Egyéb kategória

Kirepülés a családi fészekből – Ez vár rátok, ha elköltöztök otthonról

Mindenki máshogy éli meg a felnőtté válást, az önállósodást, aminek legelső lépése az elköltözés a szülői házból. Főleg most, az egyetem kezdetekor aktuális téma ez, hiszen sokan most vágnak neki az új életnek, ám bármilyen élethelyzetben előfordulhat, hogy eljön az idő, amikor bizony ki kell repülni a biztonságot adó családi fészekből az ismeretlen és félelmetes nagybetűs ÉLET-be. Na de mégis hogyan éljük meg mindezt?

vous - 2017.09.10.
Kirepülés a családi fészekből – Ez vár rátok, ha elköltöztök otthonról

Először is szögezzük le, hogy előnyei és hátrányai is vannak annak, ha elköltöztök otthonról, éppúgy, ahogy az élet sem mindig fekete vagy épp hófehér. Azonban jó, ha tudjátok, hogy ilyenkor rengeteg minden lejátszódik az emberben, de ha helyükön kezelitek a dolgokat, akkor sokkal könnyebben tudtok alkalmazkodni az új helyzethez, sőt, szép lassan elkezditek élvezni is a független, felnőtt életet.

Épp ezért összegyűjtöttem azokat a fázisokat, amiken szerintem mindenki átesik az önállósodás, a családi fészekből kirepülés után.

anya gyerek újszülött baba csecsemő

Szeresd, és hagyd, hogy aggódjon érted! – A szülői szeretet, ami felnőttként is mindenhová elkísér

„Felnőni nem azt jelenti, hogy betöltöd a 18. életévedet. Nem a külsőségeket jelenti, sokkal inkább a lelket és az értelmet. Akkor növünk fel igazán, amikor megértjük, mi az élet, mi a halál, mi a gyász. Én 22 évesen nőttem fel igazán” – kezdi történetét Boglárka, aki a VOUS vendégszerzői felhívására jelentkezett. A következő sorokban az ő írását olvashatjátok.

1. Éljen a függetlenség!

Az elején valószínűleg kiélvezitek minden pillanatát az önálló életnek, lubickoltok az úgynevezett felnőtt létben. Végre úgy érzitek, nincs semmilyen kontroll, csak rajtatok múlik minden. Annyi új kaland és felfedeznivaló áll előttetek, és ti izgatottan gondoltak arra, mennyi jó élményben lesz majd részetek. Ha másik városban kezdtek új életet, akkor még szembetűnőbb a változás, pont, mint az én esetemben, amikor vidékről felkerültem a főváros nyüzsgő rengetegébe.

Helló, hajnalig tartó bulik, édesség reggeli előtt és saját ízlés szerint berendezett lakás!

Objektum doboz

2. Honvágy

A kezdeti eufória után azonban gyakran bekövetkezik a holtpont, amikor legszívesebben visszacsinálnátok az egészet. Ilyenkor ugyanis kezditek meglátni az árnyoldalait is az egésznek. Egyedül érzitek magatokat, egy csomó ismeretlen között. Szomorúak vagytok, és úgy érzitek, még nem álltok készen erre az egészre. De nyugi, ez mindenkivel előfordul! Ilyenkor kell egy jó nagy adag nyitottság és eltökéltség, de higgyétek el, gyorsan jobbra fordulnak a dolgok! Még akkor is, ha ez elképzelhetetlennek tűnik.

Klisésen hangzik, de tényleg csak egy kis időre van szükségetek.

Objektum doboz

3. Hozzászokás

Ha sikerül túljutnotok ezen a hullámvölgyön, akkor előbb-utóbb azt veszitek majd észre magatokon, hogy szép lassan megszokjátok az új helyzetet. Persze lehet, hogy lesznek még nehézségek vagy leküzdésre váró akadályok, de gondoljatok arra, hogy a nehezén már túl vagytok! Valószínűleg ez az az időszak, amikor elkezditek reálisan látni és megszeretni az új, felnőtt életet.

Objektum doboz

4. Otthon, édes otthon

Az otthonról való elköltözés és az elszakadás utolsó fázisa szerintem egyértelműen az, amikor már nemcsak hogy jól érzitek magatokat a bőrötökben és megszoktátok az új helyzetet, de eközben azért várjátok azt is, hogy végre hazamehessetek, és a családdal töltsetek egy kis időt. Hiszen felnőttség ide vagy oda, azért nincs is jobb annál, mint egy hétvége erejéig újra gyereknek lenni, apukátokkal viccelődni és anya legfinomabb ebédjét enni!

Objektum doboz

Ti hogy éltétek meg az önállósodást?

Sosem találjátok ki, melyik színtől válhat otthonosabbá a lakásotok! fekete lakberendezés

A falra celluxozott poszter ideje lejárt – tippek az első felnőtt lakásotok kialakításához

Mindenki életében – vagy legalábbis majdnem mindenkiében – eljön az az idő, amikor kirepül a fészekből, és beköltözik első, önálló otthonába. Vannak, akiket a szülők pénzzel, bútorral vagy segítő kezekkel támogatnak – de vannak olyanok is, akiknek mindent saját maguknak kell előteremteniük, szinte a semmiből. Összeszedtük azokat a bútorokat és tárgyakat, amikre feltétlen szükségetek lesz, és amiket költséghatékonyan tudtok beszerezni.

Ajánlott cikkek