Egyéb kategória

Filmek a múltból, amelyek a jövőnket szolgálják – avagy kütyük, amiket a mozifilmeknek köszönhetünk

Manapság már ritkán lepődünk meg a sci-fi filmekben látható csodakütyüktől: repülő autóktól, LCD-kijelzőktől, beszélő óráktól, robot pincérektől és önbefűzős cipőktől. Amin pár éve – na jó, évtizede – még csak ámuldoztunk, napjainkban már olyan természetesnek vesszük őket, hogy gyakorlatilag fel sem tűnik, mennyit változik a világ egyik napról a másikra. Ezeket a tech cuccokat és egyéb jövőbeni tárgyakat pedig nem feltétlenül a tudósoknak és fejlesztőknek köszönhetjük, sokkal inkább azoknak a filmeknek, amelyek jóval megelőzték korukat. Összegyűjtöttük azokat az alkotásokat és belőlük azokat az ötleteket, amik azóta – szerencsénkre – meg is valósultak!

vous - 2017.05.04.
Filmek a múltból, amelyek a jövőnket szolgálják – avagy kütyük, amiket a mozifilmeknek köszönhetünk

Nem is tudjátok, hogy mennyi mindent köszönhetünk többek között a Star Warsnak, Star Treknek, a Szárnyas fejvadásznak, az A. I. – Mesterséges értelemnek, Az ötödik elemnek, a 2001: Űrodüsszeiának és a Vissza a jövőbe című filmeknek, meg persze alkotóiknak. Következzenek most tehát – a teljesség igénye nélkül – ezek a futurisztikus filmek és napjaink csodakütyüi.

Future sex = orgazmatron, szeretkező robot és cybersex – valóban így szórakoztatjuk majd magunkat és másokat a jövőben?

Future sex = orgazmatron, szeretkező robot és cybersex – valóban így szórakoztatjuk majd magunkat és másokat a jövőben?

Számtalan könyv, film és képregény született már arról, hogyan képzeljük el a jövőt. Milyen lesz az élet, milyen járművekkel fogunk száguldozni, hogyan néznek majd ki az épületek és belső terek, vagy épp milyen újhullámos kajákat eszünk majd. Most olyan filmeket gyűjtöttünk össze nektek, amelyekből kiderül, hogyan is fogunk szexelni a jövőben.

Videokonferencia

A videokonferenciát bár mi viszonylag ritkán használjuk a mindennapokban, tud nagyon hasznos is lenni, amit már a '60-as évek filmjeiben is felismertek az alkotók, akik már akkor is használták ezeket – amikor persze még igazából nem is létezett ez a technika. A videokonferencia nem más, ugye, mint a képernyőn megjelenő személlyel való beszélgetés, amit Kirk kapitány a Star Trekből és Darth Vader a Star Warsból is előszeretettel használtak. Negyven évvel később pedig meg is jelentek az első videochat beszélgetések.

Repülő autók

Ma még számunkra is elképzelhetetlen, hogy egyszer a levegőben fogunk száguldozni, pedig már a Szárnyas fejvadászban (1982), a Vissza a jövőbe 2-ben (1989) és Az ötödik elemben (1997) is szerepet kaptak ezek a járgányok. A fejlesztők pedig azon vannak, hogy létrehozzák ezt a közlekedési eszközt. Próbálkozások már vannak, igaz, ezek még mindig jobban hasonlítanak egy repülőre, mintsem autóra.

A legújabb ilyen autót az AeroMobil mutatta be pár héttel ezelőtt. Ez a közlekedési eszköz mindössze három perc alatt alakul át autóból repülőgép üzemmódba. A limitált szériás autócsoda már előrendelhető, nem kevesebb mint 14 millió dollárért, de csak 2020-ra lesznek elérhetőek a közönség számára.

Objektum doboz

Kíváncsian várjuk, milyen jogosítványra lesz szükség az autó legális vezetéséhez/használatához.

