Egyéb kategória

5 illat pollenallergia ellen

Az illatoknak különleges erejük van. Egy-egy jelentőségteljes illat azonnal érzéseket vált ki, emlékeket ébreszt bennünk, és térben, időben messzire repíthet. Mindez annak köszönhető, hogy egyenesen az idegrendszerre hat, és ezt a közvetlen kapcsolatot arra is használhatjuk, hogy javítsunk a közérzetünkön. Nézzük, mely olajok a leghatásosabbak allergia ellen.

vous - 2018.08.13.
5 illat pollenallergia ellen

Az, hogy illatokat érzünk, a szaglóidegnek köszönhető, amely az orrunk és az agyunk között létesít közvetlen kapcsolatot. A jelek az agy érzelmekért, hangulatokért és memóriáért felelős részeibe érkeznek, többek között a limbikus rendszerbe és az amygdalába. Az érzelmekre ható aromaterápia többek között ennek, az agyba vezető kapcsolatnak köszönhetően fejti ki hatását. A növényekből kivont olajoknak emellett van egy másik hatásuk is, a növényi anyagok ugyanis közvetlenül hatnak a kezelt felületen, így nyugtatják, fertőtlenítik a nyálkahártyákat és a légutakat.

Az illóolajok a komplementer medicina hatékony eszközeit jelentik, amelyeket számtalan életterületen felhasználhatunk az allergiától kezdve a szorongáson át a fogyásig. Az aromaterápiához 100%-os tisztaságú illóolajokat érdemes használnunk, ha lehet, olyanokat, amelyek terápiás minőségűek. Az illóolajokat használthatjuk vízzel párologtatva, illetve az akupresszúrás pontokba bedörzsölve.

Teafaolaj

Az Ausztráliában őshonos teafa- vagy melaleucaolaj az egyik legelterjedtebb és legsokoldalúbb természetes fertőtlenítőszer, amelyet gyulladások esetén éppoly hatékonyan használhatunk, mint takarításhoz. Gyulladásgátló hatásának köszönhető az is, hogy enyhíti az allergiás tüneteket. Illatának hatására csökkenhet a szem viszketése és az orrdugulás. Használhatjuk párologtatva, vagy úgy, hogy néhány cseppet valamilyen hordozóolajba – például kókuszba, mandulába, jojobába – keverünk, és eloszlatjuk a nyak hátulján vagy a csuklón. Enyhítheti a köhögést, és kiütések esetén is érdemes kipróbálni, de mindig hordozóolajjal hígítva.

Levendula

A nyár egyik legelbűvölőbb növénye, a levendula nemcsak a szemet gyönyörködteti, hanem számos pozitív egészségügyi hatással is rendelkezik. A legtöbben nyugtatóként tartják számon, viszont szorongásoldó tulajdonságai mellett az allergia ellen is hatásos fegyver lehet. A levendulaolajat ugyanúgy alkalmazhatjuk, mint a teafát, azzal a különbséggel, hogy nem szükséges mindig hígítani, akár közvetlenül is kerülhet a bőrre. Akár magunkkal is vihetjük, hogy mindig elővegyük, és beleszagoljunk, amikor csak szükségünk van rá.

Olvassátok tovább a cikket!

Forrás:
Pixabay
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Neked milyen a BudaPart? – Most fotópályázatban mutathatod meg!
Világ
Neked milyen a BudaPart? – Most fotópályázatban mutathatod meg!
vous - 2023.05.23.
Mutasd meg, hogy neked mit jelent a BudaPart! Szívesen töltesz időt a BudaParton, itt élsz vagy épp itt dolgozol? Most itt a lehetőség, hogy megörökítsd kedvenc pillanatod vagy hangulatod! Május 22-én, hétfőn indul a „Nekem a BudaPart...!” fotópályázat, ahol három témában mutathatják be a városnegyedet a pályázók, a legizgalmasabb 50 fotóból pedig kültéri pop-up kiállítás készül, mely ingyenesen lesz látogatható a nyár folyamán.

Otthon

Hasznos kiegészítők a porszívódhoz
Otthon
Hasznos kiegészítők a porszívódhoz
vous - 2023.05.22.
Vettél egy porszívót és szeretnéd a maximumot kihozni belőle? Ezesetben lehet, hogy szükséges lesz pár kiegészítőre, amit a csomagolás nem tartalmazott. Az alábbiakban felsorolunk néhány fontos porszívó tartozékot, amelyek segítenek a hatékony és alapos takarításban: