Egyéb kategória

Tombol a kánikula, ti mégis fáztok? Az alacsony testhőmérséklet és az állandó hidegérzet enyhíthető

Még melegben is pulcsit hordotok? Az irodában mindig van nálatok egy extra pléd? Télen már nem tudtok több réteg ruhát magatokra venni, hogy ne fázzatok? Ha ti is állandóan fázósak vagytok, jó helyen jártok. Megmutatjuk, mi okozhatja az alacsony testhőmérsékletet, és mit tehettek, hogy enyhítsétek a hidegérzést.

vous - 2018.08.18.
Tombol a kánikula, ti mégis fáztok? Az alacsony testhőmérséklet és az állandó hidegérzet enyhíthető

Dr. Christopher Minson az Oregon Egyetem humán élettani részlegének professzora a termoreguláció területén végez fontos kutatásokat, vizsgálja az agy és a test kölcsönhatását a hideg és meleg érzet kapcsán. Vele készített interjút az Up Worthy.  

A professzor szerint a hideg és a meleg érzéséért a testetek hőközpontja felel, ami különböző termikus hatásoknak van kitéve, beleértve az agyat, a vért, a gerincvelőt, a szerveket, az izmokat és a bőrt. Az agyatok egy része szétválogatja ezeket az impulzusokat, és beállítja a testetek hőmérsékletét. Ha a bőrötök hőmérséklete például alacsonyabb, akkor is hideget fogtok érezni, ha a testetek többi részének a hőmérséklete megfelelő.

A nők (és az idősebbek) azért érintettek jobban, mert kisebb az izomzatuk, mint a férfiaké, és nagyobb a véredénysűrűségük a bőrfelszínen.

Ahhoz, hogy a test melegen maradjon, először a végtagokból vonja el a vért a szervezet, ezért hidegebb a nők keze és lába.

De ne féljetek, van megoldás!

A professzor szerint az egyik megoldás lehet, ha növelitek a zsírmentes izomtömeget a testeteken. Kipróbálhatjátok azt is, hogy hozzászoktatjátok a szervezeteteket a hideghez. Naponta rövid időszakokra „sokkoljátok” a szervezeteteket hideggel, például pár perces hidegzuhannyal.

A hidegérzést az abnormálisan alacsony pajzsmirigy hormonszint is okozhatja, ami véreredményből kimutatható, ezt érdemes kivizsgáltatni.

Objektum doboz

Objektum doboz

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.