Egyéb kategória

Ne legyetek befeszülve! – Páros nyújtógyakorlatok otthonra, nem csak edzés utánra

Hazudnék, ha azt mondanám, hogy – minimum – nyolcórás irodai szerkesztőségi munka és monitorbámulás után a nap végére egyáltalán nem vagyok befeszülve. És itt nem a közérzetemre gondolok! Ugye nektek sem ismeretlen, milyen is az, amikor az ember szó szerint feszült? Nos, ilyenkor jönnek jól a nyújtógyakorlatok! Domokos Enikő személyi edzővel közösen megmutatjuk, hogy csináljátok otthon, párban.

vous - 2017.09.30.
Ne legyetek befeszülve! – Páros nyújtógyakorlatok otthonra, nem csak edzés utánra
Domokos Enikő személyi edző

Domokos Enikő edző

„Kiskorom óta meghatározó része az életemnek a mozgás és a versenyzés. Már ekkor eldöntöttem, hogy emberekkel és a testmozgással fogok foglalkozni. Tanulmányaim során kutatást is végeztem a sport adta flow-élményről, és bebizonyosodott, hogy a sport az egyik legalkalmasabb terület az optimális élmény megtapasztalására. Úgy gondolom, csak a rendszeres testmozgással válhat belőlünk egészséges, stresszmentes ember, ezért a célom, hogy minél több embernek segítsek megtalálni a testi-lelki egyensúlyát az egészséges életmódon és a mozgáson keresztül.” Látogassatok el Enikő Facebook-oldalára, ha még több infóra vagytok kíváncsiak! 

Merev és kötött izmok, befeszült vállak, fájó derék és hát – ugye, ismerős? A legtöbbször legyintünk, ha az izmok kötöttségéről van szó, mondván: sosem voltam hajlékony, ilyen az izomzatom. Pedig az izmok nyújtása, a hajlékonyság fejlesztése egyáltalán nem elhanyagolható, sok mozgásszervet érintő problémának a megoldása ebben rejlik – legalábbis rejlene. 

„Szerintem tízből kilenc vendégem az első pár edzés alkalmával nem tudja megfogni a bokáját sem egy-egy nyújtás során. Természetesen ez fejleszhető, később javul a helyzet. De megdöbbentő, milyen kötöttek az emberek izmai az ülőmunkától és a stressztől.”

Nem szabad elfelejteni, hogy az izmok nyújtása pontosan annyira fontos, mint az építése, erősítése. 

– mondja Enikő, aki kihangsúlyozta: a strechinget, azaz a nyújtást, valamint az izmok átmasszírozását, felrázását nem csak edzés után érdemes végezni. Fontos, hogy egy-egy húzós vagy épp stresszes nap után szánjunk időt otthon a nyújtásra, a lazításra. A legjobb, ha nem egyedül állunk neki, kérjünk segítséget családunktól, párunktól vagy épp a lakótársunktól. Higgyétek el, 20 percnyi nyújtás után garantált a jobb közérzet és a lazább izomzat.

Készen álltok? Enikővel ezúttal 6 otthoni, páros nyújtógyakorlatot mutatunk be! 

Nyújtsatok otthon, együtt!  

1. Talpmasszázs

Feladat: Óvatosan elkezdünk lépegetni a társunk talpára az ujjaktól haladva felfelé. Figyeljünk arra, hogy a mi sarkunk maradjon végig a talajon, így nem a teljes testünk súlyával nehezedünk a másikra.

Forrás:
vous

2. Combhajlító lazítása

Feladat: Óvatosan elkezdjük dörzsölni a partner hajlítóját, de itt sem nehezedük rá a súlyunkkal – akár a farizmára is áttérhetünk.

Forrás:
vous

3. Combfeszítő nyújtása

Feladat: Figyeljetek arra, hogy óvatosan, kilégzésre a társunk sarkát a feneke felé nyomjuk – ameddig engedi.

Forrás:
vous

4. Homorítás

Feladat: Átfogjuk a társunk karját és óvatosan, kilégzésre megemeljük a mellkasát.

Forrás:
vous

5. Előrehajlás nagyterpeszben

Feladat: Megfogjuk a társunk alkarját, és óvatosan, kilégzésre magunk felé húzzuk, majd cserélünk.

Forrás:
vous

Fontos, hogy végig figyeljünk a másikra, minden feladatnál csak addig húzzuk az adott testrészt, addig nyújtsuk az izmokat, ameddig a társunk nem mondja, hogy elég. Ne felejtsetek el végig komminukálni, kérdezni a másikat és

figyeljetek arra, hogy lassan és körültekintően végezzetek minden mozdulatot, nehogy sérülést okozzatok!

Felkiáltójel

Van még pár szabad percetek? Eddzetek velünk otthon!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
Otthon
Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
vous - 2024.05.30.
A kinyitható kanapé nagyon praktikus akár mindennapos alváshoz is. Miért? Azért, mert egyszerre több funkciót is ellát, miközben rendkívül kényelmes bútordarab. De ne rohanjunk ennyire előre, vegyük sorra az előnyöket!