Test

Hiába a körömlakkmánia és a géllakkszerelem: sok okom volt, amiért leszoktam róluk

Sokszor leírtam már, és valószínűleg sokszor le fogom írni: ha arra adjátok a fejeteket, hogy egy dolgot változtattok az életetekben, akkor az sok minden másra is hatással lesz. Én úgy döntöttem, nem vásárolok ruhát egy évig, de arra álmomban sem gondoltam volna, hogy emiatt elbúcsúzok a körömlakkoktól, géllakktól, műkörmöktől is. Pedig így történt.

vous - 2017.06.27.
Hiába a körömlakkmánia és a géllakkszerelem: sok okom volt, amiért leszoktam róluk

Egy kis körömlakk-CV

Vagyis a műkörmöktől nem is búcsúzom, hiszen sosem próbáltam, viszont óriási körömlakkrajongó voltam, egészen elképesztő gyűjteményem van a legkülönbözőbb színekből és márkákból. Na de kezdjük az elején! 

Sosem szerettem a körmeimet, a körmeim formáját, és nem szerettem velük foglalatoskodni sem. Egészen addig így volt, amíg bele nem szerettem a kolléganőm körmeibe, akinek teljesen egyszerű, gyönyörűen manikűrözött, géllakkozott körmei voltak.

Egy idő után nem tudtam csak nézni az ujjait, elkértem a körmöse számát. Én ilyet amúgy soha nem csináltam korábban. Kár. Ma már nem okoz gondot megkérdezni valakitől, honnan van a táskája vagy a cipője. Akitől megkérdezitek, az örül, mert ez tulajdonképpen bók. Ti pedig hozzájuttok az információhoz. Win-win szituáció.

Egy olyan tündérkirálylányhoz kerültem, aki még az én nyomi kis körmeimből is szépet varázsolt, ráadásul gyönyörűen dolgozott, sosem pattogott le, nem tört, nem vékonyodott. Jó egy év után áttértünk a géllakkra, amely még szebb volt, mint a lakk, tovább is tartott. A lenövés ellenére elég volt háromhetente elmennem hozzá.

Így ment ez három éven át, egészen a múlt hétig, amikor úgy állítottam be hozzá, hogy a természetes, saját körmeimre vágyom.

Forrás:
Mengyán Eszter

Miért vágyik valaki újra a természetes körmeire?

Azt nem tudom megmondani, valaki miért vágyik a saját körmeire, de azt el tudom mesélni, én miért kezdtem el vágyni rájuk. Egyrészt rájöttem arra, hogy géllakk ide vagy oda, háromhetente tudok csak körmöshöz menni, amikor már nagyon lenő. Az pedig, ne tagadjuk, nagyon csúnya tud lenni, főleg, ha olyan színt választunk, aminél ez látszódik is.

Aztán rájöttem arra is, hogy bármennyire szép, amikor megcsináljuk, bármennyire tetszik a színe, egyszerűen megunom a harmadik hét végére, kivéve akkor, ha natúr vagy fekete. Na de akkor mi értelme a géllakknak meg a színeknek, ha a körmöm mindig ugyanolyan?

Ráadásul három héten keresztül nem is tudok rózsaszín vagy kék körömhöz öltözni sem. Ma már amúgy nem divat, hogy a körömlakk összhangban van a ruhával, a diszharmónia a menő, de én most éppen abba a fázisba kerültem, hogy egyszer csak elkezdett nem tetszeni ez a diszharmónia.

Olvastam én is sok mindent a káros hatásokról: olyat, hogy mérgező a körömlakk, rákkeltő a géllakkot megszilárdító UV-fény, a rendszeres kezeléstől vékonyodhatnak a körmök, és a géllakkot leáztató aceton sem épp a barátunk. Azt gondolom, rettegni nem szabad, de érdemes átgondolni mindent, amibe belevágtok. A körmösök valószínűleg meggyőznek majd róla, hogy ugyan, mindenki csináltatja, senkinek sem lett még baja. Ha jó körmöshöz kerültök, ez valószínűleg sokáig így is lesz. Azt azonban nem szabad elhallgatni, hogy itt komoly vegyszerekről van szó:

elég csak beleszagolni a körömlakklemosóba vagy a körömlakkba.  

