Egyéb kategória

Szexi fotót küldtetek a párotoknak Valentin-nap alkalmából? Óvatosan az erotikus ajándékokkal!

Február 14-e Valentin-nap, a szerelmesek ünnepe. Rengeteg olyan téma és esemény van, amire az ünnep kapcsán kifejezetten felhívják a figyelmünket, legyen szó akár ajándék-vásárlási tippekről, éttermekről, szokásokról, a szingli és a párkapcsolati lét ál vagy valós ellentmondásairól, és még sorolhatnánk. Bizonyos veszélyekről vagy kockázatokról azonban keveset beszélünk.

vous - 2017.02.14.
Szexi fotót küldtetek a párotoknak Valentin-nap alkalmából? Óvatosan az erotikus ajándékokkal!

Éljen az ember akár boldog kapcsolatban vagy keressen párkapcsolatot, vagy partnert, akivel a szerelmesek napját eltölti, hajlamosak vagyunk megfeledkezni személyes adataink biztonságáról.

Egy ajándékként adott erotikus művészi fénykép vagy házi videó, egy ismerkedési és könnyed időtöltésre bekapcsolt webkamera vagy intim kép könnyen megváltoztathatja megszokott életünket. A Wolters Kluwer jogi összefoglalója sok kérdésre választ ad. 

Trükkös képlopások külföldön

Hallottunk már olyanról, hogy szakítás után a „sérelmet szenvedett fél” bosszúból nyilvánosság elé tárja a másik felet ábrázoló képeket vagy videókat, vagy olyanról, hogy ismert hírességek házi szexvideói vagy képei bukkannak fel az interneten

Példaként említhetjük Jennifer Lawrence, Kim Kardashian, Colin Farrell, Orlando Bloom, Rihanna,

a Teen Wolf – Farkasbőrben sorozat több szereplője internetre felkerült képeit és videóit. A jelenségnek sajnos már tragikus kimenetele is volt. Egy 31 éves olasz nő öngyilkosságot követett el, miután a róla készült házi pornóvideó nyilvánosságra kerülése után nem tudta feldolgozni a megaláztatást. 

facebook-lajk-like-kozossegi-media-oldal

Ezt csináljátok, ha ellopják a fotóitokat a közösségi oldalakon

Számtalan sztorit lehet hallani, és talán már ti is jártatok úgy, hogy valaki ellopta a képeiteket a közösségi oldalról és azt sajátjaként használta fel. Bosszantó eset, de mi ilyenkor a teendő?

Egy jogász segítségével kerestük erre a választ.

Néhány szomorú magyar példa

Az utóbbi években két jelentős ügy is volt Magyarországon nyilvánosságra hozott videókkal kapcsolatban. Az egyik esetben, 2015 novemberében egy 17 éves lány küldött szexuális tartalmú képet és videót a 17 éves szerelmének, aki továbbküldte azokat egy 14 éves barátjának, aki végül kitette őket a netre.

A másik ügyben 2013 áprilisában egy társkereső oldalon ismerkedett meg egy pár, az együttléteikről fotókat és videókat is készítettek. Mivel a nő egy másik településen lakott, a férfi a találkozások fedezése érdekében fenyegetéssel próbálta meg kicsalni a nőtől a szükséges pénzt. Álnéven írt rá a barátnőjére, azt állítva, hogy feltörte a gépét, és nyilvánosságra hozza ezeket a tartalmakat, amennyiben nem fizet, sőt, még a nő munkahelyére is elküldi őket. A nő összesen 230 ezer forintot fizetett. 

Mit tehetünk, ha bajba kerülünk?

„A sérelmet szenvedett fél gyakran nincsen tisztában azzal, hogy pontosan milyen jogi lehetőségei vannak sérelme orvoslására” – ismerteti dr. Takács Tibor, a Wolters Kluwer szakértője. „Nem szabad elfelejteni, hogy

ezek a képek és videók mind-mind különleges adatnak minősülnek.

Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény szerint személyes adatnak minősül az érintettel kapcsolatba hozható adat, valamint az adatból levonható, az érintettre vonatkozó következtetés. Ezen belül pedig különleges adatnak minősül a faji eredetre, a nemzetiséghez tartozásra, a politikai véleményre vagy pártállásra, a vallásos vagy más világnézeti meggyőződésre, az érdek-képviseleti szervezeti tagságra, a szexuális életre vonatkozó személyes adat.” – folytatja a jogász. 

Egy meztelen kép önmagában még nem feltétlenül minősülne különleges adatnak, de abban a pillanatban, amint valamely személlyel ez a kép kapcsolatba hozható, ebbe a kategóriába tartozik.

