Egyéb kategória

Miért nem fogyok már?

Ha eldöntöttük, hogy nekiállunk, és leadjuk a rajtunk lévő felesleget, érdemes nem egy-két hetes csodadiétákkal próbálkozni, hanem inkább teljes életmódváltásba fogni. Ez egy szép nagy és nehéz szó, s a megvalósítása sem sétagalopp.

vous - 2018.07.13.
Miért nem fogyok már?

Sokak életében nem hosszas lamentálás és gondos előkészületek, hanem egy gyors „bekattanás” után következik be drasztikus változás, amit érdemes kihasználni! Ez a pillanat lehet egy kihízott kedvenc felső megtalálása, egy gyönyörű szoknya, ami nem jön ránk a próbafülkében, a felismerés, hogy 3 hét múlva nyaralás, és borzalmasan nézünk ki bikiniben, vagy akár egy megjegyzés a külvilág részéről. De ha be is kattanunk, próbáljuk meg nem elveszíteni a józan ítélőképességünket, s mielőtt hazamennénk, és őrjöngve kivágnánk mindent a hűtőből, gondolkozzunk higgadtan! Amitől érdemes megszabadulni első körben, az otthon lévő fehér cukor és fehér liszt, hiszen alapvetően ettől a kettőtől hízunk, attól, amiben ez a kettő megtalálható. Ezután dobjuk ki a hűtő alján megposhadt gyümölcsöket, zöldségeket, s vegyünk helyettük frisseket, olyanokat, amiket meg is eszünk!

Ám ha azt érezzük, mindent megtettünk, mindent jól csinálunk, úgy, ahogy az a nagy könyvben meg van írva, de valamilyen okból kifolyólag mégsem fogyunk, akkor se adjuk fel! Nézzük át az alábbi listát, s próbáljuk kiszúrni, mit rontunk el nap mint nap.

Reggelizz, mint a királyok!

Sose hagyjuk ki a reggelit, ha fogyni szeretnénk! Sokan csak bedobnak egy kávét ébredés után, majd órákkal később esznek csak pár falatot a munkahelyükön, s ahogy telik a nap, egyre éhesebbek, többet és többet esznek, habár diétás ételeket, estére pedig már farkaséhesek, de a bűntudat miatt ekkor már nem esznek semmit, inkább koplalnak, rosszkedvűek és dacosak. Ez a forgatókönyv teljesen rossz, nem szabad megvárni, míg éhesek leszünk, mindenképpen együnk rendszeresen, minimum ötször, legfontosabb mindig a reggeli! Legjobb, ha ébredés után maximum 1 órával már eszünk valami táplálót, még ha nem is érezzük magunkat éhesnek, szervezetünknek szüksége van a tápanyagra, hogy el tudja indítani a napot. Ekkor még lehetünk kreatívak, fogyasszunk lassan felszívódó szénhidrátokat, teljes kiőrlésű gabonát, aszalt gyümölcsöket, tojást, tejtermékeket, hogy sokáig tomboljon bennünk az energia. Ha ugyanis 10-12 órákat nem eszünk, szervezetünk megnyomja a vészcsengőt, azt gondolja, elfogyott a táplálék, és ahelyett, hogy azonnal felhasználható energiát gyártana számunkra, elkezd tartalékolni. Emellett gyakorlatilag nem leszünk éhesek, ha rendszeresen, lehetőleg ugyanazokban az időpontokban eszünk, s nem fogjuk kívánni a kollégáink által felkínált icipici, édes kekszecskéket, csokikat (ugye kedves ridikül.hu-szerkesztőség?), hanem azt mondjuk, „nem, köszönöm, tele vagyok!”, és valóban így is fogjuk érezni.

Beosztás

Elképzelhető, hogy rosszul osztjuk be az ételeket, és esetleg olyat fogyasztunk, amit déli 12 után már nem szabadna. Ezek tipikusan a szénhidrátok, a rizs, a kenyér, a tészta és minden lisztes termék. Unalomig ismételt tézis: vacsorára sovány húsokat, halat, salátát együnk, és semmiképpen ne nassoljunk, mert az este bevitt szénhidrátot már nem fogja feldolgozni a testünk. Ha komolyan gondoljuk a fogyást, még egy kocka csoki sem fér bele, még a gyerek maradék túrórudija, kiflicsücske sem. Az első idők nagyon nehezek, kopog a szemünk, és nagyon szenvedünk, de megéri, mert pár nap, na jó, esetleg egy-két hét, és átáll a szervezetünk.

Olvassátok tovább a cikket!

Forrás:
Pixabay
Ajánlott cikkek