Nem egy dolog miatt, hanem az összes eddigi felsorolt dolgok arra késztettek, hogy visszatérjek a természetes körmeimhez.

600

Körömfestés és a VOUS

Milyen (méreg)anyagok vannak a körömlakkban?

Nem méreganyag, de elsőként érdemes megemlíteni, hogy nagyon gyakori, hogy a lakkoknak állati eredetű összetevőik is vannak. A bíbortetű vörös színt, a halpikkely gyöngyházfényt ad a csinos üvegcsében található folyadéknak. Sőt, sok cég a mai napig állatokon is tesztel, ezért keresik ma már sokan a vegán lakkokat.

Emcsi korábban már írt a három legártalmasabb összetevőről, amely nagyon sok körömlakkban megtalálható.

Ezek a:

  • dibutil-ftalát (DBP);
  • formaldehid (különböző neveken fordul még elő: DMDM hidantoint, diazolidinyl-karbamid, imidazolidinyl-karbamid, meténamin vagy quarternium-15, amelyek formaldehid-felszabadító szerek);
  • toluol (metilbenzol).

Ezekről az anyagokról bővebben ebben a cikkben olvashattok.

Forrás:
Depositphotos, Vous

És ha ez még nem volt elég, akkor azért hosszasan lehet még sorolni a szervezetünkhöz nem olyan kedves összetevőket. Erről kérdeztem Kertész Krisztát, okleveles szépség- és életmód-tanácsadót, akinek szenvedélye a természetes szépségápolás és egészséges életmód, CIC Lifestyle nevű oldalán elsősorban ezekről a témákról ír. Krisztát a Facebookon és az Instagramon is követhetitek.

Mit mond a zöld beauty blogger?

„Amikor néhány évvel ezelőtt a 'zöld' életmód mellett döntöttem, annyira lelkes voltam, hogy a természetgyógyász- és életmódtanácsadó-képzések mellett elvégeztem a kozmetikusiskolát is. Egyrészt nagyon érdekelt a házi kozmetikumkészítés, másrészt pedig szerettem volna tisztábban látni azzal kapcsolatban, hogy az egyes gyártók által felhasznált alapanyagok valójában milyen hatással vannak az emberi szervezetre és a környezetünkre.

Gyorsan egyértelművé vált a számomra elfogadható irány, amely a natúr és vegán termékek használatát jelenti a mai napig is. Ez a szemléletmód és életstílus tudatos vásárlóvá tett, ezért természetesen a körömlakkokat is ennek megfelelően választom.

A 'hagyományos' lakkok összetevői között találunk olyanokat, amelyek kifejezetten veszélyesek. Ne legyenek illúzióink, ezek az anyagok nemcsak belélegezve ártalmasak, de néhány közülük képes felszívódni a körömlemezen keresztül is.

Nálam csak olyan termékek jöhetnek szóba, amik nem tartalmaznak sem formaldehidet, sem pedig toluolt, kolofóniumot vagy parabéneket, és nem tesztelték őket állatokon.

A kötőanyagként használt formaldehid egy hivatalosan is rákkeltőnek minősített anyag. A toluol egy olyan oldószer, ami erősen szárító hatással rendelkezik, emellett gyulladást is okozhat. A kolofónium a kontakt ekcémáért lehet felelős, a parabének pedig befolyásolhatják az endokrin rendszer működését, egyszóval nincsenek jó hatással a hormonháztartásunkra.

Természetesen a körömlakk lemosásához is károsanyag-mentes oldószereket használok, amelyek mindegyik említett márka kínálatában megtalálhatóak. Ezek olyan növényi hatóanyagokat is tartalmaznak, amelyek a hagyományos lemosókkal ellentétben erősítik a körmöket és megvédik a szaruréteget, valamint a körömágy bőrét a kiszáradástól” – válaszolja kérdésemre Kriszta, aki állandó jelleggel nem lakkozza a körmeit, de szereti, ha nyáron a színes ruhák mellett a körmei is vidám színekben pompáznak.

