Egyéb kategória

Az élelmiszeripar trükkjei – avagy nem minden az a tányérunkon, aminek hisszük

Az élelmiszeripar szuper biznisz, pláne azoknak, akik hamisítják és ezzel-azzal felütik az általuk kínált „élelmiszereket” – ami ráadásul legtöbbször csak laboratóriumi körülmények között mutatható ki. Ez a trükközés pedig milliárdokat is jelenthet a csalóknak. Na de lássuk most azokat az ételeket, amelyeket a leggyakrabban hamisítanak.

vous - 2017.11.23.
Az élelmiszeripar trükkjei – avagy nem minden az a tányérunkon, aminek hisszük

„Imitált ételek, becsapott ízlelőbimbók, összepréselt húsdarabok egy darabból származó füstölt sonkaként eladva” – hallható egy olyan videóban, ami az élelmiszeripar trükkjeit hivatott bemutatni. Érdemes megnézni, mert elképesztő hamisításoknak lehettek szem- és fültanúi. Igaz, a videót Németországban forgatták, de egy percig se gondoljátok, hogy itthon nincsenek ilyen kisebb-nagyobb ételhamisítások, sőt!

Ételhamisítás

Ételhamisítás
Forrás:
pixabay

A felmérések szerint főként az utcai árusoktól, vásárokon és piacokon juthatunk hamisított ételekhez, de sajnos a teljes kereskedelmi piacon is jócskán előfordulnak. Következzen a top 10-es lista:

  • húsok/halak
  • tej/sajt
  • rizs
  • őrölt kávé
  • narancslé
  • gránátalmalé
  • olívaolaj
  • méz
  • parmezán sajt
  • sáfrány

Ahogyan már említettem, sajnos vannak olyan termékek, amelyek hamisítását csak laboratóriumi körülmények között tudják kimutatni, azért a legtöbb esetben a címkén is feltüntetik, ha valamivel felütötték a beltartalmat, épp csak ritkán olvassuk el az összetevők listáját. Én azt tanácsolom, szánjunk időt a címke tanulmányozására a bevásárlás közben, mert nemcsak a pénztárcánk, de az egészségünk is bánhatja a silány minőséget.

Így ragyoghattok a strandon is anélkül, hogy lefolyna a sminketek

Márkás sminkcucc az eBayről jó áron? Mielőtt megvennéd, inkább olvasd el ezt!

"Soha nem volt még akkora kultusza a sminkelésnek, mint napjainkban: tele a YouTube és az Instagram tutorial videókkal, amik töretlen népszerűséggel hasítanak a neten. A szépségipar soha nem látott növekedést produkált az eltelt évben – vele párhuzamosan pedig a dekorkozmetikumok hamisításán profitáló feketepiac is virágzásnak indult. A Refinery29 riportere nyomozni indult, hogy megnézze, mit is vásárol az, aki nem az eredeti márkaboltból szerzi be a presztízsértékkel bíró cuccokat…"

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

EFOTT fesztivál: 4 nap, 6 színpad, több mint 100 fellépő a nyár legnagyobb egyetemi buliján
Világ
EFOTT fesztivál: 4 nap, 6 színpad, több mint 100 fellépő a nyár legnagyobb egyetemi buliján
vous - 2023.06.05.
A törökországi földrengésben érintett hallgatókat is vendégül lát idén az EFOTT fesztivál – jelentette be Dr. Hankó Balázs Zoltán felsőoktatásért felelős államtitkár a rendezvényt beharangozó sajtóeseményen. Elhangzott: az EFOTT az egyetemisták fesztiváljaként a 18-29 éves korosztály egyik legkedveltebb nyári programja. A rendezvény sokszínű zenei kínálatának köszönhetően a középiskolásoktól az egyetemistákon át minden korosztály megtalálhatja a számára legizgalmasabb előadókat, 6 színpadon több mint 100 fellépőt. Július 12. és 16. között többek között a VALMAR, a Wellhello, Dzsúdló, a Halott Pénz, a Follow the Flow, ByeAlex és a Slepp, Azahriah, Majka, a Blue, a La Bouche és a Culture Beat is koncertezik a Velencei-tó partján. A fesztivál nappali programjait összefogó UNIversumba idén rekordszámú felsőoktatási intézmény jelentkezett. A programok középpontjában a kultúra, az egészséges életmód, a digitalizáció és a fenntarthatóság áll majd.

Otthon

Milyen tolóajtók közül választhatunk?
Otthon
Milyen tolóajtók közül választhatunk?
vous - 2023.06.01.
Az emberek többsége olyan lakásra vagy házra vágyakozik, ahol valóban otthonra találhat. A modern lakberendezési irányzatokban a praktikus, esztétikus és energiahatékony lakberendezés kiemelten fontos, de gyakran szembesülünk a hely szűkösségével. Az alábbiakban néhány megoldást tekintünk át, amelyek egyszerűbbé és modernebbé változtatják mindennapjainkat, miközben a lakásunk is letisztultabb megjelenést kap.