Egyéb kategória

„Átkutathatja a táskámat?” Mihez van joga a biztonsági őrnek, ha becsipog a kapu?

Minden ember ismeri azt a kellemetlen érzést, amikor a butikból kifelé menet az új ruha által okozott mámort egy hangos csipogás zavarja meg. Akárhogy is legyen, a mágneskapu szirénája mindig azt mondja, „hahó, mindenki idefigyeljen, itt lopás történik!” – holott a legtöbb esetben korántsem erről van szó. A biztonsági őr pedig ilyenkor vagy súlyosbítja a kellemetlen szitut, vagy közvetlenségével oldja a parát. Sajnos az előbbi a gyakori.

vous - 2017.03.24.
„Átkutathatja a táskámat?” Mihez van joga a biztonsági őrnek, ha becsipog a kapu?

Amikor a VOUS-lányokat kérdeztem biztonsági őrös sztorijaikról, csupán ketten írtunk pozitív élményt. Mint ahogy a legtöbb embernek, nekem is van számtalan negatív élményem velük, most mégis inkább a kellemes csalódásomat mesélem el nektek.

A régi laptopom állandóan becsipogott, mehettünk a boltból kifelé vagy befelé, mindig kellemetlen helyzetbe hozott, és minden alkalommal meg kellett mutatnom:

Nem, nem loptam, csak laptop van nálam!

Aztán az egyik boltból kifelé menet újra megtörtént. Már épp nyitottam a táskám, és kezdtem a szokásos mondókám, mire a biztonság őr ahelyett, hogy belenézett volna a táskámba, egy nagyon hasznos tippet adott.

Elmondta, hogy van a laptopokban egy mágnescsík (nem értem, technikai blabla), az csipog állandóan, viszont ha ügyelek arra, hogy úgy menjek keresztül a mágneskapun, hogy a táskát merőlegesen tartom a kapukra, kisebb felületen érintkezik ez a csík, így nem szólal meg a sziréna. A tippje bejött, és azóta is nagyon hálás vagyok neki!

bolt könyv

Átvertek a boltban az akciós ruhával? Helyzetek, amikor kérjétek ki a „panaszkönyvet”

Kivel ne fordult volna már elő, hogy valami problémája akadt vásárlás során, vagy akár egy étteremben? Nem akarja az eladó kicserélni a ruhát, pedig határidőben vittük vissza a blokkal együtt? Vagy egy étteremben nagyon sokat kellett várni az ételre, és mire kihozták, nem is olyan volt, mint amilyenre számítottunk?

Mit tehetünk, ha az ilyen eseteket nem akarjuk szó nélkül hagyni?

Ennek ellenére utánajártam, mihez van joga a bevásárlóközpontokban dolgozó őröknek, és mihez van jogunk nekünk.

Dr. Lami Judit jogász szakértőt kérdeztem a biztonsági őrök jogairól.

Lényegében kétfajta biztonsági őrt különböztetünk meg, 

az egyik, aki a vagyonvédelmi feladatokat látja el (aki leginkább a bevásárlóközpontokban szolgál), és vannak az ún. fegyveres őrök, akik az állam működése vagy a lakosság ellátása miatt kiemelt fontosságú létesítményeket őrzik.

Mindenki járt már úgy, hogy kifele jövet becsipogott a kapu – ha nem vásároltunk semmit. Ebben az esetben mihez van joga a biztonsági őrnek? Kinyittathatja a táskánkat?

A vagyonőr a megbízó közterületnek nem minősülő létesítményének őrzése során jogosult: 

  • a területre belépő vagy az ott tartózkodó személyt kiléte igazolására, a belépés, illetőleg a tartózkodás céljának közlésére, jogosultságának igazolására felhívni, ennek megtagadása vagy a közölt adatok nyilvánvaló valótlansága esetén – a megbízó eltérő rendelkezésének hiányában – az érintett belépését, ott-tartózkodását megtiltani, és távozásra felszólítani;

Vagyis: A vagyonőr megkérhet, hogy igazoljátok magatokat, és megkérdezheti, hogy mit csináltok a boltban, de mivel nem minősül hatóságnak, hatósági jogkörrel nem rendelkezik, így ha nem akarjátok magatokat igazolni, nem is kötelezhet rá, legfeljebb megkérhet udvariasan, hogy hagyjátok el az üzletet. Vagy indokolt esetben rendőrt hívhat az igazoltatás végett. 

