Egyéb kategória

„Történetemben nagyon sok szenvedés és fizikai fàjdalom van” – A betegség neve: IC

Amikor minden rendben van az egészségünkkel, hajlamosak vagyunk elfelejteni, mennyire fontos is a működésünk szempontjából, hogy rendben legyen a testünk. Akkor nem aggódunk a napi kólamennyiség, az elfogyasztott szarkaja, vagy a kevés mozgás miatt. Minek is? Nem hízunk, nem viszket a bőrünk, nem fáj a fejünk. Azok, akik nap mint nap megküzdenek a fájdalommal, a szenvedéssel, a félelemmel, az állapotukból adódó bizonytalansággal, azok mindent megadnának az egészség üveggolyójáért. Gyovai Éva egészségesnek tűnő, gyönyörű, fiatal lány, akinek története megrázta az országot.

vous - 2018.03.13.
„Történetemben nagyon sok szenvedés és fizikai fàjdalom van” – A betegség neve: IC

„Egy súlyos felfázás tüneteivel kezdődött minden, öt évvel ezelőtt, és ennek sajnos azóta sincs vége. Történetemben nagyon sok szenvedés és fizikai fàjdalom van, amiket nem szeretnék leírni részletesen, nem akarok elétektárni” – így szól Gyovai Éva náhány sora abból az üzenetből, amelyet múlt héten kiírt a Facebook-oldalára, és amely ma már százezer megosztás felett jár. Százezer emberből nem is biztos, hogy eljutott a kiírás ahhoz a húszezerhez, akiket hazánkban érint az IC (Interstitialis Cystitis), azaz a hólyagfájdalom szindróma.

Akiket viszont igen, azok végre támogató közösségre lelhetnek Éva által.

Éva 2013 óta szenved hólyagfájdalomban. Rengeteg orvosnál járt, Magyarország legjobbjainál, akik nem tudtak neki segíteni. Éveken keresztül bújta az internetet, szinte mindenhol megfordult, ahol segítséget remélt. Több éves keresgélés, és folyamatos szenvedés után talált rá jelenlegi kezelőorvosára, aki megállapította, hogy a lány gyógyíthatatlan betegségben szenved. Az ország múlt héten megtanulta az IC nevét.

Objektum doboz

A hólyagfájdalom szindróma (BPS) kialakulásának okairól szinte semmit nem tudunk.

Tünetei között szerepel a

  • gyakori vizelési inger,
  • kínzó hólyagtáji fájdalom,
  • húgycsőfájdalom,
  • hüvelyfájdalom,
  • a hólyag felszínét bevonó nyálkaréteg (GAG) nem megfelelő működése, amely miatt a hólyeg felszínét folyamatosan ingerlik a vizeletünkben megtalálható savak, maró anyagok.

A húgyhólyag a fentiek miatt állandó gyulladásban van, amitől a hólyag falának szerkezete átalakul. Kialakulhat zsugorhólyag is, amely a vizeletgyűjtést és -ürítést nehezíti meg. A betegség nem gyógyítható, de jó esetben lassítható, a legjobb esetben pedig leállítható és panaszmentessé tehető.

Objektum doboz

Már csak azért is lenne jó, ha minél több beteghez, nőgyógyászhoz és urulógushoz eljutna Éva üzenete, mert a betegséget csak nagyon nehezen lehet felismerni, ugyanakkor a beteg életminősége a kínzó tünetek miatt teljesen leromlik. Éjszaka képtelen pihenni, a munkaképessége csökken, kénytelen felmondani, a legtöbben képtelenek szexuális életet élni a hüvelyi fájdalom miatt. Aki éveken keresztül nem talál megoldást, nem tudják diagnosztizálni, kénytelen megtapasztalni az egészségügyben az empátia, az odafigyelés, a támogatás hiányát, azok fejében a legsötétebb jövőkép alakulhat ki – írja a holyagfajdalom.hu oldal.

A kezeléseket elkezdtük, sajnos az állapotom egyelőre nem igazán akar javulni.

Még mindig rengeteg fájdalmam van. Jelenleg az ötödik kezelésem kapom. (Húgyhólyagba célzott befecskendezés, szteroid, antibiotikum, és egyéb anyagok melyek hiányoznak a hólyag GAG-rétegéből.)” – írta Facebook-oldalán Éva, aki a poszt megjelenése óta sorra kapja a támogató üzeneteket.

Objektum doboz

Éva megígérte, hogy nem adja fel, keresi a lehetőségeket, és felveszi a harcot az IC-vel szemben. Ezentúl azonban nemcsak magáért küzd, hanem a többi betegért is. Abban reménykedik, hogy a szakorvosok és kutatók felfigyelnek erre a betegségre, és kifejlesztenek egy gyógyszert a számukra.

Létrehozott egy csoportot is a Facebookon, ahol szó esik étkezésről, természetes étrend kiegészítőkről, konkrét kutatásokról és olyan termékekről is, amelyek segíthetnek a betegeknek. A legfőbb cél azonban az összefogás, egymás kölcsönös segítése, mert minden betegség során a legjobb, ha tudjuk:

nem vagyunk egyedül.

Ajánlott cikkek