Egyéb kategória

Tegyük csak tisztába a dolgokat: az ellentétek tényleg vonzzák egymást?

Sokszor szoktuk mondani, hogy egy kapcsolatban úgy megtalálta egymást a két fél, mint zsák a foltját. De vajon az a jó kapcsolat, ahol a felek nagyon hasonlítanak egymásra, vagy mégis van valami a mondásban, miszerint az ellentétek vonzzák egymást? Mi az izgalmas abban, ha olyan emberrel vagyunk együtt, aki teljesen más személyiség, mint mi? Működhet egy ilyen kapcsolat – kiütköznek a különbözőségek, vagy tökéletesen kiegészítjük majd egymást?

vous - 2018.05.04.
Tegyük csak tisztába a dolgokat: az ellentétek tényleg vonzzák egymást?

Általában a mágnes pólusaihoz szoktuk hasonlítani azt, hogy miért hagyatkozunk az „ellentétek vonzzák egymást” szabályra: a mágnes is az ellenkező pólusú oldalakat vonzza, így az emberekre is visszavezethető ez a hozzáállás. Úgy gondoljuk, hogy ha valaki teljesen más, mint mi, azzal ki fogjuk egészíteni egymást, és örök, boldog szimbiózisban élünk majd. Rengeteg pszichológiai kutatás készült már erre vonatkozóan, de egyértelműen egyik sem tudta megmondani, vajon mitől működhetnek az ilyen kapcsolatok, és mitől nem – néhány fontos adatot azonban megtudhattunk arra vonatkozóan, mely tulajdonságoknak kell stimmelniük ahhoz, hogy jól érezzük magunkat valakivel, és mi az, aminél nem baj, ha teljesen mások vagyunk.

Forrás:
Unsplash

Egy ilyen kutatást végzett el Nathan Hudson és Chris Fraley, akik arra voltak kíváncsiak, vajon a hasonló vagy különböző személyiségek vonzzák-e jobban egymást és maradnak boldogabbak egy hosszú távú kapcsolatban. A kutatásukat 174 páron végezték el, akiknek nagyon nagy része (több mint 96 százaléka) komoly kapcsolatban élt, néhányuk el is jegyezte már a párját. A résztvevőknek saját magukról kellett kérdőívet kitölteniük arra vonatkozóan, hogy milyen személyiségjegyek illenek rájuk. A kutatók az úgynevezett Big Five személyiségmodellt használták alapnak. Ezután kaptak egy kérdőívet, amelyen kéthavonta vezetniük kellett, mennyire elégedettek és boldogok a kapcsolatukkal.

A kutatás érdekes eredményeket hozott:

azok a párok, akik az engedékenység és lelkiismeretesség területén nagyjából ugyanazt a pontszámot kapták, tehát nagyon hasonlóak ebben a személyiségjegyben, általában boldog és kiegyensúlyozott kapcsolatban éltek.

Ugyanez volt a helyzet azoknál a pároknál is, akiknek az érzelmi stabilitásuk hasonló szinten áll. Ez a két személyiségjegy tehát boldog kapcsolatot jelez előre, ha ebben hasonlítanak a párok, az csak jót hozhat a szerelmi életükben.

Nem ez volt a helyzet azonban azoknál a pároknál, akik megegyeztek extraverzió, barátságosság vagy intellektus területén.

Kíváncsiak vagytok a folytatást? ITT mindent elolvashattok! 

Ajánlott cikkek