Egyéb kategória

A tudomány szerint négyféle részeg létezik – ti melyikhez tartoztok?

Az alkoholfogyasztás évszázadok, sőt, talán évezredek óta tartja magát a porondon – de belegondoltatok valaha, hogy pontosan miért is iszunk? A tudomány szerint négyféle oka van, hogy nekiállunk a lerészegedésnek, és az emberek nagy része beleillik legalább egy kategóriába. Ti melyikhez tartoztok?

vous - 2018.03.11.
A tudomány szerint négyféle részeg létezik – ti melyikhez tartoztok?

Persze rengeteg oka lehet annak, hogy valaki alkoholt kezdjen fogyasztani – és általában nem is csak egyetlen, hanem egyszerre több, összetett kiváltó okokat figyelhetünk meg, akkor is, ha a barátnőkkel péntek este elmegyünk néhány fröccsre, és akkor is, ha komoly alkoholproblémákkal küzdünk. A tudomány szempontjából viszont létezik egy modell, amely leírja az alkoholhasználat motivációit, eszerint pedig az alábbi négy kategória létezik. 

1. A szociális ivó

A szociális ivó kategóriába tartoznak a legtöbben: ezek az emberek azok, akik akkor fogyasztanak alkoholt, ha a barátaikkal vagy ismerőseikkel találkoznak. A pszichológiai célja a dolognak az, hogy még jobban érezzük magunkat a barátainkkal, mint amennyire alkohol nélkül éreznénk, tehát szeretnénk az élményt még intenzívebbé tenni. Az ebbe a kategóriába tartozó emberek egyébként nem fogyasztanak túl sokat, mérsékelten isznak alkoholt.

Objektum doboz

2. Az alkalmazkodó ivó

Vannak, akik csak azért fogyasztanak alkoholt, mert a barátaik, a közvetlen környezetük is iszik, és szeretnének beleilleni a társaságba. Ők sem isznak sokat egyébként, és könnyű felismerni őket: ők azok, akik egy pohár borral vagy pezsgővel egész este elsétálgatnak, de valójában nem fogyasztanak sok alkoholt.

Objektum doboz

3. A bátorságivó

Ebbe a kategóriába általában a fiatal férfiak tartoznak, és jellemző rájuk, hogy tisztán a lerészegedés céljából fogyasztanak alkoholt. Azt isszák, amitől a leggyorsabban be tudnak rúgni, hiszen nem magáért az élvezetért isznak, hanem a célért. Ez a típus akár veszélyes is lehet, mert agresszivitással és impulzív viselkedéssel társulhat az alkoholfogyasztása.

Objektum doboz

4. A lelki ivó

Az ehhez a kategóriához tartozó emberek azért isznak, hogy valamilyen lelki problémájukkal meg tudjanak birkózni. Ez a legveszélyesebb besorolás, mivel az ide tartozók hajlamosak alkoholproblémákkal küszködni.

Több nő tartozik ide, mint férfi, akik általában a szorongást vagy a depressziót akarják feldolgozni az alkohol segítségével.

Objektum doboz

Persze könnyen lehet, hogy egyszerre több kategóriába is illik valaki, és az is lehet, hogy egyiket sem érzitek magatokénak – sőt, ahogyan idősödünk, változhatnak az alkoholhasználati szokásaink. De jó tudni, hogy a pszichológia szerint melyik kategóriába tartozhatunk, hiszen így megtanulhatunk okosabban bánni az alkohollal.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
Otthon
Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
vous - 2024.05.30.
A kinyitható kanapé nagyon praktikus akár mindennapos alváshoz is. Miért? Azért, mert egyszerre több funkciót is ellát, miközben rendkívül kényelmes bútordarab. De ne rohanjunk ennyire előre, vegyük sorra az előnyöket!