Objektum doboz

Ugyan a drogériás lakkokat kerüli, talált néhány olyan vegán lakkot, amivel maximálisan elégedett. Na nem mindegy, milyen igényetek van a lakkal szemben. Sokszor ezek nem olyan tartósak, könnyebben lepattogzanak, mint a hagyományos lakkok.

„Akinek van ideje és türelme naponta foglalkozni a manikűrrel, annak jó választás lehet a nagyobb, Magyarországon is ismert natúrkozmetikai cégek (pl. Logona, Benecos, Sante) kínálatában szereplő lakkok. Mivel én többnyire időhiányban szenvedek, elkezdtem kutakodni más irányban.

Az igazi megoldást azok a márkák jelentik számomra, amik a kézápolásra és a körömlakkok készítésére specializálódtak.

Mivel jelenleg Németországban élek, igyekszem megismerni és kipróbálni a helyi márkákat és termékeket. Így találtam rá az OZN-re, amely vegán és környezetbarát alternatívát jelent, mert a termékeik nem tartalmaznak sem állati eredetű, sem pedig egészségkárosító alapanyagokat. Ez azonban korántsem jelenti azt, hogy le kellene mondanunk a vibráló színekről és a fényes lakkokról.

Az OZN színpalettája egyébként is lenyűgöző, de ez ugyanúgy igaz a LONDONTOWN és a KURE BAZAAR kínálatára is. Összességében több száz színből tudunk válogatni, így gyakorlatilag lehetetlen, hogy valaki ne találjon neki tetsző árnyalatokat.

Ha a három márka közül választanom kellene egy kedvencet, nehezen tudnék, mert mindegyik teljesíti a számomra fontos kritériumokat. Mivel nem szeretek sokat bíbelődni a manikűrrel, lényeges szempont, hogy a lakkok egy rétegben is tökéletesen fedjenek, villámgyorsan száradjanak, tartósak legyenek, és nem utolsósorban megérjék az árukat.

Körül szoktam nézni a márkák webshopjának outlet részlegében is, ahol sokszor féláron jutok hozzá egy-egy termékhez.”

Mit láttam a körmömön, amikor leáztattuk az utolsó géllakkot?

Szerencsére a körmeim viszonylag jó állapotban voltak három év folyamatos géllakkozás után is. Azért mondom, hogy viszonylag, mert a körmöm tetején fehér csíkok jelentek meg, amely a körmösöm szerint lehet az aceton szárító hatása miatt is.

A körmeim nem vékonyodtak el nagyon, de én éreztem, hogy sokkal hamarabb törnek, mint korábban. (Korábban ugyanis nem törtek sem kicsit, sem nagyon.)

Mindenesetre méhviaszos japánmanikűr került rájuk, és azóta rendszeresen kenem őket tápláló szőlőmagolajjal.

Milyen az élet újra natúr körmökkel?

A manikűrről nem mondtam le, csak a lakkozásról. Egyelőre teljesen vállalható a végeredmény. Természetes. Kicsit sem szabályos. Pont, amilyen én vagyok. 😀

Puha Andi Hámori Zsófi húzós vous interjú

„Imádtam, de leszoktam a műkörmökről” – Andi is nemet mondott

Volt egy időszakom, amikor rendszeresen eljártam manikűröztetni, és hónapok leforgása alatt különféle géllakkokat próbáltam ki. Egyszer még épített zselé is került véletlenül a körmömre – a hogyanját most inkább ne firtassuk. De most azt gondolom, jobb nekem a natúr köröm.

A cikk folytatását ide kattintva olvashatjátok.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
Otthon
Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
vous - 2024.05.30.
A kinyitható kanapé nagyon praktikus akár mindennapos alváshoz is. Miért? Azért, mert egyszerre több funkciót is ellát, miközben rendkívül kényelmes bútordarab. De ne rohanjunk ennyire előre, vegyük sorra az előnyöket!