Egyéb kategória

5 illat pollenallergia ellen

Az illatoknak különleges erejük van. Egy-egy jelentőségteljes illat azonnal érzéseket vált ki, emlékeket ébreszt bennünk, és térben, időben messzire repíthet. Mindez annak köszönhető, hogy egyenesen az idegrendszerre hat, és ezt a közvetlen kapcsolatot arra is használhatjuk, hogy javítsunk a közérzetünkön. Nézzük, mely olajok a leghatásosabbak allergia ellen.

vous - 2018.08.13.
5 illat pollenallergia ellen

Az, hogy illatokat érzünk, a szaglóidegnek köszönhető, amely az orrunk és az agyunk között létesít közvetlen kapcsolatot. A jelek az agy érzelmekért, hangulatokért és memóriáért felelős részeibe érkeznek, többek között a limbikus rendszerbe és az amygdalába. Az érzelmekre ható aromaterápia többek között ennek, az agyba vezető kapcsolatnak köszönhetően fejti ki hatását. A növényekből kivont olajoknak emellett van egy másik hatásuk is, a növényi anyagok ugyanis közvetlenül hatnak a kezelt felületen, így nyugtatják, fertőtlenítik a nyálkahártyákat és a légutakat.

Az illóolajok a komplementer medicina hatékony eszközeit jelentik, amelyeket számtalan életterületen felhasználhatunk az allergiától kezdve a szorongáson át a fogyásig. Az aromaterápiához 100%-os tisztaságú illóolajokat érdemes használnunk, ha lehet, olyanokat, amelyek terápiás minőségűek. Az illóolajokat használthatjuk vízzel párologtatva, illetve az akupresszúrás pontokba bedörzsölve.

Teafaolaj

Az Ausztráliában őshonos teafa- vagy melaleucaolaj az egyik legelterjedtebb és legsokoldalúbb természetes fertőtlenítőszer, amelyet gyulladások esetén éppoly hatékonyan használhatunk, mint takarításhoz. Gyulladásgátló hatásának köszönhető az is, hogy enyhíti az allergiás tüneteket. Illatának hatására csökkenhet a szem viszketése és az orrdugulás. Használhatjuk párologtatva, vagy úgy, hogy néhány cseppet valamilyen hordozóolajba – például kókuszba, mandulába, jojobába – keverünk, és eloszlatjuk a nyak hátulján vagy a csuklón. Enyhítheti a köhögést, és kiütések esetén is érdemes kipróbálni, de mindig hordozóolajjal hígítva.

Levendula

A nyár egyik legelbűvölőbb növénye, a levendula nemcsak a szemet gyönyörködteti, hanem számos pozitív egészségügyi hatással is rendelkezik. A legtöbben nyugtatóként tartják számon, viszont szorongásoldó tulajdonságai mellett az allergia ellen is hatásos fegyver lehet. A levendulaolajat ugyanúgy alkalmazhatjuk, mint a teafát, azzal a különbséggel, hogy nem szükséges mindig hígítani, akár közvetlenül is kerülhet a bőrre. Akár magunkkal is vihetjük, hogy mindig elővegyük, és beleszagoljunk, amikor csak szükségünk van rá.

Olvassátok tovább a cikket!

Forrás:
Pixabay
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
Otthon
Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
vous - 2024.05.30.
A kinyitható kanapé nagyon praktikus akár mindennapos alváshoz is. Miért? Azért, mert egyszerre több funkciót is ellát, miközben rendkívül kényelmes bútordarab. De ne rohanjunk ennyire előre, vegyük sorra az előnyöket!