Egyéb kategória

Az angol beteg – Ki is volt ez a titokzatos férfi?

„Almásy László sorsa bővelkedik váratlan, drámai fordulatokban. Egyénisége éppen olyan rejtelmes, mint a Szahara, amelynek kutatása életcélja és szenvedélye, sikereinek forrása és végzete volt." Rinner Anita, a Pannon Café blog szerzője erről a különleges férfiről mesél a következő cikkben.

vous - 2018.07.13.
Az angol beteg – Ki is volt ez a titokzatos férfi?

1997-ben az Amerikai Filmakadémián az Angol beteg című filmet tizenkét kategóriában jelölték Oscar-díjra, amiből kilencet meg is kapott. Az Oscar-díj és a gálaműsor révén az évtizedekig feledésre ítélt Almásy László neve hirtelen a legnagyobb példányszámú világlapok címoldalaira került. Arról, hogy valójában ki is volt ez a titokzatos férfi, Dr. Kubassek János A Szahara bűvöletében című könyvében találunk részletes leírást.

Életünkben különös jelentősége van a véletleneknek, annak pedig, hogy ezekkel a véletlenekkel mihez kezdünk sorsdöntő szerepe lehet. Jellemünk alaptulajdonságai befolyásolják, hogy megragadjuk-e az élet nyújtotta lehetőségeket vagy hagyjuk elillanni őket és ködbe vesznek életünk álmai.

Forrás:
Unsplash

Almásy László igazi kalandor lelkületű világfi volt, a borostyánkői kastélyban Ázsia-kutató édesapjának útleíró történeteit hallgatva képzeletének szárnyán már kicsi gyermekkorában megfogalmazódott benne a világ felfedezésének romantikus álma. Másodszülöttként érkezett az Almásy családba és ez jellemfejlődésére különösképpen hatással volt.

Állandó bizonyítási vágy hajtotta előre, csak a kitűzött célra fókuszálva mindig éber tekintetét.

1926-ban Almásy László együtt síelt az Alpokban sógorával, Eszterházy Antal herceggel és e találkozás fontos momentummá vált életében, mert itt fogalmazódott meg először egy afrikai szafari terve. Az ötletet nagyon hamar tettek követték és 1926. február 22-én feltűntek előttük Afrika partjai, örökre rabul ejtve Almásy lelkét:

„…Afrika partjának mégis van valami csodálatosan különleges jellegzetessége. Tán a derűs, fényes napsugár, avagy a tenger haragoskék színe, a partvonal messzi láthatárba vesző vörösessárga sávja, nem tudom, hogy mindezekből a színfoltokból melyik kápráztatja el leginkább a szemet.”

A kalandorlelkű felfedező a titkokkal teli Szahara teljes feltérképezését, természeti viszonyainak, népének megismerését tűzte ki célul. Megfigyelte szeleit: a pusztító erejű számumot, aminek hatására akár eszméletét is vesztheti az ember és a többi gonosz szaharai széltestvért

A cikk itt még nem ért véget, olvassátok el a folytatást a Pannon Café blogon ide kattintva >>>

mojzes-nora-igy-lehet-az-otthonotok-egy-husito-oazis-a-perzselo-sivatagi-hosegben1

Így lehet az otthonotok egy hűsítő oázis – a perzselő sivatagi hőségben

A rekkenő hőség nem feltétlenül elviselhetetlen, ha a vízparton élvezhetjük. A munkahelyünkön és az otthonunkban viszont a hátunk közepére sem kívánjuk, hiszen egy meleg helyiségben a közérzetünk is sokkal rosszabb, és jó pár álmatlan éjszakát is okozhat számunkra. Hogy ez ne így legyen, adunk pár ötletet arra, hogyan hűthettek le egy helyiséget egyszerűen, költséghatékonyan >>>

Ajánlott cikkek