Egyéb kategória

Ez a férfi EGY ÉVIG gyűjtötte a műanyagszemetét – Ezektől a fotóktól elakad a szavatok

Egy év alatt akkor is rengeteg műanyagszemét gyűlik össze a háztartásunkban, ha már elindultunk a szemétmentes úton, és elkezdtünk odafigyelni arra, hogy mit vásárolunk és hol. Hát még akkor, ha nem figyelünk oda! Az Angliában élő Daniel Webb egy éven keresztül gyűjtötte a műanyagszemetét.

vous - 2018.04.24.
Ez a férfi EGY ÉVIG gyűjtötte a műanyagszemetét – Ezektől a fotóktól elakad a szavatok

4490 darabból áll Daniel Webb kollekciója, ebből mindössze 56 darab újrahasznosított műanyag. Egy éven leresztül, egészen pontosan 2017 januárja és decembere között gyűjtötte a műanyagszemetét. Természetesen minden egyes darabot megmosott, megtisztított, megszárított. A fent megnevezett mennyiség egy teljes szobát elfoglalt. A legtöbb műanyagról kiderült számára, hogy élelmiszercsomagolás.

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Az év végén kategóriánként különválogatta a szemetét: csomagolás, gyógyszeres levelek, tablettacsomagolás, elvivős kávék fedele, satöbbi. „Ha engem veszünk alapul, mint egy átlagos brit állampolgást, az azt jelenti, hogy évente 293 milliárd műanyagot dobunk el” – nyilatkozta.

„Most már legalább 100%-ig biztos vagyok abban, milyen sokat vásárolok. Világossá vált az is számomra, hogy nincsen szükségem mindig új dolgokra. Olyan holmikat adnak el nekünk, amire valójában semmi szükségünk, ez pedig túltermeléshez, folyamatos vásárláshoz vezet” – tette hozzá.

Objektum doboz

Objektum doboz

És mi lett a hulladék sorsa?

Egy „festmény”, amely jelenleg az angliai Kentben látható.

Objektum doboz

Bea Johnson, a zero waste királynője Budapesten járt

Inspiráló, lenyűgöző, jó fej – Bea Johnson, a zero waste nagykövete Budapesten járt

Nem mindenki kulacsba töltött vízzel érkezett. Ez volt az első megállapításom a zero waste életmód legbefolyásosabb képviselőjének tartott Bea Johnson budapesti előadása előtt. Volt, aki előtt palackos víz vagy kóla, mások előtt dobozos üdítő állt, de a kiállítótérben vásárolhattam volna ökopalackos vizet is. Még az érdeklődők is különböző szinteken állnak a „nulla hulladék” témában – de idehozta őket a kíváncsiság, és az a vágy, hogy változtatni és változni akarnak.

Bea Johnson 2018. május 4-én újra Budapestre érkezik. Ne hagyjátok ki!

Ajánlott cikkek