Egyéb kategória

#MoreRoleModels – 20 inspiráló magyar nő, akikről Barbie készülhetne

A nemzetközi nőnap előtt néhány nappal mutatták be az új Barbie-sorozatot, amelyet híres, inspiráló nőkről készítettek. A babák közül eddig mindössze három kapható kereskedelmi forgalomban, de összesen 14 nőről mintáztak babát.

vous - 2018.03.09.
#MoreRoleModels – 20 inspiráló magyar nő, akikről Barbie készülhetne

Milyen volt az első Barbie-babám? Szőke, kék szemű, szép arcú, mozgott keze-lába, lehetett öltöztetni szép ruhába. Milyen volt a második? Szőke, kék szemű, még hosszabb hajú, szőke, még szebb arcú, mozgott keze-lába, szebb ruhája volt, mint az előzőnek eredetileg is, ezért én is szebbet varrtam neki. Milyen volt a harmadik? Ő Ken volt, izmos, szőke, kék szemű, már akkor sem tetszett, de nem volt más alternatíva, ő lett a második Barbie-m férje. Az elsőnek nem kellett pasi, hogy boldog legyen, önálló volt, bölcs, mindig őt kérdezték a többiek, ha volt valami eldöntendő dolog a klán életében.

Példakép volt.

Aha, dehogy!

Számomra a Barbie sosem volt példakép, pedig milyen menő lett volna orvos Barbie-val vagy újságíró Barbie-val játszani már akkor. Lehet, hogy hamarabb eldöntöm, mi szeretnék lenni, ha nagy leszek. Sosem tudom meg. A Barbie az én fejemben a szépség, a karcsúság, a tökéletesség fogalmával kötődik össze, ami nagyon sok lány életében okozott problémát.

Ma már ez nem így lenne. Szerencsére.

barbie pletyka

Lányos anyák dilemmája: adjunk vagy ne adjunk Barbie-t a gyereknek?

Vajon hogyan befolyásolja egy Barbie baba a kislányok testképét? A mai anyukák Barbie-ztak anno? Most tiltják vagy engedik a lányaiknak? Utánajártunk!

A cikket ide kattintva>>> olvashatjátok.

Sheroes

A Barbie-babákat gyártó Mattel cég nemrég egy felmérést készített, amelyből kiderült, hogy az amerikai édesanyák 86%-a aggódik, milyen példaképekkel találkozik a gyerekük. Ezért a cég úgy döntött, elkészít egy sorozatot, amelynek nem lesz köze az eddig ismert képhez.

Olyan inspiráló nőkről készítettek sorozatot, mint Chloe Kim amerikai snowboard bajnok, Patty Jenkins amerikai filmrendező, Nicola Adams brit bokszoló, az első nő, aki olimpiai aranyat nyert a sportágban, Hui Ruoqi kínai röplabda bajnok, Sara Gama olasz focista, Misty Copeland balett-táncos, Ibtihaj Muhammad amerikai vívó vagy Ashley Graham amerikai modell és aktivista.

Objektum doboz

A babák közül jelenleg hármat vásárolhatnak meg a tudatos anyukák: Frida Kahlo festőnő, Amelia Earhart az első női pilóta, aki átrepülte az Atlanti-óceánt és Katherine Johnson 99 éves matematikus figuráját, aki állítólag maga is közreműködött saját babája elkészítésében.

A babák kinézetét most is lehetne szidni, hiszen minden testpozitív kezdeményezés ellenére, azért még mindig Barbie-babákról beszélgetünk. Ennek ellenére jó, hogy az egyik legismertebb babagyártó cég, és babamárka eljutottaddig, hogy példaképekről készít sorozatot. Még többre lenne szükségünk.

Magyar nők és Barbie

Éppen ezért elgondolkoztunk azon, kik azok a magyar nők, akiket szívesen látnánk babaként. A lista nagyon színes lett, és bőven lehetne folytatni a sort. (Ez utóbbit már inkább rátok bíznánk.)

Íme, a VOUS 20-as példakép listája. Kedves, Mattel, belőlük szeretnénk babát! (Igen, 20 éves kor felett is megvennénk.)

1. Zrínyi Ilona

A magyar történelem egyik hősnője, II. Rákóczi Ferenc édesanyja. Első férje, I. Rákóczi Ferenc halála után néhány évvel feleségül ment a nála 14 évvel fiatalabb Thököly Imréhez. Úgy tűnik, nem félt semmitől: részt vette a Hamsburgok elleni kuruc felkelében. Minkács várát több mint két évig védte a Habsburg-ostrom ellen.

