Trend

Utálni fogtok érte, de elmondom, mi a baj Alicia Keys sminkeletlen arcával

Az amerikai Glamour márciusi címlapján Alicia Keys tündököl – smink nélkül. Az énekesnő – aki tavaly májusban mondott nemet a rúzsra, a púderre és a többi dekorkozmetikumra – most, közel egy év távlatából a magazinban árulja el, mit tanult a szépségről és az önbizalomról az eltelt idő alatt. A self-love forradalomként emlegetett húzás viszont sántít. Utálni fogtok érte, de elmondom, szerintem hol.  

vous - 2017.02.03.
Utálni fogtok érte, de elmondom, mi a baj Alicia Keys sminkeletlen arcával

Az amerikai Glamour pár napja jelentette meg online a márciusi címlaplánnyal, Alicia Keysszel készített mélyinterjúját, amiben az énekesnő több fontos társadalmi kérdés mellett – amikre egyébként tartalmas válaszokat ad – azt is elárulja, mit tanult magáról és a szépségről az eltelt sminkmentes év alatt. Az interjút olvasva azt kell hogy mondjam: semmi újat. Alicia elárulja, hogy

  • kihívás volt elfogadnia magát;
  • sok nő sosem érzi magát 100%-osan magabiztosnak;
  • ez az egész arról szól, hogy teljes valójában mutatkozzon meg mindenki előtt – ha tetszik a világnak, ha nem.

Alicia Keys szupertehetséges énekesnő, akire megérdemelten figyel a világ – ha a zenéje miatt figyel rá. Most viszont ugyanúgy a külseje miatt figyel rá mindenki, mint a legtöbb előadóra – ettől pedig nem válik kevésbé hangsúlyossá, hogy ki hogy néz ki.

Objektum doboz

Arról, hogy Alicia Keys jól néz-e ki smink nélkül, vagy sem, kár vitatkozni:

jól néz ki. Piszokul jól. A 36 éves énekesnőn sehol egy ránc vagy ősz hajszál, a szem alatti karikákat hírből sem ismeri, hajszálereknek nyoma sincs, a fogsora hófehér, a szemöldöke tökéletes, a tekintete friss. Mondjuk úgy, nem mondanánk meg róla, hogy 36 éves. Ezt látva pedig önkéntelenül felmerül néhány kérdés az emberben:

  • Bátorságra vall, ha egy hibátlan külsejű nő nemet mond a sminkre?
  • Biztos ez az egyszemélyes mozgalom a leghatásosabb tüntetés a tökéletesség kultusza ellen?
  • Vajon az énekesnő mindezt értünk, nőkért teszi – vagy inkább saját magáért?

A „sminkeletlen” arc

Miközben a sztár bátorságáról cikkeznek, érdemes megjegyezni, hogy a szépségiparban és a show-bizniszben még a „sminkeletlen arc” sem olyan, mint a valóságban. Ugyanis lehet, hogy Alicia piros rúzs és szempillaspirál nélkül létezik – de attól még komoly „rákészülés” van a megjelenése mögött. Egészen konkrétan 300 fontnyi, azaz nagyjából 110 ezer forintnyi! – ezt Dotti nevű sminkese árulta el a The Guardiannek.

Itt hívnám fel rá a figyelmet határozottabban: a sminket elutasító énekesnőnek sminkese van. LOL.

Dotti elmondása szerint az énekesnő arcát először egy jégkockával masszírozzák, hogy az minél üdébb és feszesebb legyen, majd egy uborkás pakolással kényeztetik a bőrét. Ez eddig oké, belefér a koncepcióba. Ami ezután következik, az viszont nem feltétlenül. Ugyanis lehet, hogy Alicia a szó klasszikus értelmében véve nem visel sminket, ettől függetlenül viszont van rajta:

  • szemöldökdúsító gél,
  • barnító krém,
  • öregedésgátló és feszesítő szérum
  • és egy mattító krém.

A valódi sminkeletlen arc az én olvasatomban nem ezt jelenti. A sminkeletlen arcon nincs szemöldökdúsító, sem barnító krém. De továbbmegyek: 

a tökéletes fogsor, a hibátlan arcbőr és a feszes vonalak mind olyan arckezelések, kisebb plasztikai beavatkozások eredményei, amik az egyszeri halandó számára elérhetetlenek – egy önmagát teljes valójában vállalni akaró nő számára pedig szükségtelenek.

Alicia több helyen lenyilatkozta, hogy azért offolta az alapozót és a púdert, mert többé nem akarja „elfedni” a valódi külsejét – a kisebb szépészeti beavatkozások viszont ugyanezt a célt szolgálják, csak sokkal drasztikusabban. Persze lehet, hogy túl gyanakvó vagyok, és Miss Keys valójában páratlan genetikával van megáldva – de ahhoz nagyon naivnak kellene lennem, hogy ezt elhiggyem. A show-bizniz a szemfényvesztések világa – és az énekesnőről több olyan fotó is kering a neten, amik egy korábbi orrplasztikára engednek következtetni. Évekkel korábban pedig komoly aknéval küzdött, ami mára nyomtalanul eltűnt…

Objektum doboz

#nomakeup = #tökéletesmarketing

Alicia tavaly májusban, Lena Dunham feminista hírlevelében, a Lenny Letterben írta meg, hogy tulajdonképpen kidobja a neszesszerét. A hír viszont csak hónapokkal később, augusztusban robbant igazán nagyot, amikor az énekesnő smink nélkül jelent meg az MTV VMA díjátadó gála vörös szőnyegén is. A dolgot azonnal felkapta a sajtó, hetekig, sőt hónapokig erről beszélt mindenki. Voltak, akik el voltak ragadtatva tőle, mások viszont teljesen kiakadtak. A két táborra szakadt tömegben viszont egyvalami közös volt:

mindannyian Aliciára figyeltek, és arra, amit mondani akart.

Alicia pedig nemcsak azt akarta elmondani a riportereknek, hogy miért nem sminkel, hanem azt is, hogy hamarosan megjelenik az új lemeze.

Egyértelmű volt az üzenet: ha valaki egy kis magabiztosságra és self-love-ra vágyik, hallgassa meg Alicia új lemezét. A lemez azóta kijött, a dalok fontos témákat boncolgatnak – és az ígérethez hűen az önelfogadás is helyet kapott rajta. Ma már mindenre üzletág épül – az önelfogadásra is. Ezúttal viszont nem hajfestéket és krémet adnak el vele, hanem egy lemezt.

Objektum doboz

A „forradalom”

Mindenki döntse el maga, mennyit tesz hozzá a magabiztosságához ez az egyszemélyes mozgalom, de

egy smink nélkül is hibátlan nő valójában semmivel sem elérhetőbb szépségideál, mint egy hibátlanra sminkelt vagy retusált nő. A kettő nem ugyanaz, de az átlagemberre gyakorolt hatásuk igen: a tökéletességre való törekvés táplálása, ami könnyen frusztrációt okozhat.

Úgy gondolom, Alicia Keys jelenségéről eddig rossz kontextusban beszélünk. Nem azt kell megvitatnunk, hogy a sminkelés elutasítása jó-e, vagy rossz. Vagy hogy az énekesnő szép-e pőrén, vagy sem. Inkább azt a kérdést kellene feltennünk, hogy bármi változott-e a hatására.

A választ mindenki döntse el maga. Az én válaszom viszont az, hogy nem.

Ajánlott cikkek