Egyéb kategória

Egy generáció, ami a tökéletesség után rohan – Avagy ezt okozza a túlzott Instagram-fogyasztás

Egy friss kutatás kimutatta, hogy az elmúlt harminc évben több mint harmadával nőtt azoknak a fiatal felnőtteknek a száma, akik irreális elvárásokat támasztanak magukkal szemben, és a tökéletességet hajszolják. A kutatók szerint az oktatási rendszert és a közösségi médiát kell okolni a változásokért.

vous - 2018.01.13.
Egy generáció, ami a tökéletesség után rohan – Avagy ezt okozza a túlzott Instagram-fogyasztás

Számos kutatás készült már arra, hogy a Facebook és az Instagram, sőt mostanában a Snapchat is mennyire eltorzítja a testképünket, és mekkora nyomást helyez a fiatal felnőttekre azzal, hogy csak az élet szép oldalát mutatja be. Bár valahol a tudatunk mélyén azért tisztában vagyunk vele, hogy ez nem a valóság, hiszen mi sem szívesen reklámoznánk a rosszabb pillanatainkat a közösségi médián, mégis ezekhez az álomképekhez mérjük a saját életünket minden egyes nap. Az pedig soha nem lesz olyan csillogó, rózsaszín és vattacukorszagú, mint az Insta-lányok profilja – hiszen valódi.

Nemcsak derékig érő szőke hajkoronákból, tengerparti sétákból, bakancslistás túrázásokból és kókuszdióból szürcsölt koktélokból áll, hanem sírásból, kudarcokból és egyszerű, ok nélküli rosszkedvből is.

facebook-lajk-like-kozossegi-media-oldal

„A közösségi média olyan, mint a pornó!” – ti sejtitek, mi a hasonlóság?

Az irigység mindig is része volt az életünknek. Nem véletlenül létezik az a közmondás, miszerint a szomszéd fűje mindig zöldebb. A környezetünkben élők életét ugyanis korábban is hajlamosak voltunk könnyebbnek, problémamentesebbnek, izgalmasabbnak látni. A közösségi média révén kinyílt a világ: hirtelen megsokszorozódott a szomszédaink száma. Ráadásul ezek az online szomszédok mindent meg is tesznek annak érdekében, hogy a lehető legzöldebbnek tűnjön a füvük. A folytatást ITT olvashatjátok. 

Bármennyire is tudjuk az eszünkkel, mennyire nem valódi ez az Insta-világ, a saját önképünket eltorzítja az, ami ezeken a közösségi oldalakon zajlik. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a Bath-i Egyetem vezetésével készült friss kutatás, amely bebizonyította: 33 százalékkal nőtt az elmúlt 30 évben azoknak a száma, akik külső szociális nyomás hatására úgy érzik, az életüknek tökéletesnek kell lennie. 16 százalékkal nőtt azoknak a száma, akik szürreálisan magas elvárásokat támasztanak magukkal és másokkal szemben, ez pedig természetesen kielégítetlen emberi kapcsolatokhoz vezet.

Forrás:
Unsplash

A kutatók az 1991-ben létrehozott Multidimenzionális Perfekcionizmus Skála alapján vizsgálták meg amerikai, kanadai és brit főiskolások lelkiállapotát 1980 és 2016 között, ebből jött ki ez az elkeserítő eredmény. Még komolyabbnak tűnik a változás akkor, ha tudjuk, hogy a túlzott perfekcionizmusra való törekvés kéz a kézben jár a depresszióval, a szorongással és az öngyilkossági gondolatokkal (hiszen egy idő után úgy érezhetjük, nem tudunk megfelelni a saját elvárásainknak), az önorientált perfekcionizmus pedig megnöveli az esélyét a klinikai depresszió, az anorexia és a krónikus fájdalom kialakulásának. 

A kutatók nemekre és országokra lebontva sem találtak különbséget az arányokban, ami azt mutatja, hogy a férfiakat ugyanannyira sújtja ez a kielégíthetetlen tökéletességre törekvés, mint a nőket. A tudósok a közösségi médiát és az oktatási rendszer versenyre alapuló berendezkedését okolják a változásért. Persze mi, akik benne élünk ebben a valóságban, pontosan érezzük, hol a probléma:

ma már rosszkedvűnek lenni kifejezetten tilos, mindenhonnan az az üzenet árad ránk, hogy legyünk hálásak, értékeljük az élet apró örömeit is, és még véletlenül se merjünk reggel morcosan felkelni. Ebbe a felfogásba nem fér bele egy szakítás, a pénzszűke vagy egy családi veszekedés,

pedig mindez az élet természetes velejárója legalább annyira, mint a napsütötte bőr és a vasárnap reggeli ínycsiklandó brunch, ami visszaköszön Instagramról.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.