Egyéb kategória

Így készülnek a filmelőzetesek – Titkok a színfalak mögül, amit nem sejtettünk eddig

Ha nem tudjuk eldönteni, hogy egy mozira mennyire vagyunk kíváncsiak, megnézzük az előzetest. Ez aztán vagy nagyon sokat dob a kedvünkön, vagy teljesen elveszi; épp ezért nagyon is fontosak egy film szempontjából. Most ti is bepillanthattok a színfalak mögé, és eláruljuk, hogyan készülnek a trailerek!

vous - 2017.01.30.
Így készülnek a filmelőzetesek – Titkok a színfalak mögül, amit nem sejtettünk eddig

Azt gondolnánk, hogy a filmek előzetesei már csak kis apróságok, amiket gyorsan összedobnak a vágók, és már megy is az internetre. Pedig nem! Valójában a stúdiók milliókat is képesek beleölni egy jó előzetesbe, hogy még többen döntsék el már akár egy évvel korábban, hogy igen, ezt a filmet muszáj látni. A Mentalfloss most összegyűjtött rengeteg titkot arról, hogyan készülnek a trailerek, mi pedig elhoztuk nektek a legizgibb infókat.

1. Hatalmas biztonság övezi a felvételeket

A filmkészítők nagyon odafigyelnek arra, kinek a kezébe adják a készülő mozi első képkockáit. Ezért a nagyobb stúdiók kizárólag olyan személyeket bíznak meg az előzetesek megvágásával, akiket meg is tudnak figyelni. Kamerák vannak mindenhol, és szenzorok érzékelik, ki jön-megy a szobából. A legnagyobb figyelmet erre a Marvel fekteti, ezért fordul elő annyira ritkán, hogy az ő filmjeiket idő előtt feltennék a netre.

Objektum doboz

2. Ők néha egy teljesen más filmet látnak

Mivel hamar el kell kezdeni a filmek reklámozását, az előzetest készítők nagyon korai felvételeket kapnak meg. Ezeken még amúgy rengeteget kell dolgozniuk a készítőknek, így megesik, hogy mire a film moziba kerül, a trailerben látott képkockák totál mások, és szinte rá sem ismerni az eredetire. Ezért van az is, hogy tisztán emlékeztek egy-egy jelenetre az előzetesben, de a filmbe nem is kerül bele. Időközben azt a sztoriból kivágták, de az első előzetesben még ott maradt.

3. Ők sem szeretik a spoilereket

Az előzetes lényege, hogy meghozza a kedvet, nem pedig hogy lelője a spoilereket, ugyebár. De azért biztosan ti is tudtok olyat mondani, amiből szinte kiderült, mi lesz a sztori lényege. Ha viszont mégis belekerül a trailerbe egy nagy fordulat, az teljes mértékben a stúdió döntése miatt jelent meg.

Objektum doboz

4. Néha összevágják a színészek szövegeit

A vágóknak nagyon kevés idejük van elkészíteni az előzetest, és sokszor nagy segítség nekik, ha a főszereplő egy-két mondattal narrálja a videót, ezzel is segítve a sztori megértését. Ha nincs a kezükben ilyen hanganyag, megnézik a videókat, és a különböző szavakat egymás mellé vágják, vagy egy olyan szinkronhangot keresnek, aki nagyon hasonlít az eredetihez.

5. Ryan Gosling és Morgan Freeman mindig bejön

A megkérdezett szakértő elárulta, hogy ha Morgan Freeman vagy Ryan Gosling szerepel egy filmben, az máris siker. Például amikor a Szemfényvesztők 2 előzetesénél megtudták, hogy az előbbi színész szerepel benne, már egyértelmű is volt, hogy a trailerben neki kell beszélnie. Hiszen annyira jellegzetes hangja van! Ryan Gosling pedig olyan jól meg tudja ragadni a pillanatot, hogy ha csak egy kicsi jelenetet is tudnak bevágni a filmről, általában ő szerepel benne.

Objektum doboz

6. A vígjáték a legnagyobb kihívás

Tudjátok, milyen idegesítő, amikor elétek kerül egy előzetes, és annyira vicces, hogy muszáj beülnötök a moziba. Aztán nézitek a filmet, és szinte alig nevettetek fel kétszer, mert a legnagyobb poénokat ellőtték előre az előzetesben. Sok olyan mozi készül viszont, ahol ez azért van így, mert a sztoriban nincs annyi vicc, hogy a trailerbe is kerüljön sok, és még maradjon is meglepetésként. „Emlékszem, hogy a Beverly Hills-i zsaru 3. részének előzetesében egyetlen vicc volt, amikor Serge mondott valami szarkasztikusat Axel Foley cipőiről, aztán a filmből még azt is kivágták” – mondta a bennfentes.

7. Olyan zenét hallgatnak, ami még nem jött ki

Az előzetesek sikere nagy részben a zenén múlik. Mivel a vágók hozzáférnek az egyébként nem kiadott zenékhez, előfordul, hogy hallgatják a dallamot, és elképzelnek alá egy-egy jelenetet. Tudjátok, ami amúgy a legjobban passzolna hozzá. Majd ha akár egy év múlva látnak egy hasonló képkockát, már meg is van a zene. Ez persze nem vonatkozik a jellegzetes slágerekre, amiket direkt egy adott filmhez vettek fel.

kaliforniai álom

Engem bizony átvertek a Kaliforniai álommal – Miért nem működött a film, amiért mindenki odavan?

Hétből hét. Hét jelölésből hetet váltott Golden Globe-díjra a Kaliforniai álom című film, amely a mínusz húszban arra csábított, hogy üljek be, nézzem meg, ráadásul ennyi díj még valamennyi garancia is arra, hogy JÓ filmet látok a moziban. Nem így lett.

Főszerkesztőnk, Eszter cikkét ITT tudjátok elolvasni.

Ajánlott cikkek