Egyéb kategória

Évente 2 milliárd darabot vásárolunk a drámai életű fehér pólóból

Évente 2 milliárdot darabot gyártanak belőle, a világ egyik legkedveltebb ruhadarabja, mégis csak keveset tudunk arról, milyen nagy a környezetre gyakorolt negatív hatása.

vous - 2018.03.28.
Évente 2 milliárd darabot vásárolunk a drámai életű fehér pólóból

Egy átlagos póló élete egy amerikai, kínai vagy indiai farmon kezdődik. Akkor még nem is póló, hanem gyapot, amelyből a póló anyagát adó pamut készül majd. A pamut nagyon szomjas növény, vízigénye az egyik legmagasabb a haszonnövények között. Ugyanakkor kifejezetten gyenge az immunrendszeres is, ezért folyamatosan permetezni kell. Nem véletlen, hogy egyetlen póló előállítása 2720 liter vizet igényel. Ezt a mennyiséget egy ember három év alatt fogyasztaná el. Amikor sokan azt feltételezik, hogy a következő háborúk a víz miatt törnek majd ki, hihetetlennek tűnnek ezek az adatok.

És ez még csak az alapanyag alapanyagának a termelése. Szó sincs még a szállításról, előkészítésről, fehérítésről, festésről. Majd egy újabb szállításról a gyárakba, ahol a világ legszegényeibb országaiban lehetetlen körülmények között szabják ki, majd varrják össze a pólókat, hogy újabb szállítás után eljusson a vásárlóhoz, azaz hozzátok.

A divatipart jelenleg uraló fast fashion rendszerében egyre több póló készül, egyre gyorsabban. De miért is van szükség ennyi pólóra? Miért is vásárolunk újabb és újabb ruhadarabokat újonnan? Miért nem álllunk meg egy pillanatra és gondolkozunk el azon: valóban szükségünk van rá? Főleg ha tudjuk, hogy egyetlen póló elkészítése mekkora környezetterheléssel jár!

Nézzétek meg a következő videót!

Objektum doboz

fast fashion

8 + 1 jó érvem van amellett, miért ne vásároljak a divatvilág gyorséttermeiben

Busszal és villamossal jövök a szerkesztőségbe Budapest legforgalmasabb útvonalain. A 45-50 perc alatt, amíg beérek, tíznél több óriásplakát és citylight hirdeti, hogy most azonnal vennem kell egy új ruhát a Mangóban, a H&M-ben, a Zarában – a divatvilág gyorsétteremjeiben -, mert must have idén őszre. És már megérkezett a karácsonyi kollekció is. Egészen pontosan 8 + 1 jó okom van arra, hogy ne adjam be a derekam.

Ajánlott cikkek