A teakedvelők egyik kedvence a haragoszöld porított teakülönlegesség, a matcha. Szuperegészséges, hiszen tele van antioxidánssal, és nagyon jó tulajdonsága, hogy nemcsak italként, hanem fűszerként is használható, süteményekbe téve például elképesztően izgalmas és finom.
A matcha a japánok szertartásos itala, sokáig titkos volt a termesztésének mikéntje, és csak a kiváltságosok ihatták. Nagy figyelmet kap ez a különlegesség a termesztése során:
a teaültetvényeket szüret előtt egy hónappal elsötétítik, mégpedig úgy, hogy ponyvákat feszítenek fölé, a teacserje pedig elkezd egyre több klorofillt termelni, hogy a csökkentett mennyiségű fényt be tudja fogadni.
Ez eredményezi a sötétzöld leveleket és a magas klorofilltartalmat, amitől nemcsak remek antioxidáns és élénkítő, hanem nagyon kellemes, édeskés ízű is lesz. A leveleket ezek után kigőzölik, szárítják és porrá őrlik, majd vízzel vagy tejjel felöntve egy speciális bambuszseprűvel addig keverik, amíg teljesen feloldódik a tea.
„Olyannyira az életünk része lett a teázás, hogy még az esküvőnk témája is eköré épült”
Tea. Mi jut eszünkbe erről a szóról? Bögre, forró víz, gyümölcs ízesítésű filteres tea, méz és citrom: szeretjük is, pokróccal és egy könyvvel bekuckózva. Majdnem ezer éve, hogy a távoli Kínában elkezdték termeszteni a teacserjéket jótékony hatásuk miatt. Ezért is, a ma ott élők számára sokkal természetesebb szálas teát vásárolni.
Mindennek a sok előkészületnek, kézműves feldolgozásnak és gondoskodásnak köszönhetően a matcha nem éppen olcsó, de nem is kell sok belőle – akár egy selymes matcha latténak, akár fűszerezésre szánjuk süteménybe –, és ma már szerencsére elég sok helyen beszerezhető.
A cikk itt még nem ért véget, a folytatásért kattintsatok a Cookta oldalára!