Egyéb kategória

A legjobb és legrosszabb cukorpótlók

Elsősorban nem kalóriatartalmuk, hanem egyéb egészségügyi hatásaik alapján rangsoroljuk őket.

vous - 2018.06.19.
A legjobb és legrosszabb cukorpótlók

Az édes íz fontos része étkezésünknek, de ha mindig mindent fehér cukorral készítenénk, egészségünk szenvedné kárát. Ezért hajlamosak vagyunk különböző cukorpótlókat használni, amik között viszont vannak jobbak és rosszabbak is…

Datolya

Talán meglepő, de a datolya kiváló édesítő! Miután kimagoztuk, aprítógépben egy pillanat alatt le tudjuk darálni, és tehetjük is sütikbe, turmixokba – na jó, talán a kávénkba ne ezzel kísérletezzünk. A datolya plusz előnye, hogy rosttartalma magas és tele van antioxidánsokkal is. Egy datolya 20 kcal-t tartalmaz.

Méz

Bár nincs benne kevesebb kalória, mint a fehér cukorban (egész pontosan 64 kcal van egy evőkanálban, ami nem kevés), és a vércukorszintet is hasonlóan gyorsan emeli, de összetétele kedvezőbb: 40% fruktózt tartalmaz. Emellett a méhek készítik, így nem mesterségesen feldolgozott, legalábbis a jó minőségű termelői méz, és rengeteg értékes mikrotápanyag van benne.

Juharszirup

Nálunk az ára kissé borsos, de isteni, kicsit karamelles íze miatt megéri néha elcsábulni. Glikémiás indexe 54, mikrotápanyag-tartalma magasabb, mint a mézé, és kalóriatartalma alacsonyabb: 52 kcal van egy evőkanálban.

Stevia

Nagyot robbant ez a növényi alapú természetes édesítőszer az utóbbi években. Óriási előnye, hogy kalóriatartalma és glikémiás indexe 0, hátránya viszont egy enyhe kellemetlen utóíz, ami kit jobban, kit kevésbé zavar.

Mi van még? A cikket olvassátok tovább a Ridikül.hu oldalon!

Forrás:
Unspalsh
Ajánlott cikkek