Egyéb kategória

Mindennapi mindfulness – 3 verhetetlen érv a „tudatos jelenlét” mellett

A mindfulness divatos hívószó manapság. Magában foglalja a tudatos, elfogadó és kíváncsi szemléletet, ami tulajdonképpen most, a 2010-es évek végén a nyugati ember ideálja. De kérdés, hogy mi van az elméleten túl? Múló trend, vagy valódi előnyeink is származnak a mindfulnessből?

vous - 2018.01.31.
Mindennapi mindfulness – 3 verhetetlen érv a „tudatos jelenlét” mellett

A mindfulness, magyarul tudatos jelenlét az, ahogy figyelmünket tudatosan és ítélkezésmentesen a jelen pillanatra fordítjuk. Gyakorolhatjuk ezt meditáció, jóga útján is, de életünk bármely pillanatában lehetünk „mindfulok”, amikor arra figyelünk, ami éppen a jelen pillanatban történik.

Ez első hallásra egyszerűnek tűnhet, pedig nem az. Hányszor volt már, hogy egy értekezleten elkalandozott a figyelmünk és már a délutáni bevásárlólistát raktuk össze fejben? Vagy amikor gyermekünkkel játszottunk, de a holnapi határidő körül keringtek gondolataink? Esetleg nem tudtuk élvezni új kedvesünkkel a randevút, mert magunkban az exei miatt féltékenykedtünk? A ránk zúduló rengeteg elvárás és információ, a multitasking nyomása mind azt eredményezi, hogy a jelen pillanat helyett valahol máshol legyünk – így viszont a szemünk előtt repül el az életünk anélkül, hogy igazán megéltük volna. Vegyük sorra, mi az a három verhetetlen előny, amit a mindennapos mindfulness gyakorlásból nyerhetünk?

Produktivitás

Ha rendszeresen gyakoroljuk a tudatos jelenlétet, azzal figyelmi „izmainkat” eddzük meg. Könnyebben, hosszabb ideig fogunk tudni egy helyre koncentrálni, ennek segítségével pedig gyorsabban elvégezzük munkahelyi feladatainkat, hiszen nem tereli el figyelmünket a közösségi média, a csacsogás és egyéb felesleges, időrabló dolgok.

Fókuszáljunk egyetlen feladatra, ahelyett, hogy egyszerre több dologgal akarnánk végezni!

Ez nemcsak a teljesítményünket, de kreativitásunkat is növelni fogja, a nap végén elégedettebbek leszünk magunkkal, és a szabadidőnkben végre a minőségi pihenésre figyelhetünk.

A cikk folytatását a Ridikül oldalán olvashatjátok tovább! 

Forrás:
Vous, Depositphotos
Ajánlott cikkek