  • a területen tartózkodó vagy onnan kilépő személyt – a 28. § rendelkezései szerint – csomagja tartalmának, járművének, valamint a szállítmánynak bemutatására felhívni;

Vagyis: Belenézhet a táskátokba, de nem kutathatja át.

  • a jogsértő személyt magatartása abbahagyására felhívni;
  • elektronikai vagyonvédelmi rendszert alkalmazni;

 Vagyis: Nyugi, nem sokkolózhat meg. Az elektronikus vagyonvédelmi rendszer az elektronikus jelző és képi megfigyelőrendszer a csipogó kaput és a kamerát jelöli.

  • a területre belépők ellenőrzésére fegyver-, illetve robbanóanyag-kutató műszert alkalmazni és a közbiztonságra különösen veszélyes eszközök bevitelét megtiltani.
Karácsonyi manók - az Elf on the shelf nyomában Mojzes Nóra

Ezért szeretünk 2016-ban élni: 7 hétköznapi dolog, amit a nők ötven éve nem tehettek meg

Ha most belepattannátok egy időgépbe, és visszautaznátok 50-60 évvel korábbra, meglepő dolgokat tapasztalnátok. Hiszen nemcsak a divat és a technológia fejlődött sokat azóta, hanem az emberek hétköznapi élete is. Például azt gondoltátok volna, hogy az alábbi, számunkra természetes dolgokat a nők akkoriban még nem tehették meg?

A cikk ITT folytatódik.

Mi van akkor, ha nem csipogott be, de megkér, hogy nyissuk ki a táskánkat? Tehet ilyet? 

A vagyonőr a csomag tartalmának, jármű és szállítmány bemutatására a szerződésből fakadó kötelezettségei érvényesítése céljából, a tervezett intézkedése okának és céljának közlése mellett, akkor hívhat fel, ha

  • megalapozottan feltehető, hogy az érintett bűncselekményből vagy szabálysértésből származó olyan dolgot tart magánál, amelynek őrzése a vagyonőrnek szerződésből fakadó kötelezettsége;

Vagyis: Csak akkor kérhet meg csomag bemutatására, ha alappal feltételezhető, hogy lopás történt. Ekkor sem motozhat, kutathatja át a csomagot, csak belenézhet, bele nem nyúlhat. Ha a csipogókapu csipog, akkor alappal gondolhatja, hogy történt valami, ezért kérheti, hogy mutassátok meg a táskát Ha tettenérés van, tehát konkrétan látta, hogy valaki eltett valamit, akkor, és csak akkor visszatarthat, de ekkor is haladéktalanul a rendőrséget kell hívnia, mert az az eljárásra egyébként illetékes hatóság.

  • e dolgot a felszólítás ellenére sem adja át; és
  • az intézkedés a jogsértő cselekmény megelőzése, megszakítása érdekében szükséges.

A vagyonőr a szerződésben megjelölt ingóságot – a szerződés keretei között – az őrzött területen (létesítményen) kívül is védheti, ennek során a fentiekben meghatározott jogok illetik meg, kivéve, hogy elektronikus megfigyelőrendszert közterületen ilyenkor sem alkalmazhat.

A személy- és vagyonőr jogosult a bűncselekmény és a szabálysértés elkövetésén tetten ért személyt a cselekmény abbahagyására felszólítani, a cselekmény folytatását megakadályozni, az elkövetőt elfogni és a birtokában lévő, bűncselekményből vagy szabálysértésből származó vagy annak elkövetéséhez használt dolgot, illetve támadásra alkalmas eszközt elvenni.

Köteles azonban az elfogott személyt haladéktalanul az ügyben eljárni jogosult nyomozó hatóságnak átadni, ha erre nincs módja, e szervet nyomban értesíteni. Így kell eljárni a tetten ért személytől elvett dolgokat illetően is.

A fegyveres biztonsági őr ennél többet tehet: ruházatot, csomagot csak ő vizsgálhat át!

Ajánlott cikkek