A nyár igazán ideális időszak az alakbarát, egészségesebb táplálkozásra, a rengeteg friss zöldség és gyümölcs lendületet adhat a kissé tudatosabb főzéshez és étkezéshez. Ha pedig még néhány apróságra odafigyelünk, és a konyhában rutinná tesszük, akkor nyert ügyünk van!
Persze nem nyulak vagyunk, hogy csak zöldségeket együnk, szükségünk van gabonafélékre, fehérjére, jóféle zsírokra, de nem mindegy, mit választunk, ahogy az sem, hogyan készítjük el őket.
Milyen gabonákat válasszunk?
Dietetikusok szerint a gabonafélék fontos részét kell képezzék étrendünknek, mégpedig napi átlag 15 dkg főtt gabonaféle javallott. Válasszuk a rizst, a kölest, a quinoát, de nagyon jó a kukoricadara, vagyis puliszka, vagy akár a hajdina is. Ezek megpárolva, zöldséges szósszal tálalva, esetleg egy wokban vagy serpenyőben zölségekkel összepirítva gyorsan és egyszerűen elkészíthetőek, de süthetünk belőlük lepénykéket is, avokádókrémmel, hummusszal vagy padlizsánkrémmel ezek is isteniek. A gabonafélékhez tartozik természetesen a tészta és a kenyér is – a tésztákból érdemes a durum változatot vagy félbarnát preferálni, a kenyerek közül pedig a teljes kiőrlésű és a tönkölylisztes pékáruk a legjobbak a szervezetnek.
Mexikói mindenmentes quinoasaláta >>
Nézzétek meg a többi tippet is, ITT!