Ennek egy tipikus esete lehet, amikor a nyilvánosságra hozó személy az érintett személy nevének megjelölésével teszi közzé a képet. Azonban a kapcsolatba hozhatósághoz még csak ez sem feltétlenül szükséges. Elég lehet bármilyen olyan tényező, anyajegy, heg vagy bármilyen jellemző tulajdonság, ami alapján a képet össze lehet kapcsolni az érintett személlyel. 

Kártérítés is kérhető

Akár az adatok törlése iránti perrel párhuzamosan, de alapesetben is lehetőség nyílik polgári igények érvényesítésére is. Általános szabály, hogy ha az adatkezelő az érintett adatainak jogellenes kezelésével másnak kárt okoz, köteles azt megtéríteni. Kárnak minősül minden olyan vagyoni hátrány, amely a károkozó magatartással összefüggésben éri az érintett felet. Például az „erkölcstelen képekre” hivatkozva elküldik az érintetett a munkahelyéről vagy bedobják téglával az ablakát. A kártérítésre a polgári jog szabályai az irányadóak. 

600

Sérelemdíj is járhat

A polgári igényérvényesítéshez nem szükséges tényleges kár bekövetkezése. Akit ugyanis személyiségi jogában megsértenek, sérelemdíjat követelhet az őt ért nem vagyoni sérelemért. Ezt az adatkezelés vonatkozásában kifejezetten deklarálja az adatvédelmi törvény is, és rögzíti, hogy ha az adatkezelő az érintett adatainak jogellenes kezelésével az érintett személyiségi jogát megsérti, az érintett az adatkezelőtől sérelemdíjat követelhet.

Egy bosszúvideó vagy kiszivárogtatás során az érintett személynek számos személyiségi joga sérülhet, ezért különösen fontos erre a lehetőségre felkészülni. 

Akár büntetőjogi felelősség is fennállhat

A fenti példákban a személyes adattal visszaélés tényállása is megállapítást nyerhet, és így már büntetőjogi kategóriához érkeztünk, mivel a Btk. minősített esetként kezeli és két évig terjedő szabadságvesztéssel bünteti azt, ha a személyes adattal visszaélést különleges adatra követik el.

Felmerülhet a kérdés, hogy mi alapján vonható felelősségre a bosszúvideót nyilvánosságra hozó, bosszúra éhező fél, ha egy harmadik személy tiltott adatszerzéssel szerzi meg partnere gépéről a tartalmakat, majd megküldi azokat neki, és a fél ezen felháborodva nyilvánosságra hozza a képeket.

telefon-mobil

Megdöbbentő statisztika: ennyire vagyunk rákattanva a telefonunkra

Csak őszintén! Ti naponta hányszor néztek rá a mobilotokra? Egy felmérés szerint átlagosan 110-szer, ez pedig olyan megszokott dologgá vált, hogy a legtöbben észre sem veszik, de teljesen rákattannak a modern technológiára. Legalábbis ezek az arányok nagyon azt mutatják.

A cikk ITT folytatódik!

A Btk. 422. § (3) bekezdése tiltott adatfelhasználásként bünteti azt az elkövetési magatartást, amikor a tiltott módon megismert titkot valaki továbbítja vagy felhasználja. Az elkövető tudatának ki kell terjednie arra, hogy az adott adatok milyen módon lettek megszerezve, megismerve. Amennyiben ezzel az információval nincsen tisztában, nyilvánosságra hozatal során csak a személyes adattal visszaélést követi el.

Ha tehát a fél által a fogadónak elküldött intim képet a fogadó továbbítja a fél partnerének, aki azt nyilvánosságra hozza, nem valósul meg tiltott adatszerzés, így a nyilvánosságra hozó személyes adattal való visszaélésért felel.

Viszont amennyiben olyan e-mailt kap, amelyben a partneréről készült videót azzal a szöveggel küldik meg, hogy „Tudtad, hogy a partnered ilyen videókat tart a gépén?” vagy „Tudtad, hogy a partnered egy harmadik személynek ilyen képeket küld magáról?”, akkor nehezen hivatkozhat arra, hogy fogalma nem volt arról, milyen módon szerezhették meg az adatokat. 

600

Akár rágalmazás is lehet

Mindezek mellett könnyen minősülhet az ilyen cselekmény rágalmazásnak is. A Kúria egy 2013-as döntésében megállapította, hogy a szexuális szokások, a nemi identitás és az ezek körébe tartozó tények az intim szféra részét képezik, s azoknak nagy nyilvánosság elé tárása a sértett személyiségi jogát, emberi méltóságát sérthetik, ezért alkalmas lehet a becsület csorbítására, s a rágalmazás vétségének megvalósítására. Kiemelte, hogy a sértettet felismerhetően ábrázoló (azonosítható), szexuális magatartást bemutató fényképek elektronikus levélben történő közzététele tényállítást valósít meg. Ha ezt a cselekményt nagy nyilvánosság előtt követik el, akkor a büntetés még súlyosabb lehet. 

Ajánlott cikkek