Egyéb kategória

10 dolog, amit Afrikában tanultam

Könczöl Zsófi az ugandai orvosmisszió egyik koordinátoraként jutott ki Afrikába, ahol különleges tapasztalatokat szerzett, amelyeket a Szívemben született Afrika blogján tesz közzé. Most arról ír, mi az a 10 dolog, amit Afrikában megtanult.

vous - 2018.06.10.
10 dolog, amit Afrikában tanultam

Az eső áldás

A globális felmelegedés és az időjárási változások Afrikát is érintik, mára sokkal jobban kitolódnak az esős és nem esős évszakok. Mi, amikor ott voltunk éppen esős évszak volt, itthonról készültünk is, hogy jól van, rendben, biztos sokat fog esni, de még így is meglepődtünk. Odakint egészen más az eső, mint itthon. Ráadásul mi egy hegyi kis faluban voltunk szóval különösen kijutott a jóból,

minden este megérkezett az eső, azt hittük ránk szakad az ég.

Kezdetben én is bosszankodtam miatta, de ahogy teltek múltak a napok először tudatosult, hogy oké a házunkban nincs víz, mi is az összegyűjtött esővízben fürdünk, de aztán ahogy egyre jobban együtt éltünk a faluval láttam, hogy ők nem csak fürdenek ebben, hanem ezt a vizet isszák, ez a legelérhetőbb és legtisztább számukra. Ez táplálja a földet, amin meg tudják termelni azt a kis rizst, banánt, babot és cukornádat, ami aztán a mindennapi túlélésüket szolgálja. Többet nem panaszkodtam az esőre, megtanultam szeretni és hálás voltam minden alkalommal, amikor elkezdett esni.

A szeretet nyelve univerzális

Nem számít, ha más a bőrszínünk, a kultúránk, ha nem értjük egymás nyelvét, ha őszinte szeretettel fordulunk a másik felé megtaláljuk az utat egymáshoz.

600

Ti is segíthettek az ugandai nőknek

A változásokhoz kulcs szerepe van a nőknek. Manafwaban is azt tapasztaltam, hogy a nők a korai házassággal – amely szinte kivétel nélkül kényszer – belekényszerülnek egy olyan helyzetbe, amelyből nincs kitörési lehetőség. Legalábbis segítség nélkül nincs. Ezek a nők Manafwaban most a Ti segítségetekkel lehetőséget kapnak arra, hogy tanuljanak, képezzék magukat. A megszerzett ismeretekkel megkönnyíthetik házkörüli mindennapjaikat és pénzkereseti lehetőséget biztosít számukra. Adományod nem pusztán pénz, hanem lehetőség és esély egy jobb életre.

Hála

Sosem tartottam magamat annak a hálátlan típusnak, sőt az itthoni önkéntes tevékenységeim is minden alkalommal újra és újra megmutatták, hogy mennyi dolog van az életben, amiért hálásnak lehet lenni. Igyekeztem ezeket mindig tudatosítani is magamban, rendszeresen írom például a hálanaplómat, mégis ezen a nagyon távoli helyen tanultam meg igazán, hogy mit is jelent feltétel nélkül hálát adni bármiért, mindenért.

Ott voltam a világ egy olyan pontján, ahol az embereknek aztán végképp minden okuk meglett volna a panaszkodásra, és én még sem hallottam egy panaszt sem senkitől,

viszont minden dolog felé végtelen hálával fordultak. Úgy élnek, hogy bármikor bármi megtörténhet velük, tényleg tervezhetetlen, hogy meddig tart egy élet, így számukra tényleg minden egyes nap ajándék és ezért hálásak is.

Forrás:
depositphotos, unsplash.com

A víz kincs

Amikor nem ihatsz bárhonnan, amikor gondolkozni kell, hogy vajon mivel mosták le a ételeket, hogyan mosol kezet, arcot vagy mivel mosod meg a fogad akkor rájössz mekkora érték, hogy kinyitod a csapot és nem lesz bajod attól, ami belőle jön.

Az egyik rendelés során bejött egy kisfiú és nagyon erős fejfájásra, szédülésre és gyengeségre panaszkodott, kiderült, hogy napok óta nem evett és nem ivott. Mi gondolkodás nélkül neki adtuk a palackos vizeinket és a kisfiú három darab fél literes üvegnyi vizet nagyjából levegővétel nélkül megittam. Sosem láttam korábban ennyire szomjas embert.

A további 6 dologért kattintsatok a blogomra, ahol sok-sok írást osztottam meg Afrikáról, ahova 2018 nyarán ismét visszatérek.

víz jég pohár

Országomat egy kis vízért! – Már nem az olajért folynak a háborúk

Terroristamerénylet egy város víztározójának felrobbantására, az ivóvízkészlet megmérgezésére vagy épp egy terület vízzel való elárasztására. Ugye mennyi filmben láttátok már ti is ezeket az akciókat? Pedig mindezek nem a képzelet szüleményei. Sőt, a vízért nemcsak a bűnözők, de országok is képesek háborút kezdeni. Így volt ez a múltban és a jelenben is, a jövőben pedig egyre nagyobb eséllyel alakulnak ki politikai és véres konfliktusok a vízért. A cikket ide kattintva >>> olvashatjátok tovább.

Ajánlott cikkek