Egyéb kategória

Jó hír a tésztaimádóknak – még a fogyást is segítheti kutatók szerint

A tészta az egyik legsokoldalúbban felhasználható alapanyag, és elég egybehangzó a vélemény azt illetően, hogy fogyókúrában erről a legnehezebb lemondani. De talán nem is kell! Egy kutatás örömteli eredményekre jutott.

vous - 2018.04.06.
Jó hír a tésztaimádóknak – még a fogyást is segítheti kutatók szerint

A 2017-es kutatás szerint ugyanis a résztvevők képesek voltak a súlyvesztésre még úgy is, hogy tészta is volt étrendjükben.

A kutatók eredeti célja az volt, hogy megállapítsák, vajon a tésztától tényleg hízunk-e, vagy sem. 2500 olyan emberből, akik alacsony glikémiás indexű étrendet követtek, és inkább tésztát fogyasztottak más szénhidrátokkal szemben, véletlenszerűen kiválasztottak 32 főt a további vizsgálatokra.

Forrás:
Depositphotos

A glikémiás index (GI) mutatja meg azt, hogy egy étel milyen gyorsan emeli meg a vércukorszintünket. A magas GI-s ételek általában a feldolgozott, illetve egyszerű szénhidrátok, mint a rizs, a fehér kenyér vagy a burgonya. Alacsony GI-s például a tej, a gyümölcsök, a lencse, és igen, a tészta is. Az előbbi csoportba tartozó ételek után hamar újra farkaséhesek lehetünk, míg utóbbiak hosszabb ideig eltelítenek.

A kutatók szerint a tészta nem ördögtől való, és beilleszhető a kiegyensúlyozott étrendbe. Persze a kulcs itt is a mértékletesség. A kutatásban részt vevők hetente körülbelül 3 alkalommal fogyasztottak félbögrényi tésztát, 12 héten keresztül. Kíváncsiak vagytok a kutatás eredményeire? A cikket ITT olvashatjátok tovább. 

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Szuperhősök a kertemben: Itt az ideje segíteni nekik!
Világ
Szuperhősök a kertemben: Itt az ideje segíteni nekik!
vous - 2023.03.11.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, milyen fontos a méhek jelenléte a bolygónkon, hiszen ez az egyetlen rovar a világon, ami képes ételt előállítani az ember számára is, ami nem más, mint a jól ismert méz – írja Zsuzsanna, aki a VOUS vendégszerzői felhívására küldte be írását. A következő sorokban Pálfy Zsuzsanna cikkét olvashatjátok.

Otthon

Matracvédő franciaágyra? Nem probléma, hiszen nagy méretben is kapható!
Otthon
Matracvédő franciaágyra? Nem probléma, hiszen nagy méretben is kapható!
vous - 2023.03.16.
A vízhatlan matracvédő megóvja a baba és kisgyermek ágyának a matracát a nemkívánatos foltoktól. De mi a helyzet a nagy méretű ágyakkal? Sok esetben ugyanis együtt alszik a kicsi a szülőkkel vagy hajnalban, ha felébred, bemászik a szülői ágyba. Szerencsére nagy, 180x200 és 200x200 cm-es méretben is elérhető a matracvédő, így nem történik semmi probléma, ha nem ébred fel a gyermek arra, hogy pisilni kell. A szobatisztaságra való szoktatáskor ez előfordul, így jobb felkészülni rá és megelőzni a bajt.