Egyéb kategória

Gasztroajándéknak vagy a magunk örömére: matcha tea illatos sütiben

A teakedvelők egyik kedvence a haragoszöld porított teakülönlegesség, a matcha. Szuperegészséges, hiszen tele van antioxidánssal, és nagyon jó tulajdonsága, hogy nemcsak italként, hanem fűszerként is használható, süteményekbe téve például elképesztően izgalmas és finom. 

vous - 2017.11.22.
Gasztroajándéknak vagy a magunk örömére: matcha tea illatos sütiben

A matcha a japánok szertartásos itala, sokáig titkos volt a termesztésének mikéntje, és csak a kiváltságosok ihatták. Nagy figyelmet kap ez a különlegesség a termesztése során:

a teaültetvényeket szüret előtt egy hónappal elsötétítik, mégpedig úgy, hogy ponyvákat feszítenek fölé, a teacserje pedig elkezd egyre több klorofillt termelni, hogy a csökkentett mennyiségű fényt be tudja fogadni.

Ez eredményezi a sötétzöld leveleket és a magas klorofilltartalmat, amitől nemcsak remek antioxidáns és élénkítő, hanem nagyon kellemes, édeskés ízű is lesz. A leveleket ezek után kigőzölik, szárítják és porrá őrlik, majd vízzel vagy tejjel felöntve egy speciális bambuszseprűvel addig keverik, amíg teljesen feloldódik a tea.

ancsa tea

„Olyannyira az életünk része lett a teázás, hogy még az esküvőnk témája is eköré épült”

Tea. Mi jut eszünkbe erről a szóról? Bögre, forró víz, gyümölcs ízesítésű filteres tea, méz és citrom: szeretjük is, pokróccal és egy könyvvel bekuckózva. Majdnem ezer éve, hogy a távoli Kínában elkezdték termeszteni a teacserjéket jótékony hatásuk miatt. Ezért is, a ma ott élők számára sokkal természetesebb szálas teát vásárolni.

Ma már én is hasonlóképp gondolom!

Mindennek a sok előkészületnek, kézműves feldolgozásnak és gondoskodásnak köszönhetően a matcha nem éppen olcsó, de nem is kell sok belőle – akár egy selymes matcha latténak, akár fűszerezésre szánjuk süteménybe –, és ma már szerencsére elég sok helyen beszerezhető.

A cikk itt még nem ért véget, a folytatásért kattintsatok a Cookta oldalára!

Forrás:
Depositphotos
Ajánlott cikkek