Egyéb kategória

Mikroműanyag az ásványvizekben – Hol igyunk jó vizet?

A március 15-i hosszú hétvégén robbant a hír, mely szerint mikroszkopikus műanyaggal szennyezett a világ legkedveltebb palackozott vizeinek 90 százaléka. Ez a legnagyobb vizsgálat, amelyet a témában eddig végeztek. Kezdhetünk aggódni? Mégis milyen hatalmas gondokat okozhat a szervezetünk számára a mikroműanyag? És milyen alternatív vízlelőhelyekre bukkanhatunk?

vous - 2018.03.21.
Mikroműanyag az ásványvizekben – Hol igyunk jó vizet?

A vizsgálatot az ENSZ egészségügyi szervezete kezdeményezte. Összesen 19 ország 11 különböző márkába tartozó vizét vizsgálták. A WHO szerint nem kell pánikba esnünk, ugyanakkor kicsit sem megnyugtató az a tény, hogy egyelőre nincsenek kutatások arról, mi történik azzal, aki egész életében palackos vizet fogyaszt. Vajon mennyi toxikus anyagot tartalmaznak a parányi műanyagszemcsék? Vajon milyen egészségügyi hatásai vannak? Vajon mi történik a szervezetünkkel?

Mi az a mikroműanyag?

Bármennyire is azt gondoljátok, hogy léteznek lebomló műanyagok (mert ezt hirdetik bizonyos márkák), a műanyagok valójában nem bomlanak le, csak apró részecskékre esnek szét. Ezek az 5 milliméternél kisebb részecskék bejutnak a természetes vizekbe. Megfigyelték, hogy a halak, kagylók tápcsatornájába jutva gyulladásos reakciót válthatnak ki, és akár az élőlények pusztulásához is vezethet.

Egy alig 3 perces videó megváltoztatja, amit eddig a ruháitokról gondoltatok

Egy alig 3 perces videó megváltoztatja, amit eddig a ruháitokról gondoltatok

Mi jut eszetekbe a műszálas ruhákról? Hogy kevésbé gyűrődnek, ezért praktikusak? Hogy utálja őket a bőrötök, ezért amikor csak lehet, kerülitek őket? Hogy totál beléjük lehet izzadni? Hogy ilyet csak a '70-es években viseltek? Ha a következő videót megnézitek, remélhetőleg ennél több dolog is eszetekbe jut majd. Főleg, amikor vásároltok.

A cikket ide kattintva >>> olvashatjátok végig!

Egy liter palackos víz tartalmazott:

  • 10 részecske bizonyított mikroműanyagot,
  • 314 kisebb részecskét, amely feltehetőleg mikroműanyag.

Milyen vizet igyunk, ha nem ásványvizet?

Csapvíz

Szűrt víz

Kaphatók olyan szűrőkancsók, amelyek a csapvizet tisztítják meg (ezzel sokaknak vannak fenntartásaik). A szűrőt körülbelül 3-4 havonta cserélni kell, de egyéb költségei nincsenek a kancsózásnak, ha már egyszer megvettétek az eszközt.

Üveges ásványvíz

Az üvegről köztudott, hogy a legjobban újrahasznosítható alapanyag. Ásványvizek léteznek üveges kiadásban is, igaz, ezek beszerzése utánajárást igényel. Annyit tudnotok kell, hogy ma már létezik külön vizekre szakosodott webáruház Magyarországon – nem is egy. Keressetek rájuk!

Iható gyógyvizek

A szegedi Anna-víz, a székesfehérvári Csitáry-kút savanyú vize, a balatonfüredi savanyúvíz teljesen iható, igen gyógyhatása miatt nagy mennyiségben nem ajánlott a fogyasztása. Ha tudtok a környéketeken iható gyógyvizet, kóstoljátok meg. Budapesten a Széchenyi gyógyfürdő mögötti Széchenyi István Forrás vizét, a Lukács gyógyfürdő forrásának, vagy a Rudas gyógyfürdő iható vizeit kóstolhatjátok meg. És ezek csak a legismertebbek.

Iható forrásvíz

Budapest forrásainak külön Wikipedia-oldala van. Kóstoljátok meg őket!

víz jég pohár

Nem kellett sokat várni: már meg is van 2018 első ostoba egészségtrendje!

Időről időre jelennek meg ostobábbnál ostobább egészségtrendek, ezt azonban most nehéz lesz alulmúlni: az USA nyugati partvidékén most éppen a nyers víz a divat. Igen, jól olvastátok, nyers víz. Azonnal kifejtjük kicsit bővebben.

A cikket ide kattintva >>> olvashatjátok végig!

Ajánlott cikkek