Egyéb kategória

Magyarországon nem kaphatók igazán jó minőségű ruhák jó áron… – csak a turiban?

Aki valaha vásárolt már ruhát, az valószínűleg számtalan keserű tapasztalatért is fizetett. Kivel nem fordult még elő, hogy az alapdarabnak gondolt holmi pillanatok alatt kibolyhosodott, kifakult, vagy apró lyukacskák jelentek meg az anyagon. Az egykori nagy márka darabja egy mosás után elcsavarodott, itt-ott megnyúlt. A drága bőrcipő véresre törte a lábat, a táska kapcsa egy pillanat alatt ment tönkre. A márka lenne a minőség szinonimája? És ha nem, akkor mi alapján vásároljon az, aki tudatosan szeretne jó minőségű darabokat venni, sőt, a fenntarthatóság is érdekli. Szemes Nóra személyi stylist Ár-érték arány workshopján jártam.

vous - 2018.02.20.
Magyarországon nem kaphatók igazán jó minőségű ruhák jó áron… – csak a turiban?

Ár-érték workshopon jártam

Nóra több mint 10 éve dolgozik stylistként – pályafutását divatstylistként kezdte, majd később váltott, és a személyi styling lett a fő profilja. Nem a ruhák érdeklik elsősorban, hanem a ruhákba bújt emberek, akiknek szeretné megmutatni, hogyan tudnak a színtípusuknak, testalkatuknak, életmódjuknak megfelelően csinosan, elegánsan felöltözni. Nóráról én is sokat meséltem, hiszen voltam nála is színtanácsadáson, és miután egy évig nem vásároltam magamnak se ruhát, se cipőt, se más egyéb kiegészítőt (a ruhacsere nem vásárlás!), vele mentem el vásárolni is. Kíváncsi voltam nagyon, hogyan dolgozik. Több okból is mellette döntöttem: egyrészt nagyon jól ismerem évek óta, másrészt maximálisan megbízom benne,

harmadrészt ő Magyarországon az egyetlen, aki turiba viszi az ügyfeleit, ha azok erre rábólintanak.

szemes nóra

Szemes Nóra személyi stylist

Ha rendszeresen olvastok VOUS-t, Nóra neve tutira ismerős már nektek. Ha mégsem, olvassátok vissza korábbi közös cikkeinket! 

A kétórás, péntek esti workshopon sok mindenről esett szó, Nórának többórányi sztorija van csak egy témakörről. Mivel a blogom a tudatos vásárlással és fenntartható divattal foglalkozik, ezért három olyan gondolatot emeltem ki, amelyek a workshop óta újra meg újra eszembe jutottak.

1. Mindegy, hogy néz ki, csak fenntartható legyen?

Sok ügyfelemnél tapasztaltam azt a hibát, hogy bár nagyon jó minőségű darabjaik vannak, nincsen kohézió ezek között.

– mondta a workshopon Nóra, akinek több mint 1000 ügyfele van az elmúlt 10 évből. Minél magasabb minőségű ruhadarabokat vásárolunk, megfelelő kezeléssel annál tovább viselhetjük őket. A fenntartható divat (inkább fenntartható stílus) egyik alapja lehet ez.

Forrás:
Unsplash

Vivienne Westwood divattervező-aktivista sokat idézett mondata is így szól: „Buy less, choose well, make it last.”

Sokat gondolkoztam azon, vajon mennyire vagyok álszent, ha a fenntarthatóságról beszélek, de közben szeretnék csinos lenni vagy jól kinézni. Végül is az lenne a legfenntarthatóbb, ha lenne néhány biopamutból, kenderből, lenből készült ruhadarabom, néhány komposztálható cipőm, egy gyapjúkabátom, meg még néhány holmim, és kész is. Ha nem szeretném beáldozni azt, hogy jól nézzek ki és jól érezzem magam a bőrömben, akkor nem vagyok eléggé környezettudatos?

Vagy elég környezettudatos vagyok-e akkor, ha közben szeretném magam csinosnak érezni, vagy olyan ruhákban járni, amelyekről tudom, hogy kihangsúlyoznak?

Nóra személyi stylist. Arra tette fel az életét, hogy az ügyfelei jól nézzenek ki. Szerinte az adott ruhadarab

  • először is: álljon jól (és itt felsorolt vagy húsz szempontot, mi szerint áll jól valami),
  • majd: illeszkedjen a stílusunkhoz,
  • és csak harmadik szempont, hogy legyen jó minőségű.

2. Jó minőségű ruhák jó áron… – csak a turiban? 

A folytatást ide kattintva elolvashatjátok!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

A születési neve nem Jávor Pál volt – 10+1 tény, amit nem tudtál a színészlegendáról
Világ
A születési neve nem Jávor Pál volt – 10+1 tény, amit nem tudtál a színészlegendáról
vous - 2022.08.17.

Jávor Pál neve magyarok milliói számára jelent egyet a mulatással, nótázással, szórakoztatással és magas szintű színészi játékkal. Pályája csúcsán – és talán még ma is – az emberek barátként tekintettek rá, mindenki akart magának egy szeletet a “Jávor Paliból”. Azonban a filmvászonról nem igazán lehetett megismerni a magyar bulvármédia első csillagát. Elhoztunk 10+1 tényt Jávor Pálról, amit még a legelvetemültebb rajongók sem biztos, hogy ismernek.

Otthon

Ez a dolog nem hiányozhat a lakásodból, ha otthonnak akarod nevezni
Otthon
Ez a dolog nem hiányozhat a lakásodból, ha otthonnak akarod nevezni
vous - 2022.09.29.

Minden évszaknak megvannak a maga szépségei, amiért szeretjük. Az ősz is ilyen: ilyenkor leginkább az őszi színeket szoktuk kiemelni, valamint az őszi leveleket, terméseket, amik megalapozzák ennek az évszaknak a hangulatát. Sokan szeretik otthonukban is megjeleníteni az aktuális időszakot, ehhez pedig sok különböző dísztárgyat vehetünk igénybe. A díszgyertyák szintén nagyon sokat tesznek hozzá a kellemes, otthonos légkör kialakításához, az aktuális szezonnak megfelelően.