Trend

A szegény ember Kylie Jennerje: megnéztem, milyen egy Insta-smink a való életben

Aki használja az Instagramot, biztos találkozott már egy bizonyos sminkelési móddal, amit nehéz egyetlen szóval leírni. Hatalmas trendről beszélünk, nők tömegei igyekeznek leutánozni a tutorialokban látható lépéseket. Én is megpróbálkoztam vele, hogy megnézzem, mi történik az arcommal – na meg hogy körbejárjam kicsit a jelenséget.

vous - 2017.02.05.
A szegény ember Kylie Jennerje: megnéztem, milyen egy Insta-smink a való életben

Amikor azt mondom, Insta-smink, szerintem a többség tudja, mire gondolok. Ugyanis a képmegosztó applikációt használókkal nagy valószínűséggel naponta szembejön ez a fajta arcfestés. Ha esetleg valakinek nem ugrana be, segítek:

  • gumiszerűre alapozott arc,
  • karakteressé kontúrozott vonások,
  • gyöngyházfényű járomcsont,
  • az eredetinél vastagabb ajkak
  • és határozottan megrajzolt szemöldök.

Ma már nemcsak a Kardashian lányok készítenek ilyen sminket, de a közösségi médiát tudatosan használó sminkesek, bloggerek, influencerek is – és ezáltal mindenki, aki követendő példaként tekint rájuk (azaz egy masszív tömeg). Ezrével landolnak a lájkok az ilyen szelfikre, de akik igazi sikerre vágynak, nemcsak a végeredményt osztják meg, hanem egy előtte-utána fotóval dokumentálják a drasztikus változást #powerofmakeup felkiáltással.

Arra voltam kíváncsi, hogy a #powerofmakeup mit tesz velem. Na meg arra, hogy ezt a bizonyos erőt biztos én irányítom-e. 

Szeretném leszögezni: nincs különösebb tapasztalatom a sminkelés terén, így nem arra voltam kíváncsi, el tudom-e profin készíteni ezt a sminket (hisz nyilván nem tudom), hanem arra, mit tesz velem ez a trend.

Mutatom a kiindulási pontot, azaz engem. Legyen elég rólam annyi, hogy néha több smink van rajtam, néha kevesebb, néha meg semennyi. A kísérlet elején korrektor, szemceruza, szempillaspirál, és pirosító volt rajtam. Hát ez lennék én a hét legtöbb napján:

Forrás:
Kerepeczki Anna

1. Fázis

Első körben felraktam egy masssssszív réteg alapozót a babapopsieffekt kedvéért, majd szemhéjtussal határozott cicaszemeket rajzoltam magamnak. (Nem állítom, hogy jól sikerült…)

Ezután jött az arcberendezésem teljes átvariálása, azaz a kontúrozás. Több tutorial videó után pontosan tudtam, hova kell sötét- és hova világos púdernek kerülnie. A kettőt szépen elsatíroztam, és va-va-vooom, meg is született a kiugró járomcsont, illetve a hangsúlyosabb állvonal.

Forrás:
Molnár Viola, Kerepeczki Anna

Vélemény

Instára: Drasztikus változás. Telefonnal, egy jó szögből készített szelfin, filterrel Insta-kompatibilis volt.

A való életben: Napfénynél katasztrofálisan néztem ki. A highlighterrel púderezett orrom, járomcsontom és szemöldökvonalam úgy csillogott, mint a fénybe lépő Edward a Twilightban. Ennek ellenére a smink alatt még magamra ismertem.

2. Fázis

Egyértelmű volt a következő lépés: a Kylie Jenner-ajkak. Szájkontúrceruzával és matt rúzzsal estem neki a számnak, és a természetes vonalát követve igyekeztem a lehető legvastagabbra varázsolni. Félve tettem, de a képzeletbeli lájkok száma mégiscsak meglódította a kezemet… Aki mer, az nyer – vagy nem?

Forrás:
Molnár Viola, Kerepeczki Anna

Vélemény

Instára: Telefonnal, egy jó szögből készített szelfin, filterrel nagyon is Insta-kompatibilis volt – bár az arcom kevésbé emlékeztetett saját magára.

A való életben: Természetes fényben kifejezetten nevetséges voltam. Lehet, hogy fotón nem szembetűnő a csalás, de élőben elég feltűnő volt. Úgy néztem ki, mint a szegény ember Kylie Jennerje… De nem volt megállás, rátettem még egy lapáttal…

3. Fázis

Eljött a szemöldök-berajzolás ideje. Ahogy az első fotón is láthattátok, volt miből dolgozni. Arra nem vállalkoztam, hogy csipesszel és kisollóval is nekiesek, de

  • a szemöldökfésű,
  • a szemöldökceruza
  • és a porpúder szóba jöhetett.

Nem tudtam megvalósítani a szemem előtt lebegő célt, azaz az elölről hátrafelé sötétedő szemöldököt, pedig nagyon igyekeztem. Ráadásul halvány lila fogalmam sincs róla, hogy mit ronthattam el – de azért volt változás, méghozzá nem is kicsi.

Forrás:
Molnár Viola, Kerepeczki Anna

Vélemény

Instára: Telefonnal, egy jó szögből készített szelfin, filterrel Insta-kompatibilis volt a dolog. Durván néztem ki, de mégis működött. Igaz, be kell vallanom, hogy ez a karakter nem én vagyok.

A való életben: Nevetségesen néztem ki. Elrettentő példaként lehetett volna mutogatni a sminkiskolákban. De nemcsak a szemöldököm volt a baj: a kísérlet végére a külsőm teljesen elszakadt a valódi állapotától. Nem én viseltem a sminket, hanem az viselt engem. Az Instagramra szánt énem nyomokban engem is tartalmazott – de csak nyomokban.

Ha a #powerofmakeupra gondolok, el kell ismernem: ennek a sminknek valóban ereje van. De akkora ereje, ami engem teljesen elnyomott – és ahogy az Instán látom, más lányokat is. 

Ettől még nem ördögtől való dolog ez, jó móka néha kísérletezni, és megnézni, mit hozhat ki az ember az arcából. A szerkesztőségben mi is imádtuk, ha a sminkesünk, Detti megjelent a hatalmas bőröndjével, és átalakította valamelyikünket. Igaz, ő inkább kiemelt bizonyos dolgokat, nem pedig elfedte az arcunk karakterét.

A profi sminkes és a hétköznapi ember között pedig nemcsak az a különbség, hogy az előbbi fényévekkel jobban sminkel – de az is, hogy tudja, mi működik kamera előtt, és mi a való életben. A kettő pedig nem ugyanaz.

Egy profi képes úgy dolgozni, hogy megtartsa az arc eredeti karakterét (hacsak nem kifejezetten más a cél) – erre viszont ez a smink alkalmatlan. Lehet, hogy egy-egy Insta-poszt erejéig szuperül mutat egy ennyire hangsúlyos smink, de a való élethez ez rengeteg. Bár egyre jelentősebb az online jelenlétünk, szerencsére a hús-vér énünk is megmaradt. Egyetemre járunk vagy dolgozunk, négyes-hatosozunk, csirkemellet veszünk a közértben (vagy nem, mert vegánok vagyunk), járjuk a világot, és közben más hús-vér emberekkel is találkozunk, amihez ez a külső erős túlzás. Ráadásul az sem szerencsés, ha az online énünk teljesen elszakad a valóditól – legyen szó külsőségekről vagy személysigévonásokról egyaránt.

Forrás:
Kerepeczki Anna
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.