A tészta az egyik legsokoldalúbban felhasználható alapanyag, és elég egybehangzó a vélemény azt illetően, hogy fogyókúrában erről a legnehezebb lemondani. De talán nem is kell! Egy kutatás örömteli eredményekre jutott.
A 2017-es kutatás szerint ugyanis a résztvevők képesek voltak a súlyvesztésre még úgy is, hogy tészta is volt étrendjükben.
A kutatók eredeti célja az volt, hogy megállapítsák, vajon a tésztától tényleg hízunk-e, vagy sem. 2500 olyan emberből, akik alacsony glikémiás indexű étrendet követtek, és inkább tésztát fogyasztottak más szénhidrátokkal szemben, véletlenszerűen kiválasztottak 32 főt a további vizsgálatokra.
A glikémiás index (GI) mutatja meg azt, hogy egy étel milyen gyorsan emeli meg a vércukorszintünket. A magas GI-s ételek általában a feldolgozott, illetve egyszerű szénhidrátok, mint a rizs, a fehér kenyér vagy a burgonya. Alacsony GI-s például a tej, a gyümölcsök, a lencse, és igen, a tészta is. Az előbbi csoportba tartozó ételek után hamar újra farkaséhesek lehetünk, míg utóbbiak hosszabb ideig eltelítenek.
A kutatók szerint a tészta nem ördögtől való, és beilleszhető a kiegyensúlyozott étrendbe. Persze a kulcs itt is a mértékletesség. A kutatásban részt vevők hetente körülbelül 3 alkalommal fogyasztottak félbögrényi tésztát, 12 héten keresztül. Kíváncsiak vagytok a kutatás eredményeire? A cikket ITT olvashatjátok tovább.