Egyéb kategória

A tudomány szerint négyféle részeg létezik – ti melyikhez tartoztok?

Az alkoholfogyasztás évszázadok, sőt, talán évezredek óta tartja magát a porondon – de belegondoltatok valaha, hogy pontosan miért is iszunk? A tudomány szerint négyféle oka van, hogy nekiállunk a lerészegedésnek, és az emberek nagy része beleillik legalább egy kategóriába. Ti melyikhez tartoztok?

vous - 2018.03.11.
A tudomány szerint négyféle részeg létezik – ti melyikhez tartoztok?

Persze rengeteg oka lehet annak, hogy valaki alkoholt kezdjen fogyasztani – és általában nem is csak egyetlen, hanem egyszerre több, összetett kiváltó okokat figyelhetünk meg, akkor is, ha a barátnőkkel péntek este elmegyünk néhány fröccsre, és akkor is, ha komoly alkoholproblémákkal küzdünk. A tudomány szempontjából viszont létezik egy modell, amely leírja az alkoholhasználat motivációit, eszerint pedig az alábbi négy kategória létezik. 

1. A szociális ivó

A szociális ivó kategóriába tartoznak a legtöbben: ezek az emberek azok, akik akkor fogyasztanak alkoholt, ha a barátaikkal vagy ismerőseikkel találkoznak. A pszichológiai célja a dolognak az, hogy még jobban érezzük magunkat a barátainkkal, mint amennyire alkohol nélkül éreznénk, tehát szeretnénk az élményt még intenzívebbé tenni. Az ebbe a kategóriába tartozó emberek egyébként nem fogyasztanak túl sokat, mérsékelten isznak alkoholt.

Objektum doboz

2. Az alkalmazkodó ivó

Vannak, akik csak azért fogyasztanak alkoholt, mert a barátaik, a közvetlen környezetük is iszik, és szeretnének beleilleni a társaságba. Ők sem isznak sokat egyébként, és könnyű felismerni őket: ők azok, akik egy pohár borral vagy pezsgővel egész este elsétálgatnak, de valójában nem fogyasztanak sok alkoholt.

Objektum doboz

3. A bátorságivó

Ebbe a kategóriába általában a fiatal férfiak tartoznak, és jellemző rájuk, hogy tisztán a lerészegedés céljából fogyasztanak alkoholt. Azt isszák, amitől a leggyorsabban be tudnak rúgni, hiszen nem magáért az élvezetért isznak, hanem a célért. Ez a típus akár veszélyes is lehet, mert agresszivitással és impulzív viselkedéssel társulhat az alkoholfogyasztása.

Objektum doboz

4. A lelki ivó

Az ehhez a kategóriához tartozó emberek azért isznak, hogy valamilyen lelki problémájukkal meg tudjanak birkózni. Ez a legveszélyesebb besorolás, mivel az ide tartozók hajlamosak alkoholproblémákkal küszködni.

Több nő tartozik ide, mint férfi, akik általában a szorongást vagy a depressziót akarják feldolgozni az alkohol segítségével.

Objektum doboz

Persze könnyen lehet, hogy egyszerre több kategóriába is illik valaki, és az is lehet, hogy egyiket sem érzitek magatokénak – sőt, ahogyan idősödünk, változhatnak az alkoholhasználati szokásaink. De jó tudni, hogy a pszichológia szerint melyik kategóriába tartozhatunk, hiszen így megtanulhatunk okosabban bánni az alkohollal.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Szuperhősök a kertemben: Itt az ideje segíteni nekik!
Világ
Szuperhősök a kertemben: Itt az ideje segíteni nekik!
vous - 2023.03.11.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, milyen fontos a méhek jelenléte a bolygónkon, hiszen ez az egyetlen rovar a világon, ami képes ételt előállítani az ember számára is, ami nem más, mint a jól ismert méz – írja Zsuzsanna, aki a VOUS vendégszerzői felhívására küldte be írását. A következő sorokban Pálfy Zsuzsanna cikkét olvashatjátok.

Otthon

Matracvédő franciaágyra? Nem probléma, hiszen nagy méretben is kapható!
Otthon
Matracvédő franciaágyra? Nem probléma, hiszen nagy méretben is kapható!
vous - 2023.03.16.
A vízhatlan matracvédő megóvja a baba és kisgyermek ágyának a matracát a nemkívánatos foltoktól. De mi a helyzet a nagy méretű ágyakkal? Sok esetben ugyanis együtt alszik a kicsi a szülőkkel vagy hajnalban, ha felébred, bemászik a szülői ágyba. Szerencsére nagy, 180x200 és 200x200 cm-es méretben is elérhető a matracvédő, így nem történik semmi probléma, ha nem ébred fel a gyermek arra, hogy pisilni kell. A szobatisztaságra való szoktatáskor ez előfordul, így jobb felkészülni rá és megelőzni a bajt.