Egyéb kategória

„Futás közben van az ember legközelebb önmagához” – Beszélgetés Gui Angélával, a Mozgasd meg a lelked! szervezőjével

Gui Angéla elképesztő nő. Akkor találkoztunk, amikor Dévára szervezett jótékonysági futást, majd akkor is beszélgettünk, amikor az ország határain belül szervezett jótékonysági megmozdulásokat helyi nevelőotthonba.

vous - 2017.09.13.
„Futás közben van az ember legközelebb önmagához” – Beszélgetés Gui Angélával, a Mozgasd meg a lelked! szervezőjével

Angélánál a sport és a tettekben megnyilvánuló jó szándék szorosan összekapcsolódik. A legújabb, hónapok óta szervezett megmozdulás is éppen ilyen: 500 kilométeres jótékonysági futást szervez a kárpátaljai nagydobronyi nevelőotthonban élő gyermekek javára.

Forrás:
Gui Angéla

A kezdeményezés védnöke (háttérintézménye) a Bethesda Református Gyermekkórház, melynek csapata 40 fővel érkezik futva Nagydobronyba, és ha már ott lesznek, nemcsak vendégeskedni fognak, hanem egészségügyi szűréseket is végeznek az otthon leánygyermekein.

Motivációs grafika – Így változhat meg a testetek a rendszeres futástól

Motivációs grafika – Így változhat meg a testetek a rendszeres futástól

Ahányfélék vagyunk, annyiféle módon reagál a testünk a rendszeres mozgásra. Sokan szeretnék azt hinni, a futástól – a legegyszerűbbnek gondolt sporttól – majd villámgyorsan lefogynak, de ahogy a futás nem is olyan egyszerű, mint ahogyan gondoljuk, úgy a fogyás sem garantált. Nem kell azonnal szögre akasztani az újonnan vásárolt futócipőt. Okosan felépítve a mozgásprogramot látványos eredményt érhettek el. A cikket ide kattintva olvashatjátok.

Miért éppen Nagydobrony?

A gyermekotthonokról mostanában megdöbbentő híreket hallani, pedig vannak pozitív példák is, az egyik ilyen a nagydobronyi gyermekotthon, ahol kőkemény munkával, de napról napra szeretettel és hálával, az életet élvezve kerül kenyér az asztalra. A nagydobronyi Irgalmas Samaritánus Református Gyermekotthon

tökéletes példa arra, hogy intézményi falak mögött is lehet igazi otthont teremteni azoknak, akiknek egyébként nem lenne.

Az itt élő lányok, kisebbek és nagyobbak egyaránt teljesen természetes módon mindennap tesznek azért, hogy az otthon fennmaradjon, számukra nem is kérdés, hogy a közös munka eredménye az, ami az asztalra kerül. Az 500 év 500 km a gyermekekért jótékonysági futás most erre a különleges helyszínre szeretné felhívni a figyelmet úgy, hogy közben segít is az itt élőkön.

„Februárban jártam először az otthonban, futócipőt és sportruházatot vittünk a lányoknak – mesélt indíttatásáról és a jótékonysági intézmény kiválasztásáról Angéla. – Amikor beléptem az otthonba, szembejött velem egy fogyatékkal élő nagylány, Erika, és azonnal rám mosolygott. Később sajnálkozott, hogy az érkezésünk alkalmából előadott színdarabban nem szerepelhetett. Zokogott, hogy nem énekelhetett el nekem egy számot angolul a Mamma Miából.

Megígértem neki, hogy visszajövök.

És legbelül már azt is tudtam, hogy nem egyedül, és nem kocsival fogok érkezni, hanem futva, sok jó emberrel együtt, mert azt, ami Nagydobronyban van, mindenkinek látnia kell.”

futas-edzes-sport-osszel

10 kérdés, amit minden nő feltesz, ha futni kezd

Akkor fussunk! Oké, de mégis hogyan? A legtöbben már a tervezés fázisában akadályokba ütköznek. Milyen ruhában? Hol? Mennyit? Amikor elkezdtünk edzeni életünk első futóversenyére, nekünk is akadt jó pár kérdésük a futással kapcsolatban.

