Egyéb kategória

Az angol beteg – Ki is volt ez a titokzatos férfi?

„Almásy László sorsa bővelkedik váratlan, drámai fordulatokban. Egyénisége éppen olyan rejtelmes, mint a Szahara, amelynek kutatása életcélja és szenvedélye, sikereinek forrása és végzete volt." Rinner Anita, a Pannon Café blog szerzője erről a különleges férfiről mesél a következő cikkben.

vous - 2018.07.13.
Az angol beteg – Ki is volt ez a titokzatos férfi?

1997-ben az Amerikai Filmakadémián az Angol beteg című filmet tizenkét kategóriában jelölték Oscar-díjra, amiből kilencet meg is kapott. Az Oscar-díj és a gálaműsor révén az évtizedekig feledésre ítélt Almásy László neve hirtelen a legnagyobb példányszámú világlapok címoldalaira került. Arról, hogy valójában ki is volt ez a titokzatos férfi, Dr. Kubassek János A Szahara bűvöletében című könyvében találunk részletes leírást.

Életünkben különös jelentősége van a véletleneknek, annak pedig, hogy ezekkel a véletlenekkel mihez kezdünk sorsdöntő szerepe lehet. Jellemünk alaptulajdonságai befolyásolják, hogy megragadjuk-e az élet nyújtotta lehetőségeket vagy hagyjuk elillanni őket és ködbe vesznek életünk álmai.

Forrás:
Unsplash

Almásy László igazi kalandor lelkületű világfi volt, a borostyánkői kastélyban Ázsia-kutató édesapjának útleíró történeteit hallgatva képzeletének szárnyán már kicsi gyermekkorában megfogalmazódott benne a világ felfedezésének romantikus álma. Másodszülöttként érkezett az Almásy családba és ez jellemfejlődésére különösképpen hatással volt.

Állandó bizonyítási vágy hajtotta előre, csak a kitűzött célra fókuszálva mindig éber tekintetét.

1926-ban Almásy László együtt síelt az Alpokban sógorával, Eszterházy Antal herceggel és e találkozás fontos momentummá vált életében, mert itt fogalmazódott meg először egy afrikai szafari terve. Az ötletet nagyon hamar tettek követték és 1926. február 22-én feltűntek előttük Afrika partjai, örökre rabul ejtve Almásy lelkét:

„…Afrika partjának mégis van valami csodálatosan különleges jellegzetessége. Tán a derűs, fényes napsugár, avagy a tenger haragoskék színe, a partvonal messzi láthatárba vesző vörösessárga sávja, nem tudom, hogy mindezekből a színfoltokból melyik kápráztatja el leginkább a szemet.”

A kalandorlelkű felfedező a titkokkal teli Szahara teljes feltérképezését, természeti viszonyainak, népének megismerését tűzte ki célul. Megfigyelte szeleit: a pusztító erejű számumot, aminek hatására akár eszméletét is vesztheti az ember és a többi gonosz szaharai széltestvért

A cikk itt még nem ért véget, olvassátok el a folytatást a Pannon Café blogon ide kattintva >>>

mojzes-nora-igy-lehet-az-otthonotok-egy-husito-oazis-a-perzselo-sivatagi-hosegben1

Így lehet az otthonotok egy hűsítő oázis – a perzselő sivatagi hőségben

A rekkenő hőség nem feltétlenül elviselhetetlen, ha a vízparton élvezhetjük. A munkahelyünkön és az otthonunkban viszont a hátunk közepére sem kívánjuk, hiszen egy meleg helyiségben a közérzetünk is sokkal rosszabb, és jó pár álmatlan éjszakát is okozhat számunkra. Hogy ez ne így legyen, adunk pár ötletet arra, hogyan hűthettek le egy helyiséget egyszerűen, költséghatékonyan >>>

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.