Intim

Para: a férfiak fele ebben a nemi betegségben szenved

Tudtátok, hogy a humán papillomavírus, vagyis a HPV a leggyakoribb szexuális úton terjedő fertőzés az Egyesült Államokban? De nemcsak ott, hanem Magyarországon is nagyon gyakori. Egy új kutatásból pedig kiderült, hogy a férfiak nagyjából 50%-a szenved ebben a betegségben.

vous - 2017.01.29.
Para: a férfiak fele ebben a nemi betegségben szenved

Mi is pontosan a HPV?

A humán papillomavírus voltaképpen nem egyetlen kórokozó, hanem vírusok egész családja, amelyek csak a hámsejtek magjában képesek szaporodni. Eddig több mint 130 ismert típusát azonosították. Mindre jellemző, hogy hámszövettel borított szerveket támadnak meg, és csak emberekben okoznak fertőzést. Daganatkeltő képességük alapján magas (kb. 15–20 típusa daganatkeltő), közepes és alacsony kockázatú csoportokra osztottak – írja a Házi Patika.

Mi derült ki a kutatásból?

Az új felmérésben 1868 férfit vizsgáltak meg, ami kimutatta, hogy a férfiak 45 százalékának van valamilyen típusú HPV-fertőzése – ráadásul ezen férfiak 25 százaléka hordozott olyan HPV-vírust, ami daganatkeltő képessége alapján magas rizikójú volt. Bár már léteznek olyan vakcinák, amik csökkenthetik a fertőzés kockázatát, a vizsgálatban részt vevő férfiak mindössze 11 százaléka kapta csak meg a védőoltást – derül ki a Women's Health cikkéből.

Forrás:
iStock

És hogy mi, csajok hogyan védekezhetünk a betegség ellen? Óvszerrel. Igaz, az óvszer sem tud 100 százalékos védelmet nyújtani a nemi betegségek ellen, mégis csökkenti az esélyét annak, hogy elkapjátok a fertőzést.

szex

Szabad-e menstruáció alatt szexelni? Kiderítettük!

Minden nő másként vélekedik arról, szabad-e szexelni menstruáció alatt. Vannak, akik viszolyognak tőle, mert egészségtelennek gondolják, és vannak, akik teljesen természetes dologként tekintenek rá. Nos, a nagy kérdés megvitatásában egy nőgyógyász volt segítségünkre, aki az igazság kiderítése mellett bizonyos tévhiteket is megcáfolt. 

A teljes cikket ITT elolvashatjátok!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.