Egyéb kategória

112? Kérem, segítsenek, végzős lettem és nem tudom, mit akarok

„Halló, 112? Kérem, segítsenek, végzős lettem! – a fejemben ez volt az első telefonhívás, amit az utolsó tanévem első napján megtettem, pedig akkor még fogalmam sem volt pontosan, hogy mibe csöppenek” – kezdi történetét Zsófi, aki a VOUS vendégszerzői felhívására jelentkezett. A következő sorokban Fűtő Zsófi cikkét olvashatjátok.

vous - 2017.11.21.
112? Kérem, segítsenek, végzős lettem és nem tudom, mit akarok
vendégszerző VOUS

Legyél te is a VOUS vendégszerzője!

Van jó témátok? LEGYETEK A VOUS VENDÉGSZERZŐI!

A VOUS-lányok olvasói cikkeket keresnek, segítsetek megtalálni a legjobbakat! 😉 Ha szívesen kipróbálnátok magatokat vendégszerzőként, van olyan történetetek, amit megosztanátok más nőkkel, akkor eljött a ti időtök!

A részletekről mindent megtudhattok ITT.

Azért valljuk be, bármennyire is szidjuk a gimit, a tanárokat, a tanulást, az iskolai éveinknek pont annyira nem akarunk véget vetni, mint amennyire könyörgünk évközben a szünetekért. Kisebb korunkban még várjuk a következő éveket és a bennük rejlő ismeretlent, nagyobbként meg eljutunk addig, hogy csak túl akarjuk élni a mindennapokat – mindaddig, amíg derült égből villámcsapásként nem ér minket az utolsó év és a felismerés: hamarosan kirepülünk.

De vajon mi jellemzi egy mai magyar végzős diák életét? Leginkább három dolog:

tanulás, szórakozás és az a bizonyos „na és merre tovább?” kérdés, aminek hallatán már a hátamon is feláll a szőr.

Sőt, legszívesebben fognám az összes cuccomat, és nomád életmódba kezdenék.

Az utolsó év maga a rohanás: faktok, szalagavatópróbák, normál órák, különórák, érettségi-előkészítők, nyelvvizsga-tanfolyamok, érettségik, pontszámok kalkulálása – mindezt azért, hogy lehessünk valakik. De hogy kik és hogyan? Arra senki sem adott még elfogadható választ.

Forrás:
Vous, Depositphotos

Próbálunk minden napot kiélvezni, minden apró ünnepet megünnepelni, emlékeket gyűjteni, mert tudjuk, hogy minden az utolsók egyike. Utolsó osztálykirándulás, utolsó osztálykarácsony, utolsó osztályfőnöki – meg amúgy is végzősök vagyunk, megtehetjük, megérdemeljük. Közben arról beszélgetünk, mennyi mindent kellene megtanulnunk, aminek a későbbiekben (mondjuk az egyetemen és úgy az életben) semmi hasznát nem fogjuk venni – annak ellenére, hogy még azt sem tudjuk, merre akarunk továbbmenni. Emellett bárhogy próbálkozunk, az előírt tananyaggal is le vagyunk maradva körülbelül kilencedik óta – mindenből.

Útravaló a nagybetűs élethez: 9 tantárgy, ami fontosabb, mint ami a mai órarendekben van

Útravaló a nagybetűs élethez: 9 tantárgy, ami fontosabb, mint ami a mai órarendekben van

„Mi a világ legrövidebb könyve? Az amerikai kultúra.” Elég ronda vicc, de azért sokan röhögünk rajta. A tévhittel ellentétben azonban az amerikai iskolarendszer nem suttyókat nevel, akiknek fogalmuk sincs, mi Franciaország fővárosa, hanem egyszerűen gyakorlatiasan áll a dolgokhoz: a periódusos rendszer bemagolása helyett itt a kémiaóra inkább a kísérletekről szó. Ez a fajta gyakorlatiasság az, amit a legszívesebben átvennék tengerentúli barátainktól, méghozzá a következő új, fontos – saját fejlesztésű – tantárgyak képében… A cikk folytatását ITT keressétek! 

A februártól és a májustól már előre rettegünk, hiszen ez a két hónap „dönt” el mindent, az akkori teljesítményünk határoz meg minket a későbbiekben. Az egyetem, a továbbtanulás kérdése ott lebeg a szemünk előtt, de egyre inkább úgy érezzük, kicsúszik alólunk a talaj. A szívünk és a pénztárcánk között kell döntenünk és félünk, mi lesz, ha álmaink iskolája mégsem váltja be a hozzá fűzött reményeket

Mi lesz, ha elbukunk? Ha el is végezzük az egyetemet, pontosan mi is lesz velünk? Marad hely nekünk is az Y generáció mellett annál a bizonyos asztalnál? Kell ez nekünk egyáltalán? Mennyit vagyunk képesek adni és feladni?

Mert ez az igazság – fogalmunk sincs, fogalmam sincs, mit akarok kezdeni az életemmel. Tudom, hogy nem vagyok ezzel egyedül. Amit tudunk a világról, azt többnyire a könyvekből, de legfőképp az internetről tudjuk, miközben nekünk több kell. Élni akarunk, tapasztalatot szerezni, világot látni és közben minden percet kiélvezni.

Ajánlott cikkek