A superfood kifejezést már biztosan hallottátok. Ezt a szót használják a tápanyagokban dús élelmiszerekre, amiről úgy tartják, hogy különösen kedvező hatást gyakorol az egészségre és a jó közérzetre. Ezek az élelmiszerek általában nem szűkölködnek a tápanyagokban, ásványi anyagokban, élelmi rostban, vitaminokban és antioxidánsokban. Most hoztam nektek öt superfood finomságot.
A marketing sajnos már rongyora használta ezt a fogalmat, így ma már tényleg csak azokra az ételekre használjuk, amelyek valóban koncentráltan tartalmazzák azokat a vitaminokat és ásványi anyagokat, valamint egyéb hasznos vegyületeket, amelyek hozzásegíthetik szervezetünket az egészséghez. Olyan alapanyagok lehetnek ezek, amelyek elismerten és kimagaslóan egészséges tápanyagtartalommal rendelkeznek, és rendszeres fogyasztásuk jól hat a közérzetre és segít a betegségek megelőzésében, kezelésében. Fontos azt is kihangsúlyozni, hogy ezek sem csodaszerek, és így a mértéktelen fogyasztásuk sem javasolt.
Kakaó
Persze, nem a krémes, tejes, hanem az ízesítetlen, nyers kakaó! Az ugyanis gazdag antioxidánsokban, vitaminokban, és tele van flavonoidokkal is, amik az ereket, a szívet és a memóriát védik! Koffeint is tartalmaz, így alvás előtt ne nagyon egyétek, hacsak nem szeretnétek végigvirrasztani az éjszakát. Turmixokba, kásába, sütikbe bátran belekeverhetitek, akár por, akár tört formában.
Maca gyökér
A tudományos kutatások szerint a maca gyükér kifejezetten gazdag aminosavakban, fitonutriensekben, zsírsavakban, vitaminokban és ásványi anyagokban. Rendkívül sok nyomelem található benne, egy részüket még nem is azonosították. Magas a tápanyag értéke és energizáló étel, ezért sokan úgy gondolják, hogy ez a világ egyik legjobb természetes kiegészítője. Azaz, ha nem szedtek multivitamint, de szedtek a maca bogyót, akkor bőven eleget tettetek az egészségetekért. Szabályozza a hormonháztartásotokat is, serkentő és kiegyensúlyozó hatása fontos a nők és férfiak esetében is.
Spirulina
A WHO kutatásai szerint az egyik legjobb úgynevezett szuperélelmiszer, aminek elképesztő az értékes tápanyagtartalma, rengeteg vitamint és rostot, valamint fehérjét tartalmaz. Immunerősítő és vérképző hatása is kiemelkedő, remek vitalizáló. Dél-amerikai és dél-afrikai vizekben fedezték fel, a helyiek már régóta fogyasztották ételként. Jótékony hatásai miatt ma már tenyésztik, a kiszárított algát porrá őrölve vagy tabletta, kapszula formájában értékesítik táplálékkiegészítőként.
Gazdag növényi fehérjében, amivel az egyik legértékesebb fehérjeforrás, háromszor annyit fehérjét tartalmaz, mint a tengeri halak, ráadásul szerkezetének köszönhetően nagyon jól felszívódik a szervezetben. Emellett rengeteg vasat és B12-vitamint tartalmaz, ami a vérképzésben segít. Egy teáskanálnyi spirulina annyi vasat tartalmaz, mint 30 dkg máj. Vérszegényeknek, nőknek így kimondottan ajánlott. A spirulina áldásos hatása nem áll meg ennyinél, bővebb információt itt olvashattok róla!
Tápióka
A lágy, semleges ízű tápióka nálunk még kevéssé ismert és használt alapanyag, inkább külföldi filmekben találkozhattok vele gyakrabban. Pedig ideális szénhidrátforrás, a gluténérzékenyeknek kiváló összetevője az étrendjének, hiszen változatosan készíthető és használható, akár liszt, akár gyöngy formájában is. Elkészítve olyan, mintha gumicukor-gyöngy vagy kaviár lenne, Thaiföldön ez található a bubble tejes teák aljában is.
A tápióka gazdag vasban és kalciumban, valamint nem elhanyagolható a benne található kálium, foszfor és magnézium mennyisége sem. Többre vagytok kíváncsiak? Itt mindent megtudhattok a tápiókáról!
Acai gyümölcs
Az acai gyümölcs a Föld legegészségesebb ételei közé tartozik. Hihetetlen magas az antioxidáns tartalma, és nagyon sok mikrotápanyagot tartalmaz olyan komplex formában, amelyekhez hagyományos étrenddel nem jutnánk hozzá. A legtökéletesebb gyümölcsnek is nevezik, az áfonyák között a legmagasabb mikrotápanyag tartalommal bír; több ezer ismert és ismeretlen mikrotápanyagot tartalmaz. Az acai gyümölcs hatalmas pálmákon nő az amazóniai esőerdőben, és olyan mint egy lila üveggolyó vagy szőlő.
A chiapuding és a smoothie-k kedvelt összetevője, és persze minden szokásos csodás tulajdonsággal rendelkezik, amivel egy superfood rendelkezni szokott: méregtelenít, lúgosít, óv a rák ellen.