A sci-finek nem csak a DVD-polcon van helye – Futurisztikus stílus a lakberendezésben

A sci-finek nem csak a DVD-polcon van helye – Futurisztikus stílus a lakberendezésben

Mi jut eszünkbe a futurisztikus látványvilágról? Természetesen temérdek film és könyv, amely a jövőbe mutat: Az ötödik elem, Hétalvó, Gattaca, Mátrix, Az éhezők viadala, Szárnyas fejvadász – csak hogy néhányat említsünk. Utóbbi egyébként éppen aktuális is, hiszen a második részt júniusban kezdik forgatni, nálunk. De hogy mi a közös bennük, és mitől lesz egy tér jövőbeli, arra igyekszünk most megadni nektek a választ.

Légdeszka

A repülő autók mellett nagy kedvencünk még a már említett Vissza a jövőbe 2. epizódjában szereplő, egyik ugyancsak mesés találmány, a légdeszka, amire már szintén több kísérletet tettek a fejlesztőcégek. Míg az első kísérletek csak laboratóriumi körülmények között működtek, addig a legújabb verzióban már szabadtéren is lehet vele száguldozni, igaz, csak olyan fémfelületen, pályán, ahol működni tud az elektromágnesesség, ami hajtja a deszkát. Így egy jó darabig még sajnos nem száguldozhatunk vele a városban… Nézzétek csak!

Objektum doboz

Önbefűzős cipő

A Vissza a jövőbe igencsak élen járt a futurisztikus kütyük terén. Ezek közül pedig újabb nagy kedvencünk volt az önbefűzős cipő, ami bár önmagában tök hülyeség, hiszen kinek ne lenne fölösleges egy perce, hogy befűzze a cipőfűzőjét…? Mindenesetre mindig is álmodoztunk egy ilyen surranóról – amit aztán 2016-ban piacra is dobott a Nike.

Ennél menőbb kiegészítő talán nincs is, na jó, McFly többi jövőbeli cucca is igen menő volt! Gondoljatok csak az önműködően méretre igazítható dzsekijére, ami még meg is szárítja az embert, ha véletlenül elázna.

Objektum doboz

De ilyen természetesen nem létezik,

vagy még nem létezik?

Objektum doboz

Ezeken kívül már olyan szupermenő és előremutató dolgok is megjelentek a film második részében, mint a kéz nélküli játékok – amelyek mozgásérzékelősek –, a 3D filmek, robot pincérek, ujjlenyomat-olvasós okostelefonok, videotelefonok, tabletek, lapos képernyős tévék, okosotthonok. 30 év elteltével pedig ezek mind-mind meg is valósultak. Elképesztő, nem igaz?

Tabletek

A tableteket is már igen korán megjósolta jó pár film, például Stanley Kubrick 1968-as alkotása, a 2001: Űrodüsszeia, majd jóval később, 1985-ben, a már sokat említett Vissza a jövőbe című filmben is látható volt egy tablet, amikor 2015-ben – vagyis a jövőben – a toronyra gyűjtenek pénzt. Ezt pedig – nagy valószínűséggel egy ujjlenyomat-olvasós – tableten teszik.

Objektum doboz

Objektum doboz

Digitális hirdetőtáblák

Az A. I. – Mesterséges értelem című filmben is számtalan remek kütyüt találhatunk, ami azóta meg is valósult. Csak zárójelben jegyzem meg, hogy bár a film Spielberg nevéhez fűződik…

a robot gyerekes forgatókönyvet anno a már előbb említett Kubrick írta.

Van itt tehát robot gyerek, robot mackó, szeretkező robot, de az akkori leütősebb ötlet  ̶n̶y̶i̶l̶v̶á̶n̶ ̶a̶ ̶s̶z̶e̶r̶e̶t̶k̶e̶z̶ő̶ ̶r̶o̶b̶o̶t̶  talán a digitális hirdetőtábla, és hát ezeket az LCD-kijelzőket talán már senkinek sem kell bemutatnunk. Habár nálunk kevésbé elterjedt, mint mondjuk Japánban vagy New Yorkban, már egyáltalán nem lepődünk meg a létezésükön, sőt fel sem tűnik, hogy pár évvel ezelőtt még csak sci-fi filmekben láthattunk ilyeneket.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.