Egyéb kategória

Jön a rádiózás új hulláma? – Elmesélem, miért lettem podcaster

„Angliában és Amerikában felettébb népszerű műfaj a podcast, itthon azonban még magát a szót is kevesen hallották. Ideje, hogy megismerjétek a podcast műfajt, és felfedezzétek benne a számotokra legérdekesebbet” – kezdi cikkét Tünde, aki a VOUS vendégszerzői felhívására jelentkezett. A következő sorokban Juhász Tünde írását olvashatjátok.

vous - 2017.12.04.
Jön a rádiózás új hulláma? – Elmesélem, miért lettem podcaster

Kezdjük az elején: a podcast, az iPod és broadcasting szavakból származik. Tulajdonképpen egy online rádióműsort jelent, amit az iTunesba töltenek fel a készítők, a hallgatók pedig a podcastek lejátszására alkalmas appokon keresztül hallgathatják kedvenceiket. Az adások bármilyen operációs rendszeren keresztül elérhetőek, és az ilyen jellegű applikációkon kívül az egyes podcastek honlapjain is hallgathatóak az adások, valamint sokan jelen vannak Facebookon, YouTube-on és Instagramon is.

Ha az itthoni tendenciák követik a külföldi trendeket, hamarosan egyre többen és többen fognak így műsort hallgatni nálunk is.

Nem állunk tehát messze attól, hogy itthon is igazán menő legyen az, ha valaki podcastet hallgat.

Forrás:
Depositphotos

Na de miért is jó egy podcast?

  • Bármikor meghallgathatod, hiszen nincs fix műsoridő, egyszerűen csak le kell töltened a kívánt epizódot, és már mehet is.
  • Ha külföldi podcasteket választasz, sokat segíthet a nyelvtanulásban, hiszen különféle témákról hallgathatsz riportokat, párbeszédeket adott nyelven.
  • Ha magyar podcastek mellett döntesz, úgy nem kell lemaradnod Balázsék reggeli műsoráról, ha nem vagy korán kelő, hiszen podcastek formájában újrahallgathatod őket.

Itthon számos olyan podcast létezik, amik hobbi szinten működnek, nem profitorientáltak, hiszen Magyarországon a műfaj (még) nem annyira népszerű, hogy ebből megélhessen bárki is. Ebből adódóan ezek kivétel nélkül úgynevezett „szerelemprojektek”, melyekben a podcasterek szívvel-lélekkel igyekeznek kiszolgálni hallgatóikat, különféle színvonalas témákkal és minél magasabb hangminőséggel. A magyar paletta szerencsére egyre bővül, és a nők számára is egyre több érdekes műsor jelenik meg. Sokáig inkább férfiak voltak többségben a hallgatóságot tekintve, hiszen a témák meglehetősen tech jellegűek voltak, mostanában viszont egyre több társadalmi, párkapcsolati, szépségápolási és életmóddal kapcsolatos kérdés is teret kap az egyes podcastekben.

Sokak szenvedéllyel hallgatják kedvenceiket vezetés, takarítás vagy sportolás közben, sőt olyanok is vannak, akik kedvenc podcastjükre szoktak elaludni. 

A YouTube legsötétebb és egyben legjobb oldala – Ismerjétek meg a gyógyító zenék világát!

A YouTube legsötétebb és egyben legjobb oldala – Ismerjétek meg a gyógyító zenék világát!

Zenével gyógyítani nem újdonság, a keleti gyógyászat már évezredek óta alkalmazza, a legtöbben mégis a homeopátiával említik egy lapon. Pedig tudományosan bizonyított, hogy a hangterápiának és a hangtálas gyógyításnak tényleg van ereje, sőt! Természetesen a gyógyszereket és az orvost nem váltja ki, de azért egy próbát megér. A cikk folytatását keressétek ITT!

Tavaly karácsonykor az akkor még vőlegényemmel vidékre mentünk a családhoz, és útközben megmutatta az egyik kedvenc podcastjét. Olyannnyira megtetszett az adás és a műfaj, hogy a 2 órás út végére elhatároztam, hogy én is szeretnék egy sajátot. Az útközben hallgatott műsor házigazdáját felkerestem, és a segítségét kértem, hogy meséljen arról, hogy lehet podcastadást csinálni. Rendkívül segítőkész és pozitív volt. Utólag már tudom, óriási segítséget kaptam tőle. Ez vezetett oda, hogy az egyik barátnőmmel immár majdnem egy éve dolgozunk közösen saját podcastünkön.

Számunkra ez az önmegvalósítás egy formája, emellett igyekszünk közösséget formálni, szívvel-lélekkel készülünk adásainkra, és törekszünk hasznos, szórakoztató tartalmat biztosítani a hallgatóinknak.

Én kimondottan szeretem a rádiózás új hullámát, szerintem mindenkinek érdemes kipróbálnia egyszer!

Néhány magyar podcast, amit érdemes ismerned

vendégszerző VOUS

Legyél te is a VOUS vendégszerzője!

Van jó témátok? LEGYETEK A VOUS VENDÉGSZERZŐI!

A VOUS-lányok olvasói cikkeket keresnek, segítsetek megtalálni a legjobbakat! 😉 Ha szívesen kipróbálnátok magatokat vendégszerzőként, van olyan történetetek, amit megosztanátok más nőkkel, akkor eljött a ti időtök!

A részletekről mindent megtudhattok ITT.

Ajánlott cikkek