Mostanában egyre több figyelmet fordítok arra, hogy egészségese(bbe)n egyek, éljek, és hogy ha tehetem, minél kevesebb szemetet termeljek. Ezért számtalan szuper Facebook csoporthoz csatlakoztam, ahol remek praktikákat, ötleteket, inspirációt kaphatok arra, hogyan éljek jól. Úgy, hogy jó legyen nekem, a családomnak és a bolygónak. Így a napokban bele is ütköztem egy olyan workshopba, amit a Szatyorbolt indított Ételtárolási praktikák csomagolásmentesen címmel.
A Szatyorbolt már amúgy is régóta nagy kedvencem, mert szuper, egészséges és bio finomságokat szerezhetünk be náluk, vagy rendelhetünk is tőlük egy adott átvevőpontra, vagy akár az otthonunkba. Én kéthetente így is szoktam tenni, amikor rendelek egy kosár friss, mesés zöldséget.
Tippek, hogyan vásároljatok zöldségeket úgy, hogy még időt, energiát és pénzt is spóroljatok
Drágultak az élelmiszerek, a zöldség különösen. Ehhez hasonló mondatokat sokszor hallhattunk anno Lenke nénitől is a Szomszédokban, de sajnos hiába telt el 20–30 év, az árnövekedés mit sem változott. A fizetések maradnak, az árak pedig csak nőnek és nőnek. Ez persze kiküszöbölhetetlen, de ha szeretnétek valamicskét spórolni a havi kajabüdzsén, adok pár tippet, amelyeket érdemes megfogadnotok.
Csomagolásmentes Workshop
A Facebook eventben az alábbi leírást találtam, amire egyből rá is haraptam:
„Háztartászöldítő bemutató Tündével
Ez alkalommal tárolási és bevásárlási praktikákat szeretnék megosztani veled, amivel hulladékmentessé és izgalmassá teheted a szatyros és egyéb bevásárlásaidat.
Mit fogunk csinálni?
– Egy élelmiszerbevásárló csomagot mutatok vászonból, üvegből és fémből,
– készítünk méhviaszos anyagot, amibe sajtot, szendvicset és más csemegéket rakhatsz az utadon,
– és megismerheted a japán csomózási technikát.”
Elég csábítóan hangzott, így fotós kollégámmal, Ancsával el is látogattunk az eseményre, hátha új infókhoz juthatunk, de sajnos ez nem történt meg. Nem tudom, hogy azért, mert az utóbbi időben annyit olvastam a témában, hogy már nehéz újat mondani, vagy mert nincs ebben a témában annál több, mint hogy vigyetek magatokkal vászonszatyrot, kérjétek befőttesüvegbe vagy dobozokba a felvágottat, túrót stb.
Az egyetlen újdonság talán, amiről én ugyan már szintén hallottam, viszont mindenképp ki szerettem volna próbálni, az a méhviaszos textília készítése, amibe mindenféle csemegét csomagolhattok, ergo kiválthatjátok vele a nejlonokat és egyéb zacskókat, alufóliát és folpackot. Ami tök jó!
És ami még szintén tök jó, hogy nagyon könnyen elkészíthetitek otthon akár ti is, nem drága, nagyon hasznos, és szuper ajándék lehet szinte bárki számára.
„Meg kellett küzdenem a bolti eladók szemforgatásával” – Meglepően egyszerű trükkökkel spórolhattok a konyhában és védhetitek a környezetet
Számomra a modern, igényes nő-, tudatos, nemcsak magára és a külsejére fordít gondot, hanem a közvetlen környezetére, sőt, hogy még ennél is tovább menjek, magára a tágabb értelemben vett környezetre is ugyanannyira ügyel, mint a reggeli sminkjére. Nem mondom, hogy 0–24-ben azon kell gondolkodnunk, hogyan tegyük jobbá, élhetőbbé a bolygónkat, de kis lépéseket azért mindenki beilleszthet a hétköznapjaiba, például hogy szelektíven gyűjtse a szemetet, vagy hogy leszámoljon a túlköltekezéssel.
De hogy miért is lett ekkora sztár mostanában a neten?
Kell ennél több? Nem!
Akkor csináljátok utánunk, hiszen Tünde megmutatta, hogyan készíthetjük el!
Amire szükségetek lesz
Elkészítése
Ha a méhek kipusztulnak, mi néhány éven belül követjük őket
„Mi a baj a mézzel? A méhek amúgy is azt csinálnák, nem? Akkor miért kell odafigyelni, honnan is származik? Tényleg kipusztulnak? Miért? És miért olyan fontos ez ránk nézve? A méhek napján érdemes ezeken a kérdéseken elgondolkodni egy kicsit. A méhek világa (More Than Honey) című dokumentumfilm a fenti kérdésekre adja meg a választ – és annál is többet.”