Egyéb kategória

Szeged városa példát mutat: biciklivel hordják a megmaradt ételt a rászorulóknak

Mindig jó érzés olyan dolgokról írni (és olvasni), amik egy picit visszaadják a hitünket az emberiségben, pláne akkor, ha az adott dolog Magyarországon történik. Most éppen Szeged dobogtatta meg a szívünket.

vous - 2017.01.31.
Szeged városa példát mutat: biciklivel hordják a megmaradt ételt a rászorulóknak

Tisztában vagyunk azzal, hogy rengeteg ( de tényleg rengeteg!) ételt dobunk ki, mégsem teszünk ellene semmit. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO szerint Magyarországon évente legalább 1,3 millió tonna élelmiszer megy a kukába, miközben az utcákon milliók éheznek napi rendszerességgel.

Persze, sokunkban felmerül az egyértelműnek tűnő megoldás, hogy ételeket ne dobjunk ki, hanem adjuk oda a rászorulóknak, ám ez eddig mégsem valósult meg a gyakorlatban. És most nem kizárólag az élelmiszerüzletekre vagy az éttermekre gondolok, hanem saját magamra, vagy rátok is, hiszen valljuk be, ha megmarad otthon az étel, azt a legtöbbször nem szállítjuk el a hajléktalanoknak, hanem kidobjuk. 

fodrász hajléktalan deák tér

Budapesti fodrászok hajléktalanok haját vágták a Deák téren – miniinterjú

Néhány fodrászra figyelhettek fel a járókelők a budapesti Deák Ferenc téren. Hunyady Márkó és még néhány szakember hajléktalanoknak vágott hajat a téren. A kezdeményezés nem új, hiszen külföldön már több fodrász tett hasonlót, de Magyarországon valószínűleg ők voltak az elsők.

Eszter cikkét ide kattintva elolvashatjátok!

Szegeden a Subway azonban megelégelte az ételpazarlást, és lépett. A műszak végén ugyanis a megmaradt alapanyagokból a dolgozók összeraknak különböző szendvicseket, majd a Szeged Bike Maffia kerékpáros önkéntesei eljuttatják ezeket a rászorulóknak. (A Budapesti Bike Maffia vezetőjével Juci már beszélgetett, a cikket ITT elolvashatjátok!) Igaz, nyilván ők nem tudnak minden éhezőn segíteni, de ezzel már előrébb vagyunk, hiszen példaként szolgálhatnak más éttermeknek – és persze nekünk is. 

Objektum doboz

Köszönjük, Szeged! 🙂

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

A születési neve nem Jávor Pál volt – 10+1 tény, amit nem tudtál a színészlegendáról
Világ
A születési neve nem Jávor Pál volt – 10+1 tény, amit nem tudtál a színészlegendáról
vous - 2022.08.17.

Jávor Pál neve magyarok milliói számára jelent egyet a mulatással, nótázással, szórakoztatással és magas szintű színészi játékkal. Pályája csúcsán – és talán még ma is – az emberek barátként tekintettek rá, mindenki akart magának egy szeletet a “Jávor Paliból”. Azonban a filmvászonról nem igazán lehetett megismerni a magyar bulvármédia első csillagát. Elhoztunk 10+1 tényt Jávor Pálról, amit még a legelvetemültebb rajongók sem biztos, hogy ismernek.

Otthon

Ez a dolog nem hiányozhat a lakásodból, ha otthonnak akarod nevezni
Otthon
Ez a dolog nem hiányozhat a lakásodból, ha otthonnak akarod nevezni
vous - 2022.09.29.

Minden évszaknak megvannak a maga szépségei, amiért szeretjük. Az ősz is ilyen: ilyenkor leginkább az őszi színeket szoktuk kiemelni, valamint az őszi leveleket, terméseket, amik megalapozzák ennek az évszaknak a hangulatát. Sokan szeretik otthonukban is megjeleníteni az aktuális időszakot, ehhez pedig sok különböző dísztárgyat vehetünk igénybe. A díszgyertyák szintén nagyon sokat tesznek hozzá a kellemes, otthonos légkör kialakításához, az aktuális szezonnak megfelelően.