Egyéb kategória

Csirkejelmezes nyári munkától a Teen Vogue főszerkesztő pozíciójáig: ismerjétek meg Elaine Welterothot

Elaine Welteroth neve hazai viszonylatban teljesen ismeretlen, pedig Amerikában egyre többet cikkeznek róla. Az afroamerikai lány ráadásul a teljesítményével érdemelte ki a figyelmet: a Teen Vogue történetében ő az első afroamerikai főszerkesztő, ráadásul az eltelt egyéves munkája során megháromszorozta a magazin online felületének olvasottságát. 

vous - 2017.06.24.
Csirkejelmezes nyári munkától a Teen Vogue főszerkesztő pozíciójáig: ismerjétek meg Elaine Welterothot

Bár a Teen Vogue magyar változatban nem kapható, az amerikai magazin világszerte óriási presztízzsel rendelkezik. A márkát sokan a felszínes divattal azonosítják, de a valóság ezzel szemben az, hogy a tiniknek szóló magazin az eltelt évben radikális változáson esett át.

A fókuszban ugyan a divat maradt, de a magazin profilja kibővült: komoly politikai témákkal és fontos társadalmi ügyekkel, problémákkal is foglalkoznak.

Sokszor olyanokkal is, amiről a legtöbben nem gondolnák, hogy helyük lehet egy tinimagazinban.

Tudtátok például, hogy a 2016-os amerikai választások idején a tinimagazin rendszeresen közölt politikával foglalkozó cikkeket is?

A hozzáállásuk pedig helyesnek bizonyult: a Teen Vogue online felülete az addigi 2,7 milliós látogatószámot 9,2 milliósra növelte. Az ilyen és ehhez hasonló merész döntések mögött pedig nem más áll, mint az új főszerkesztő, Elaine Welteroth, aki úgy tűnik, bebizonyította, hogy

a divat iránti rajongás nem egyenlő a felszínességgel.

#girlpower

Welteroth 2016-ban kapta meg a főszerkesztői megbízást a magazin kiadójától, a Condé Nasttől. Az afroamerikai lány ezzel a második színesbőrű főszerkesztő a kiadó 107 éves történetében – 29 évével pedig ő a legfiatalabb, aki valaha is ilyen befolyásos pozícióhoz jutott a vállalatnál. Ha valami, hát már ez önmagában azt ordítja, hogy #girlpower.

Objektum doboz

Mindez pedig azért olyan elismerésre méltó, mert Anna Wintourral ellentétben Elaine nem született elismert újságíró családba, és a sikereit tényleg csak saját magának illetve a kitartásának köszönheti.

Anna Wintour vogue

5 meglepő tény Anna Wintourról

Anna Wintourt senkinek sem kell bemutatni. A Vogue főszerkesztője 1988 óta dolgozik a legendás magazin vezető pozíciójában, idén pedig a világ legbefolyásosabb nőjévé választotta az amerikai Forbes magazin. Újszerű látásmódjával sorra rúgja fel a divat kőbe vésettnek hitt szabályait. Véleménye a magasba repítheti vagy tönkreteheti egy divattervező karrierjét. Nem csoda, hogy a neve lázban tartja a világot. Ha mindent nem is tudunk róla, most elárulunk 5 olyan tényt róla, ami garantáltan meglep majd titeket.

Korábbi cikkünk ide kattintva folytatódik.

Csirkejelmezes nyári munkától a Teen Vogue főszerkesztői pozíciójáig

Elaine a kaliforniai Santa Clara városában született, átlagos családba.

Objektum doboz

Tiniként nyári munkákat vállalt, első fizető állása egy helyi büfé reklámozása volt – méghozzá csirkejelmezben.

Az egyetemen kommunikáció és médiatudomány szakon diplomázott, de mivel semmilyen kapcsolat nem fűzte szakmabeliekhez, tudta, hogy kitartóan kell majd küzdenie azért, hogy megszerezze első komoly állását.

Szünet nélkül küldte az emaileket az Ebony magazin akkori főszerkesztőjének, Harriette Cole-nak, aki hónapokon keresztül nem reagált a nála landoló levelekre. Elaine fáradhatatlan emailezési stratégiája viszont egy ponton meghozta a gyümölcsét: végül behívták egy interjúra, majd lehetőséget kapott, hogy egy fotózáson részt vegyen gyakornokként és bizonyítson. A Los Angelesben tartott címlapfotózáson Serena Williams teniszezőt fotózták, Elaine pedig asszisztensként rohangált fel-alá egész nap, hogy a stáb embereinek munkáját segítse. Az Ebony főszerkesztője, Harriette Cole a nap végén elárulta neki: el volt ájulva attól a szakmai alázattól és kitartástól, amit a nap során látott tőle.

Objektum doboz

Miután Elaine a fotózáson bizonyított, fizetetlen gyakornoki állást ajánlottak neki – ő pedig elvállalta. A fizetetlen állást idővel valódi követte: felajánlották neki, hogy legyen a magazin szépségrovatának a szerkesztője. Többévnyi munkatapasztalat után pedig megkapta az első lehetőséget a Condé Nasttől: 2011-ben a Glamour szépségrovatának egyik szerkesztője lett. Nem sokkal később, 2012 októberében kinevezték a Teen Vogue szépség és egészség rovatának vezetőjévé – a magazin történetében ő lett az első afroamerikai nő, aki ilyen pozíciót tudhatott a magáénak.

Objektum doboz

Elaine már az első húzásával magára vonta a szakma figyelmét:

a Teen Vogue-ban megjelenő első anyagát afroamerikai nőknek szánta, és arra keresett alternatívákat, hogyan emelhetnék ki az afroamerikai nők a hajuk természetes textúráját. 

Évekkel később, 2016-ban pedig kinevezték főszerkesztőnek, és azóta is folyamatosan bizonyít: a magazin divatorientáltságát megtartva rengeteg olyan témát dolgoztat fel a szerkesztőséggel, amelyek addig nem szerepeltek a repertorájukban. Legyen szó politikáról, megosztó témákról vagy fontos társadalmi ügyekről, a Teen Vogue már ezeknek is felületet ad.

Objektum doboz

Így lett egy afroamerikai, átlagos családba született lányból a Teen Vogue főszerkesztője, befolyásos kapcsolatok nélkül, mindössze a kitartó munkának és a tehetségének köszönhetően.

Azt hiszem, erre a karrierívre illik azt mondani: LIKE A BOSS.

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Elöltöltős vagy felültöltős mosógépet érdemes venni?
Otthon
Elöltöltős vagy felültöltős mosógépet érdemes venni?
vous - 2024.05.28.
Több szempontot is figyelembe kell venni, ha azt szeretnénk eldönteni, hogy elöltöltős vagy felültöltős mosógép volna ideálisabb a számunkra. Az első és legfontosabb aspektus az, hogy mekkora terület áll a mosógép rendelkezésére.