Egyéb kategória

Üdvözöljétek Juliát, a Szezám utca legújabb lakóját

Ti is odavagytok a Szezám utca cuki kis lakóiért? Akkor most örülni fogtok, ugyanis a készítők nagy lépésre szánták el magukat.

vous - 2017.03.23.
Üdvözöljétek Juliát, a Szezám utca legújabb lakóját

Új szereplővel bővül a műsor! És hogy miért olyan fontos mérföldkő ez?

Először is, már tíz éve annak, hogy új karakter jelent meg, szóval ez már önmagában is nagyon nagy szó. De ami még fontosabb: az új lakó bizony különleges. Ismerjétek meg a négyéves, vörös hajú kislányt: Juliát!

A hihetetlenül aranyos bábfigura imád festeni és a barátaival lenni. Gyakran megismétli, amit mondanak neki, vagy épp elmerül a saját kis világában. Szeretnivaló karakter, akit tuti, hogy ti is rögtön a szívetekbe zártok majd. Mit sem változtat ezen a tényen, hogy Julia autista. Ugye most már értitek, miért olyan jelentős ez az újítás?

Objektum doboz

A karaktert először online játékokban és könyvekben mutatták be a rajongóknak, és egy autizmussal foglalkozó nonprofit szervezet is közreműködött az életre keltésében. Mindez egy kampánnyal volt egybekötve, ami arra hívta fel a figyelmet, hogy minden kisgyerekben van valami különleges. Még akkor is, ha esetleg nem teljesen olyan, mint a többiek. A kedvező fogadtatás után pedig végre a képernyőkön is látható lesz. Sherrie Westin, a műsor producere így nyilatkozott az újításról:

„Úgy gondoltuk, hogy a tévéshow-ban is életre keltjük a karaktert, hiszen így sokkal több emberhez juthat el az üzenet, amit képviselni szeretnénk vele.”

Arról nem is beszélve, hogy a mai napig mennyi tévhit létezik az autizmussal kapcsolatban. Az előítéletek és a sajnálkozó pillantások mellett persze.

Pedig valójában ők is olyanok, mint bárki más.

Szeretetre vágynak és nem sajnálatra. Mert ugyanúgy élhetnek teljes életet. A legfontosabb, hogy Julia egy a többiek közül. Attól még, hogy kicsit más, ez nem jelenti azt, hogy kevésbé tartozik a Szezám utca lakói közé. És pont ez az egész kezdeményezés lényege.

Objektum doboz

Hiszen ha már kiskoruktól az elfogadás fontosságára és a különbözőség tiszteletben tartására neveljük a gyerekeket, akkor ez valószínűleg a későbbiekben is végigkíséri az életüket. Ha pedig már egy tévéműsorról beszélünk, szerintem kifejezetten felüdülés látni, hogy a Szezám utca a szórakoztatáson túl értékeket is közvetít. Az biztos, hogy nagyon sok csatorna példát vehetne erről.

Bár Julia először mindössze pár epizódban kap szerepet a következő hónaptól kezdve, de a készítők elárulták, biztosak lehetünk benne, hogy viszontlátjuk még a jövőben is.

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én már alig várom!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.