Egyéb kategória

Befejezetlen projekt: 3 alkalom, amikor örülnünk kell neki

Mindannyian jártunk már így. Az biztos, hogy én már igen. Rengetegszer. Megtetszik valami, belekezdek, majd eltelik egy kis idő, megzavar valami, és a projekt félig készen ott marad a nappali közepén – írja Cserta Szandra otthonszervező, a Kívül belül boldogság blog szerzője.

vous - 2018.08.15.
Befejezetlen projekt: 3 alkalom, amikor örülnünk kell neki

Megzavarhat a család, kifuthatok az időből, vagy egész egyszerűen meg is unhatom. A lényeg, hogy a rengeteg kis apróság amivel éppen foglalkoztam az most ott hever szanaszét a padlón. Nem lehet tőle közlekedni, igazából mindenkit zavar, de mivel elkezdtem, és úgy érzem, hogy be is fogom fejezni addig ott marad, amíg nem lesz kész.

Miért is szedném fel? Hiszen azzal, ha összeszedem a puzzle-t, a karácsonyi DIY projektet, vagy legyen az egy új kilengése a kreativitásomnak, azzal beismerem, hogy nem most fogom befejezni. Kudarcot vallottam, és még arra sem voltam képes, hogy ezt az egy nyamvadt dolgot végig vigyem. Nem. Ezt nem fogadhatom el! Így inkább ott hagyom, hogy mindenki lássa, hogy bűntudatot keltsen bennem, egészen addig, míg valóban rászánom magam, hogy befejezzem. Maximum egy kicsit félrehúzom az útból pár hét után, de eltenni, na azt nem. Majd befejezem.

Egy idő után azonban sajátos gondolataim támadnak:

Be kellene ezt fejeznem ha majd lesz időm…”

Szánalmas vagyok, sosem fejezek be semmit…”

Forrás:
unsplash.com

Gyakorta előfordul, hogy valaki elkezdi rendszerezni az otthonát egy könyv, videó, blogposzt, vagy akár egy ismerős hatására, de aztán valahol valami oknál fogva elakad. Bár néha nehéz kiemelni a pozitív részét a befejezetlen projektjeinknek, mégis összegyűjtöttem három alkalmat, amikor igenis örülnünk kell egy befejezetlen projektnek:

1. Valami miatt elkezdted.

Amikor elkezdted a rendszerezést, akkor ezt valami kiváltotta. Valami hatására kezdtél el cselekedni. Ez csodálatos! Tehát amikor ez a valami megtörtént, akkor arra úgy reagáltál, hogy kirángattad a ruháidat a ruhásszekrényből és elkezdted átválogatni a darabokat. Vissza tudsz emlékezni, hogy mi volt az? Vagy ki volt az? Az egyik barátnőd elmesélte, hogy mennyi helyet csinált a rendszerezéssel a gardróbjában? Vagy pedig megnézted az egyik Kívül Belül Boldogság videót? Elolvastad Marie Kondo: Rend a lelke mindennek könyvét? Milyen szikra volt az, amire te ilyen formán reagáltál?

Találd meg azt a láthatatlan motiváló erőt, ami miatt belekezdtél a projektbe és próbáld visszaszerezni a motivációdat.

Ne azon gondolkozz, hogy miért nem tudod megcsinálni, hanem azon, hogy hogyan tudod újra megkaparintani azt a kezdeti lelkesedést, amit akkor éreztél, amikor nagy lendülettel megfogtad a ruháidat és kivonszoltad őket a nappalid közepére. Az otthonszervezés kicsit olyan mint a drog (persze a jóféle). Ha egyszer elkezded, nagyon nehéz abbahagyni. 

Előfordul, hogy az a fajta lelkesedés, amit az elején megkaptál már nem nyújtja ugyanazt a motiváló erőt. Ilyenkor sem kell elkeseredni. Ebben az esetben gondold végig, hogy mi az ami egy fokkal erősebb lendületet ad neked, mint amit eddig éreztél. Ha eddig a szomszéd motivált, lehet, hogy anyukád lesz az erősebb motiváló erő. Vagy a párod. Vagy egy újabb rendszerezésről szóló könyv.

Mindenesetre ne arra fókuszálj, hogy nem fejezted be a projektedet, hanem arra, hogy már mennyit megvalósítottál belőle. Egy pici kitartással pedig még mennyi mindent létre tudsz hozni. Minden csak hozzáállás kérdése. Szerintem a pohár félig tele van. Szerinted?

A további két dologról ide kattintva olvashattok!

Ajánlott cikkek