Intim

Rózsaszín, szív alakú, szivacsos – Találkoztam a tamponok új generációjával

Több mint tíz éve létezik, de csak most figyeltem fel rá először egy drogériában. A rózsaszín, szív alakú, madzag nélküli tampon azt ígéri, a menstruáció alatt is úszhatunk, sportolhatunk vagy szexelhetünk.

vous - 2022.01.20.
Rózsaszín, szív alakú, szivacsos – Találkoztam a tamponok új generációjával

Személyesen még nem próbáltam, de különböző Facebook-csoportokban már olvastam a puha, szivacsos tamponról. Valószínűleg ezért is figyeltem fel rá nemrég egy drogériában, ahol nemcsak a hagyományos egészségügyi betétek és tamponok sorakoztak, hanem bizony intimkehely (két méretben) és szivacstampon is.

Az intimkehelyről és a mosható betétekről már sokszor esett szó itt, a VOUS-n. A puha szivacstamponról azonban még nem írtunk nektek.

A gyártók azt ígérik, hogy ezek a tamponok 3–5 órán át is biztonságosak. Puha anyaguknak és madzag nélküli kialakításuknak köszönhetően teljesen észrevehetetlenek – nemcsak számotokra, hanem a partneretek számára is. Sokan a menstruáció időszaka alatti együttlétek során használják, mert nagyon kényelmes, diszkrét, nem feltűnő.

Megint mások szerint észrevétlen akkor is, ha sportolnak, úszni mennek vagy szaunáznak.

A tampon felhelyezése könnyű, eltávolítása némi gyakorlatot igényel, hiszen nincsen zsinege, mint a hagyományos tamponnak.

Forrás:
VOUS

A soft tampon előnyei közé tartozik, hogy nem válnak ki belőle elemi szálak, és nem szívják fel a természetes hüvelyváladékot sem, csak egyszerűen felfogják a menstruációs vért. Ugyanúgy nem érdemes azonban túl hosszú ideig a hüvelyben tartani a tampont, és eszetekbe se jusson szivacsot vagdosni helyette csak azért, mert az olcsóbb. (Igen, ilyet hallottam.)

Ha nemcsak az egészségügyi, hanem a környezetvédelmi szempontokat is nézzük, akkor a szivacstampon rendszeres használata nem a legjobb megoldás, hiszen nem javasolják (sőt!), hogy kétszer is használjuk, tehát eldobható.

A leginkább környezettudatos és egészséges megoldásnak még mindig az intimtölcsér és a mosható betét tűnik.

Ti mit gondoltok?

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
Világ
Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
vous - 2022.10.26.
Október 20-án tartották Az Eltűnt Budapesti Kupolák című rövidfilm exkluzív premierjét. A rendhagyó kisfilm, amely egy letűnt kor értékes tetődíszeit eleveníti fel, különleges videotechnikával készült. Az alkotásban a főváros egykori stílusát jelentősen meghatározó kupolák kelnek életre. A premier díszvendége Sólymos Sándor, Ybl-díjas építész és filozófus volt, akivel Kondacs András, a film rendezője beszélgetett a vetítést követően budapesti városépítészeti lehetőségekről, az egykori épületek, valamint a kupolák jelenéről és jövőjéről.

Otthon