A cikket ide kattintva olvashatjátok tovább.

Mi kapunk többet, tudjuk

A nagydobronyi gyermekotthon ugyanis tényleg különleges: az egészséges és fogyatékkal élő lányoknak otthont adó intézményben a gyerekek rengeteg mindenért saját maguk dolgoznak meg, ilyen például a tej, méz, gyümölcs, zöldség, hús.

„Amikor megkérdeztem az intézet vezetőjét, Katkó Lászlót, hogy miképpen tudnánk jól segíteni rajtuk, azt válaszolta, azzal, ha visszajövünk több napra, és vendégül láthatnak minket. Ha eljövünk ismét, hogy jobban megismerjük őket. Innen jött az ötlet, hogy ne tárgyakat vigyünk, hanem ez alkalommal is jótékonysági futást szervezzünk. A Bethesda Református Gyermekkórház azonnal partner volt ebben, több mint negyven fő fog oda futva érkezni. És ha már befutunk oda, akkor

a kórház orvosai nem érkeznek üres kézzel, viszünk ultrahangot, EKG-t, és mindenféle egészségügyi szűréseket végeznek majd a lányokon.

A futás azonban nem ér véget az otthonban, ha már 500 éves a reformáció, akkor fussunk 500 kilométert, így a maradék 150 kilométert felkért jótevő ultrafutók – Sperka Tamás, Náray Balázs, Prekopp Péter és Szabó Balázs – futják le. Ők Nagydobronytól a Vereckei-hágóig futnak, ott ér célba a Mozgasd meg a lelked! jótékonysági esemény. Segíteni tehát sokféleképpen lehet ezeket a lányokon, mi most elfutunk hozzájuk, egészségügyi szűréseket viszünk el nekik, és bízunk abban, hogy aki egyszer ott járt, az ismét visszamegy sokadmagával.”

És hogy miért éppen a futást választotta Angéla, hiszen segíteni sokféle módon lehet és a távot is lehetne egyéb módon teljesíteni?

„Futás közben van az ember legközelebb önmagához, és ahhoz, aki teremtette. Olyankor megszűnik a távolság a föld és az ég között, és valahogy az ember azt érzi, nincsenek korlátok, elvárások, hanem minden lehetségessé válik. Nagydobrony az a hely, ahol kézzel foghatóan minden lehetséges, ahol csoda történik minden nap. Nem is volt kérdés, hogy legközelebb futva érkezünk oda.”

felkialtojel_1 keretes felkiáltójel

Én így segítenék! címmel rajzpályázatot hirdetnek az 500 kilométeres futás útvonalán érintett települések iskolásai számára. Arra kérik a diákokat, rajzolják le, hogy ők miképpen segítenének egy rászoruló gyermeken. Nem feltétlenül anyagi és klasszikus segítségnyújtásról várják a rajzokat, arra kíváncsiak, milyen egy igazi segítség a gyermekek szemével.

A rajzokat a futás során átveszik, és futva viszik el a nagydobronyi Irgalmas Samaritánus Református Gyermekotthonba. Az ott élő leánygyermekek fogják a zsűrit alkotni, őket kérik meg, hogy válasszák ki, szerintük ki az, aki a „legjobban” tudna segíteni.

A nyertes rajz tulajdonosának jutalma, hogy az egész osztályát elviheti magával három napra egy kárpátaljai kirándulásra. Szállásuk és étkezésük a nagydobronyi gyermekotthon vendégszobáiban lesz. Az osztálykirándulás résztvevői ellátogathatnak kárpátaljai magyar történelmi emlékhelyekre és a Vereckei-hágóra is, ahol a „Mozgasd meg a lelked” jótékonysági futás célba ér.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.