Egyéb kategória

Próbáljátok ki a DIY csúcsát, a kreatív bútorfestést

A DIY nemcsak a kikapcsolódást és az alkotás örömét jelentheti, hanem általa igen sokat takaríthattok meg a havi költségvetésből is. Csúcsának a bútorfestés, bútorfelújítás számít, mely által igazán egyedivé varázsolhatjátok régi bútoraitokat. A témában Godó Alice, kreátor adott interjút, aki megmutatja nektek, hogyan is vágjatok bele a bútorfelújításba.

vous - 2018.08.04.
Próbáljátok ki a DIY csúcsát, a kreatív bútorfestést

Godó Alice bútorfestéssel és homedecor készítéssel, film, bemutatkozó és egyéb rendezvényfilmek készítésével, rendezvényszervezéssel egyaránt foglalkozik. De hogyan indult a karrierje? Erről mesélt nekünk:

„Kerti dekorálással kezdtem bele a csináld magad tevékenységekbe, ahonnan a homedekor készítés és a bútorfestés már csak egy ugrás volt. Ma már a megunt vagy lomtalanításból
származó, esetleg ezért beszerzett használt bútorok újraélesztése lett a kedvenc hobbim, és egyben a munkám is. Évek alatt megszerzett tapasztalataim, technikai tudásomat adom át a kezdő érdeklődőknek oktatás (workshopok) keretein belül. A 'nagy közösségi hálón' épülő DIY-csoportomban szintén a kreativitás, a bútorfestés és a homedekor készítés témaköreit osztjuk meg egymással.

Ezenkívül nemrégen sikerült elindítanom vállalkozásom egy másik vonalát, ami szorosan a kézműves életet élő alkotó társaim előmenetelét segíti. Imázsfilmeket forgatok kedves operatőr kollégámmal, amiben bemutatkozhatnak az alkotók és ezzel munkájukat, vállalkozásukat népszerűsíthetik.”

Forrás:
GlobalDiywithAlice

Miért tartod hasznos és kreatív hobbinak a bútorfestést?

Számomra az otthonszépítés, a kényelem megteremtése mellett, az újrahasznosítás, a környezetvédelem is nagyon fontos szempont. Munkáimra a legjellemzőbb a finom elegancia és a régi forma, modern társaikhoz illesztése. Régi szebb időket megélt bútorokat öltöztetek új ruhába, ahelyett hogy kidobnám és másikat vásárolnék helyettük. Egy jó hobbi mindenki számára a feltöltődést, a szürke hétköznapokból való kilépést jelenti. A bútorfestés amellett, hogy hasznos a családnak, a nők körében az egyik olyan hobbi, amiben kiélhetik kreativitásukat, kikapcsolódhatnak és megteremthetik az énidőt. Most szólok, fertőző a dolog!

Ha egyszer elkezded, nincs megállás!

Forrás:
GlobalDiywithAlice

Mit javasolsz a VOUS-olvasóknak, hogyan vágjanak bele?

Ahhoz, hogy belekezdjetek a bútorfelújításba, alapvető eszközök és felszerelés szükséges, de nem kell azonnal egy egész gépparkot beszerezni. A munka mindig a tisztítással kezdődik, zsírtalanított és pormentes felülettel lehet csak szépen dolgozni. Nem kell nagy dolgokra gondolni egy jó mosogatószeres lemosás azonnal segíteni tud. Otthon mindig van, tehát adott.

A bútorok javításához kell egy kis csiszolópapír, egy jó spakli, kalapács, fúró, ragasztók és némi fatapasz, amivel a felületi hibákat javítjuk. Egy-két jó festőecset, festőhenger és tálca, alapvetően szükséges. Nagyjából a kedvenc férjünk garázsában vagy kis barkács-zugában azért akadnak megfelelő alapszerszámok, amiket mi is használhatunk jó esetben. Óriási segítség, hogy az utóbbi pár évben kb. 11 féle (!?) krétafesték jelent meg a piacon, amit kimondottan bútorfestéshez fejlesztettek ki és az ahhoz tartozó technikák könnyű alkalmazásához. Igen a krétafesték ennek a hobbinak a nagy varázslója.
 

Forrás:
GlobalDiywithAlice

Mik a trendek a bútorfestésben?

A bútorfestésben használt és elterjedt stílusok, mint a vintage, shabbychic, oldworld trenddé váltak. A vintage például olyan teret hódított magának, hogy lassan nincs olyan közintézmény, szálloda vagy otthon, ahol ne lenne legalább egy darab ilyen felújított és újraálmodott bútor. Ezeknek a bútoroknak legfőbb jellemzője az elegáns kopottság, a finoman öregbített új, de mégis korosnak tűnő külső.

A krétafestékek pont ezekhez a technikához adnak segítséget. Könnyen csiszolható és strukturálható, jól fedő, szép színekben pompázó anyagok. Alapozó festék nélkül is használható, jól tapadó, könnyen felhordható a felületre. Nem utolsó sorban vízbázisú, bőr és bababarát, környezetre ártalmatlan szerek.

A krétafestékkel való festés igazi szórakozás! Azonnali sikerélmény!

Forrás:
GlobalDiywithAlice

Milyen technikákat ajánlasz?

Nagyon gyorsan, rengeteg technika is létrejött ehhez a hobbihoz. A homedekor készítésben használt technikákat is bátran alkalmazhatjátok, sőt leginkább ezeket látjuk viszont a festett
bútorokon is. Az antikolás technikák, a repesztett felületek képzése, a dekupázs, a transzferálás és még sorolhatnám, mi mindennel díszíthetünk egy-egy bútort.

Szóval vágjatok bele, élvezzétek az alkotás örömét, kapcsoljatok ki a hétköznapok mókuskerekéből, és ami nagyon fontos, törődjetek egy kicsit magatokkal is!

Kövessétek Godó Alice munkásságát a Facebookon és nézzétek meg a honlapját!

fészertitkok

#fészertitkok – Ismerjétek meg DIY-sorozatunkat!

A #fészertitkok a VOUS legújabb sorozata, amely egy virtuális menedék lehet minden nő számára. Egy hely, ahol egyszerre ismerhettek meg pofonegyszerű háztartási praktikákat, de akár kertszépítési-, szépségápolási tippekkel is gazdagodhattok. A #fészertitkokban lesz szó a női barkácsolásról, a főzésről, a mozgásról, a recyclingról, de még az autókról is – egy szóval mindenről, ami egy 21. századi nő életét körülveszi és amiket apróbb trükkökkel még élhetőbbé tehettek. Kíváncsiak vagytok a részletekre? ITT mindent megtudhattok! 

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.