Egyéb kategória

„Csak a tökéletes az elég jó” – 5 jel, hogy ti is javíthatatlanul maximalisták vagytok

Sokan irigylik a maximalistákat, mondván, milyen szerencsések, hogy mindig mindent jól csinálnak. De arról gyakran elfeledkeznek, hogy ennek bizony árnyoldalai is vannak... Persze nem enyire fekete-fehér a dolog, mindenesetre ha ti is a tökéletességre törekvők táborát erősítitek, akkor tuti, hogy magatokra ismertek a következő pontokban!

vous - 2017.08.05.
„Csak a tökéletes az elég jó” – 5 jel, hogy ti is javíthatatlanul maximalisták vagytok

Én már nagyon régóta tudom magamról, hogy javíthatatlanul maximalista vagyok. Jó, persze azért igyekszem picit változtatni ezen, és szerintem már eljutottam arra a szintre, hogy képes legyek egyensúlyban tartani az elvárásaimat és az elért célokat. Mert bár klisének hangzik, de a harmónia tényleg mindennél fontosabb, és ez magatokban kezdődik. De honnan ismerhetitek fel, hogy ti is a tökéletességre törekedtek az élet minden területén?

Ha ti is átérzitek a következő helyzeteket, akkor csak annyit mondanék: üdv a maximalisták között!

1. A pörgés az életetek

Mielőtt bármi többet mondanánk, javaslom, hogy nézzetek bele a határidőnaplótokba! Csak úgy tornyosulnak előttetek a teendők, és szinte alig találtok pár szabad órát, amit a barátaitokra szánhattok? Akkor van egy rossz hírem: bizony előfordulhat, hogy ti is a maximalisták táborát erősítitek!

Objektum doboz

2. „Csak a tökéletes az elég jó” 

Minden megpróbáltok többször egymás után. Újra és újra, egészen addig, ameddig nem vagytok vele 100%-ig elégedettek. Persze ez viszonylag ritkán fordul elő elsőre, így nem kizárt, hogy egy csomó pluszfeladatot csináltok magatoknak ezzel, de egyszerűen nem tehettek róla, mert úgy érzitek, félmunkát nem adhattok ki a kezetekből. Ugye?

Objektum doboz

3. A külvilág véleménye

Ha maximalisták vagytok, akkor biztos, hogy nektek is sokat számít az, hogy mit gondolnak mások rólatok. Hiába mondják, hogy nem szabad foglalkozni vele, mert úgysem tudtok mit tenni azzal, ha valaki nem szeret titeket, ti valahogy mindig meg akartok felelni mindenkinek. Mintha attól többnek éreznétek magatokat, hogy sorban kapjátok az elismerő pillantásokat…

Objektum doboz

4. Örökké mozgásban

Egyszerűen nem tudtok huzamosabb ideig nyugodtan egy helyben ülni. Persze mindenkinek szüksége van a pihenésre, de számotokra elképzelhetetlen, hogy egy egész napot semmittevéssel töltsetek, mert az titeket nem megnyugtat, mint az „átlagembereket”, épp ellenkezőleg! Még jobban stresszel, mert tuti, hogy van legalább 5 elinteznivaló, ami ilyenkor az eszetekbe jut.

Objektum doboz

5. Könnyen a szívetekre vesztek dolgokat

A tökéletességre törekvő emberek gyakran érzékenyebbek a többieknél, és az is előfordulhat, hogy az önbecsülésetek sincs teljesen a helyén. Még mielőtt tiltakozni szeretnétek, leszögezném, hogy ez egyáltalán nem baj, sőt! Sokkal több túlérzékeny ember van, mint azt gondolnátok. A maximalizmusotok pedig egy részről jót tesz nektek, mert mindig fejlődésre ösztönöz, ám le is rombolhatja az önértékeléseteket, ami után sokkal nehezebb lesz majd újra felépíteni azt.

Objektum doboz

Szóval, lányok, ne feledjétek: a világon semmi baj nincs azzal, ha maximalisták vagytok, és nem elégedtek meg a val, a még jobbra törekedtek. Csak ne feledjétek: nem szabad hagyni, hogy a tökéletességért folytatott harc közben pont a lényeget veszítsétek el: saját magatokat.

Tudom, nehéz tudatosítani magatokban, hogy nem létezik tökéletes, pedig muszáj lesz. És meglátjátok, szép lassan majd nem az lesz a cél, hogy mindenkinél jobbak legyetek. Hiszen ha felismeritek a saját korlátaitokat, akkor már csak egy teendőtök van:

elfogadni, hogy nem véletlenül vagytok olyanok, amilyenek, és megpróbálni a lehető legtöbbet kihozni abból a hatalmas káoszból, ami körülvesz titeket, és úgy hívják, élet.

laptop-iroasztal-photoshop

Megváltozom! Vagy mégsem? – A maximalizmus csapdájában

Olyan jó nekik mégis, a maximalistáknak, 120-szal csinálnak mindent, és tuti jól, és biztos, hogy alkotnak valamit. Ó, hányszor hallottam már én ezt másoktól. Hát akkor most mondok valamit nektek: maximalistának lenni nem feltétlenül jó.

Ajánlott cikkek