Egyéb kategória

A fitt életmód árnyoldalai – fitneszbloggerek beszélnek arról, amiről senki nem mer

Gökler Kriszti, az ex-Zabkásakirálynő hozakodott elő először egy olyan videóval, ami az extrém egészséges életmód, a már-már orthorexiába hajló evés és edzés, valamint a fitneszversenyre való felkészülés árnyoldalait mutatja be – vagyis azt, hogy hogyan vágja tönkre az egész szervezetünket az, ha túlzásba visszük az egészséget. Azóta Instagramon több egészség influenszer csatlakozott a témához, megosztva a saját történetüket a túlságos egészség árnyoldalairól.

vous - 2018.04.21.
A fitt életmód árnyoldalai – fitneszbloggerek beszélnek arról, amiről senki nem mer

Avokádókrémes szendvicsek, mogyoróvajas paleopalacsinták, óriási saláták és irigylésre méltó zabkásák – nagyjából ezekből áll egy fitnesz influenszer Instagram-feedje, na meg persze edzős képekről dögivel.

Az egészségbiznisz dübörög, annyira, hogy ma már az egészségtudatos életmódot rengetegen túlzásba is viszik, és az orthorexia nervosa nevű betegség karmai közé kerülnek, amely legalább annyira veszélyes, mint az anorexia vagy a bulimia, a vele együtt emlegetett más étkezési betegség.

Persze nincs azzal semmi baj, ha szeretnénk egészségesek és fittek lenni, és ezért küzdünk is – a probléma csak ott van, ha elkezdjük ezt túlzásba vinni. Erről szól Gökler Kriszti egyik friss videója, ami igazi minilavinát indított el a fitnesz influenszerek között: a fitneszmodell arról beszél benne, hogy mennyire megborította a hormonháztartását az, hogy háromszor is versenyre készült.

Objektum doboz

Persze ez annyira nem meglepő, a versenydiéta és –felkészülés köztudottan gyilkos, és nem is tesz jót a testnek – de, mint kiderült, Kriszti nincs ezzel egyedül, és az egészséges életmódot folytatók nagyon nagy része szenvedett már a fitnesz-életmódnak köszönhetően önértékelési, önbizalmi és egészségügyi problémáktól.

Ott van például Winkler Ági, aki Minimaltemptations Instagram-oldalával 13 és félezer embert ér el. Az egyik legújabb posztja arról szól, mennyire túlzásba esett már a fitneszőrület, és arról is, hogy rengeteg lánynak mennyire átvette ez már a mindennapi élete felett az uralmat. „A legeslegnagyobb életcél nyilván a kockahas, mert ugyebár az a fitt életmód szimbóluma. A kockahas mutatja meg azt, hogy te igenis küzdesz a céljaidért, és nem adod fel. Ezek rendkívül fontos értékek tudnak lenni, annyira, hogy még a családot, a baráti kapcsolatokat, a munkádat, és a lelki békédet is felül tudják írni. Persze nem mindenkinek lesz kockahasa, de nyilván csak azért, mert nem küzd elég lelkiismeretesen…”

Objektum doboz

A posztban Ági arra biztat mindenkit, hogy osszák meg a saját, hasonló történetüket Instagramon keresztül, hogy végre halljunk arról is, mi van a színfalak mögött, és mennyire nem egészséges a tökéletes test hajszolása.

A #dietavalosag és a #latszatcsal hashtagre azóta szép számmal érkeztek történetek, köztük ott van például egy fitt bolt üzemeltetője is, aki ugyanúgy hormonproblémákkal küzd a túlzásba vitt edzés és fitt étkezés miatt, mint Gökler Kriszti.

Ő egy egész blogposztot szentelt a témának: „Voltak jobb és rossz napok, határozottan javult a hozzáállásom az edzéshez és az ételekhez is, voltak persze visszaesések és időszakok, amikor visszacsúsztam a megvonásos fázisba.Tudatosan próbáltam keresni a kiváltó okokat ilyenkor, de sajnos nem mindig sikerült meghatározni, ami valószínűleg sokszor az elmém struccpolitikája volt, az ok nagyon is ott volt.”

