése, süllyedése gyakoribb, mint gondolnánk

A méh biológiailag meghatározott helye a kismedencében van a méhszáj mögött, helyén pedig különböző szalagok, izmok, szövetek tartják. Ám a terhességek, a nehéz, emelésekkel tarkított fizikai munka, a korral egyre gyengülő medencefenék-izomzat miatt maga a szerv egyre lejjebb süllyedhet. A helyzeten tovább ronthat a túlsúly, a krónikus székrekedés, az állandó köhögés vagy az ugrálással járó sport is. Minél gyengébbek a gátizmok, a hüvelyfal izmai, minél többször terheljük a rendszert terhességekkel, hüvelyi szülésekkel, s minél kevesebb az ösztrogén a szervezetünkben, a helyzet annál rosszabbá válhat. Szöveteink egyre lazulnak, s a méh először előreesik, ami egy értelemben egy bizonyos kor felett tulajdonképpen természetes állapot. Ha azonban korábban jelentkezik, vagy rontja az életminőségünket, akármilyen életkorban elmehetünk vele a nőgyógyászunkhoz, aki a legrosszabb esetben műtéti úton rendezi a problémát. Más a helyzet, ha a méh nemcsak előreesett, de meg is süllyedt…

Ezek a leggyakoribb tünetek és stádiumok

Ha a méh előreesése kezeletlen marad, és tovább romlik a helyzet, a méhünk szép lassan a hüvelyünkbe csúszik. Az első fokozatban még több mint egy centivel a szűzhártya felett található a méh alja, a második stádiumban maximum egy centivel haladja meg azt, a harmadik fokozatban a méh még nem tölti ki a hüvely teljes hosszát, ám a negyedik stádiumban igen, és maga a hüvely is előreeshet. A kezdeti szakaszban a hüvelyben érzett nyomás, fájdalmas nemi élet, inkontinencia, deréktáji fájdalom jelezheti a méhsüllyedést, de fizikailag is érezhetjük. A rendszeres, évenkénti nőgyógyászati kontroll ezért is fontos, hiszen nemcsak rákszűrést végeznek, de a vizsgálat során az is kiderülhet, ha méhünk előreesik vagy süllyed.

Folytassátok a cikk olvasását!

Forrás:
www.pixabay.com
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

EFOTT fesztivál: 4 nap, 6 színpad, több mint 100 fellépő a nyár legnagyobb egyetemi buliján
Világ
EFOTT fesztivál: 4 nap, 6 színpad, több mint 100 fellépő a nyár legnagyobb egyetemi buliján
vous - 2023.06.05.
A törökországi földrengésben érintett hallgatókat is vendégül lát idén az EFOTT fesztivál – jelentette be Dr. Hankó Balázs Zoltán felsőoktatásért felelős államtitkár a rendezvényt beharangozó sajtóeseményen. Elhangzott: az EFOTT az egyetemisták fesztiváljaként a 18-29 éves korosztály egyik legkedveltebb nyári programja. A rendezvény sokszínű zenei kínálatának köszönhetően a középiskolásoktól az egyetemistákon át minden korosztály megtalálhatja a számára legizgalmasabb előadókat, 6 színpadon több mint 100 fellépőt. Július 12. és 16. között többek között a VALMAR, a Wellhello, Dzsúdló, a Halott Pénz, a Follow the Flow, ByeAlex és a Slepp, Azahriah, Majka, a Blue, a La Bouche és a Culture Beat is koncertezik a Velencei-tó partján. A fesztivál nappali programjait összefogó UNIversumba idén rekordszámú felsőoktatási intézmény jelentkezett. A programok középpontjában a kultúra, az egészséges életmód, a digitalizáció és a fenntarthatóság áll majd.

Otthon

Milyen tolóajtók közül választhatunk?
Otthon
Milyen tolóajtók közül választhatunk?
vous - 2023.06.01.
Az emberek többsége olyan lakásra vagy házra vágyakozik, ahol valóban otthonra találhat. A modern lakberendezési irányzatokban a praktikus, esztétikus és energiahatékony lakberendezés kiemelten fontos, de gyakran szembesülünk a hely szűkösségével. Az alábbiakban néhány megoldást tekintünk át, amelyek egyszerűbbé és modernebbé változtatják mindennapjainkat, miközben a lakásunk is letisztultabb megjelenést kap.