2. Czinka Panna

Legendás magyar cigányzenész, aki 1711 és 1772 között élt. Ő volt az első mai értelemben vett cigányprímás, aki már 9 évesen úgy hegedült, hogy arra mindenki felfigyelt. Tizenkét éves korára tökéletesen játszott. Tizennégy éves volt, amokor férjhez ment, majd férjével, és annak családjával megalapították az első cigányzenekart. Gyakran viselt férfiruhát, és imádott pipázni is, állítólag így is temették el: férfiruhában, a pipájával és a hegedújével.

3. Hosszú Katinka

A magyar úszónő az utóbbi hónapoban inkább a magánélete miatt kerül a címlapokra, hiszen válnak férjével, aki éveken keresztül az edzője volt. Közös munkájuk eredménye, hogy Hosszú Katinka nem adta fel az úszást, hanem a világ legjobbjává válhatott. 2016-ban Kapcsolatuk bonyolult, de nem egészségtelen – Mit tanít nekünk Hosszú Katinka és Shane Tusup? címmel írtunk róluk cikket.

Objektum doboz

4. Lomb Kató

Tolmács, fordító, a világ első szinkrontolmácsainak egyike. 16 nyelven volt képes dolgozni (fordított, szinkrontolmács volt), a többségüket autodidakta módon sajátította el. Öt nyelvből volt nagyon erős: az anyanyelvén kívül a francia, az orosz, az angol és a német ment neki anyanyelvi szinten.

5. Keleti Ágnes

Ötszörös olimpiai bajnok magyar tornásznő, aki jelenleg, 97 évesen a legidősebb élő olimpikon a nyári olimpiák aranyérmesei közül.

6. Teleki Blanka

A magyar nőnevelés egyik úttörője, a nők művelődési egyenjogúságának híve.

7. Telkes Mária

Magyar származású amerikai tudós, feltaláló, a napenergia kutatásának egyik úttörője.

8. Ata Kandó

Görög Etelka néven született, magyar fotográfus, aki 104 éves korában hunyt el 2017 szeptemberében.

Objektum doboz

9. Lubics Szilvia

Fogorvos, amatőr hosszútávfutó, az Ultrabalaton és a Spartathlon többszörös győztese. Három gyermeke van, Nagykanizsán él.

Objektum doboz

10. Polgár Judit

A sakktörténet legjobb női sakkozója. A címeit hosszan lehetne sorolni: nyolcszoros sakkolimpikon a nyílt kategóriában, kétszeres női sakkolimpiai bajnok, a nyílt kategóriában kétszeres olimpiai ezüstérmes, nyílt kategóriában egyéni Európa-bajnoki bronzérmes, magyar szuperbajnok.

11. Szabó Magda

Az ajtó. Az őz. Für Elise. Mindenkinek megvan a kedvence. Szabó Magda Kossuth-díjas magyar író, költő, műfordító, a Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagja. De igazából egy olyan író, aki mindenki szívéhez közel tud férkőzni.

12. Egerszegi Krisztina

Nem kell bemutatni: legendás úszónő, aki akkor nyerte az aranyérmeket, amikor mindenki csak doppingolva érhetett a nyomába. 200 méter hátúszásban elért világcsúcsát több mint 16 évig nem tudta senki megdönteni.

13. Hugonnai Vilma

Az első magyar orvosnő. A hazai nőmozgalom egyik vezéralakja, aki pontosan meghatározta írásaiban a nők helyét a betegápolásban és az egészségügy területén.

Objektum doboz

14. Czigány Ildikó

Az első nő Magyarországon, aki hivatásos repülőgép-pilóta lett. Kávéfőzéssel kezdte a Malévnál, kilenc évébe telt, mire elérte a célját, és pilótanő lett.

15. Janikovszky Éva

Író, költő, szerkesztő. Rajongásig szeretett művei 35 nyelven jelentek meg.

16. Enyedi Ildikó

Oscar-díjra jelölt filmrendező, a Testről és lékekről című csoda alkotója.

17. Dévény Anna

Gyógytornász, koraszülött, sértül gyermekek és felnőttek ezreinek segített a róla elnevezett Dévény-tornán keresztül.

18. Tolnay Klári

Legendás magyar színésznő, akinek a nevét még azok is ismerik, akik sosem látták játszani.

Objektum doboz

19. Rost Andrea

Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar operaénekes.

20. Amrita Sher-Gil

Magyar származású festőművész, az indiai Frida Kahlo, akiről bővebben ebben a cikkben>>> írtunk.

És most ti jöttök: szerintetek, melyik sikeres magyar nő lehet példakép?

Ajánlott cikkek