Egyéb kategória

Miért Oscar az Oscar-díj? Kit ábrázol a szobor? Ebből a kisokosból minden kiderül

Az Oscar-díj egy elismerés, melyet az Amerikai Filmművészetek és Filmtudományok Akadémiája ítél oda különböző kategóriákban a legjobbaknak. Ezt a legtöbben talán tudjuk, de ott már valószínűleg bajban lennénk, hogy ki után nevezték el, mit is ábrázol pontosan, és hány darabot is visznek minden évben a ceremóniára. Nos, most mindezekre, plusz számos más információra is fény derül.

vous - 2017.02.24.
Miért Oscar az Oscar-díj? Kit ábrázol a szobor? Ebből a kisokosból minden kiderül

1. A díj ma ismert formájának megálmodója Cedric Gibbons, az elkészítője pedig az akadémia megbízásából George Stanley volt.  

2. Az első Oscar agyagból, bronzból és 24 karátos aranyból állt össze, majd volt egy időszak, amikor fémhiány miatt gipszet használtak hozzá. Akik ezekből kaptak, később átvehették a „jó minőségű” díjukat is. Azóta szintén többször változott már az összetétele.

Objektum doboz

3. Egy meztelen lovag egy kardot tart maga előtt, és egy fektetett filmtekercs tetején áll. 

4. A tekercset öt küllő alkotja, melyek producereket, rendezőket, írókat, színészeket és technikusokat szimbolizálnak.

Objektum doboz

5. Ha jól számolok, körülbelül 2971 darab szobor talált már gazdára. 

6. Az biztos, hogy minden gálára 50-et gyártanak le (3 hónap alatt), de nem tudni előre, mennyit adnak át, volt már, hogy egy kategóriában több díj is kiosztásra került.

Objektum doboz

7. A mérete 34 centiméter magas, a tömege pedig 3,85 kg.

8. A nyerteseknek szerződésben vállalniuk kell, hogy még jótékony célból sem adják el a szobrokat, azonban vannak olyan szerencsések, akik még e döntés előtt szereztek egyet maguknak.

Objektum doboz

9. Nem az Oscar a hivatalos neve, hanem az Academy Award, ezt a becenevet anekdoták szerint a filmakadémia első könyvtárosától kapta, mert nagyon hasonlított szerinte a nagybátyjára, akit Oscarnak hívtak.

10. 2010-ben még az eseményt megelőzően eltűntek a szobrok, egy szegény ember találta meg őket a szemétben, három kivételével.

Ajánlott cikkek