Objektum doboz

Juhász Dóri, aki több mint nyolcezer követős fitnesz Insta-oldalt visz, szintén az embertelen diétás korszakáról posztolt:

Emlékszel, hogy szép lassan elfogytam?  Én szinte semennyire. Nem emlékszem, mert utolsó erőmet is a diétába, a "fitnessbe" fektettem.

Másra nem maradt energia. Hogyan végeztem el azokat az iskolai féléveim, fogalmam sincs. Emlékszel, hogy nem mertünk étterembe menni? Hogy nem mertem a barátaimmal lenni? Hogy amíg minél jobb akartam lenni, kívánatosabb, valójában jobban egyedül voltam, mint bármikor.”

Objektum doboz

Ez persze még csak a jéghegy csúcsa, Instagramon már most több fitnesz-oldalt üzemeltető lány osztotta meg a saját történetét, és kerekasztal is született már a témában a legnagyobb hazai egészség-influenszerek vezetésével. A téma azért kényes, mert valójában nem az egészséges életmód ellen foglal állást, csak azzal megy szembe, hogy valakinek teljesen feleméssze az életét ez a hozzáállás. A vágyott kockahas, a feszes fenék, a bomba combok, és az, amit a mérleg mutat.

Mint mindenben, ebben is meg kell találni az egyensúlyt, és egy olyan életmódot kialakítani, ami hosszú távon fenntartható, és nem borítja fel az egész szervezetünket, és vele együtt a magánéletünket is. Mert az egészséges életmóddal nincs semmi baj – azzal van, ha egészségtelen szintre visszük.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

EFOTT fesztivál: 4 nap, 6 színpad, több mint 100 fellépő a nyár legnagyobb egyetemi buliján
Világ
EFOTT fesztivál: 4 nap, 6 színpad, több mint 100 fellépő a nyár legnagyobb egyetemi buliján
vous - 2023.06.05.
A törökországi földrengésben érintett hallgatókat is vendégül lát idén az EFOTT fesztivál – jelentette be Dr. Hankó Balázs Zoltán felsőoktatásért felelős államtitkár a rendezvényt beharangozó sajtóeseményen. Elhangzott: az EFOTT az egyetemisták fesztiváljaként a 18-29 éves korosztály egyik legkedveltebb nyári programja. A rendezvény sokszínű zenei kínálatának köszönhetően a középiskolásoktól az egyetemistákon át minden korosztály megtalálhatja a számára legizgalmasabb előadókat, 6 színpadon több mint 100 fellépőt. Július 12. és 16. között többek között a VALMAR, a Wellhello, Dzsúdló, a Halott Pénz, a Follow the Flow, ByeAlex és a Slepp, Azahriah, Majka, a Blue, a La Bouche és a Culture Beat is koncertezik a Velencei-tó partján. A fesztivál nappali programjait összefogó UNIversumba idén rekordszámú felsőoktatási intézmény jelentkezett. A programok középpontjában a kultúra, az egészséges életmód, a digitalizáció és a fenntarthatóság áll majd.

Otthon

Milyen tolóajtók közül választhatunk?
Otthon
Milyen tolóajtók közül választhatunk?
vous - 2023.06.01.
Az emberek többsége olyan lakásra vagy házra vágyakozik, ahol valóban otthonra találhat. A modern lakberendezési irányzatokban a praktikus, esztétikus és energiahatékony lakberendezés kiemelten fontos, de gyakran szembesülünk a hely szűkösségével. Az alábbiakban néhány megoldást tekintünk át, amelyek egyszerűbbé és modernebbé változtatják mindennapjainkat, miközben a lakásunk is letisztultabb megjelenést kap.