Egyéb kategória

A legendás páros újra összecsap – a jobb sarokban Nadal, a balban Federer

Roger Federer és Rafael Nadal külön-külön is igazi legendák, de együtt szintén rengeteg maradandót alkottak már. Mielőtt bármit félreértenétek, két profi teniszezőről van szó, akik közel 500 nap után játszanak újra egymás ellen az Australian Open holnapi döntőjében. 

vous - 2017.01.28.
A legendás páros újra összecsap – a jobb sarokban Nadal, a balban Federer

Összejött a meccs, amire minden sport- és főleg teniszszerető várt: a 2017-es Australian Open férfidöntőjét ugyanis Roger Federer és Rafael Nadal vívják holnap, azaz ismét növekszik majd a #fedal címkék száma. Bizony, a Fed(erer) + (Na)dal = fedal.

piros zsombor

Egy teniszdöntőt már végigizgultunk – Piros Zsombor győzött Ausztráliában

Piros Zsombor eredménye nem csak azért különleges, mert magyar győzelem született. Ő a második olyan hazai férfiteniszező, aki junior grand slam (legrangosabb teniszverseny) tornán tud győzni. Korábban, 7 éve ez Fucsovics Mártonnak sikerült, igaz, nem Ausztráliában, hanem az Egyesült Királyságban a wimbledoni versenyen.

A cikk folytatását itt találjátok meg.

Egészen pontosan – magyar idő szerint – vasárnap délelőtt (09:30 környékén) néz egymással farkasszemet a svájci és a spanyol világklasszis. De hogy miért lehet érdemes még akkor is megnéznetek ezt a találkozót, ha menekültök a sportműsoroktól? Az mindjárt kiderül a következő néhány érdekességből.

Roger Federer

Roger Federer

 • Született: 1981. augusztus 8., Bázel, Svájc
 • Családi állapota: házas, 2 ikerpár édesapja
 • Jobbkezes teniszező
 • Grand Slam-győzelmek: 17 – ezzel rekorder
 • Olimpiai sikerei: aranyérem (2008, Peking, párosban), ezüstérem (2012, London, egyesben)
 • Világranglistán valaha elfoglalt legjobb pozíció: 1

454 nap – ennyi időt kellett várni arra, hogy a jelenkori tenisz két legismertebb és legeredményesebb játékosa újra összecsapjon egymással. De most egy picit a múltba tekintsünk, mintsem a jövőbe. Egészen 2004-ig kell visszarepülni az első közös mérkőzésükig. Az év márciusában az akkor mindössze 17 éves, világranglista 34. helyezett Nadal óriási meglepetésre elverte az akkor már világelső svájcit. Ez volt az első legemlékezetesebb momentum, amelyet aztán számos másik követett, ők pedig a sport legnagyobb alakjaivá váltak.

Rafael Nadal

Rafael Nadal

 • Született: 1986. június 3., Manacor, Mallorca
 • Családi állapota: párkapcsolatban
 • Balkezes teniszező
 • Grand Slam-győzelmek: 14
 • Olimpiai sikerei: aranyérem (2008, Peking, egyesben), aranyérem (2016, Rio de Janeiro, párosban)
 • Világranglistán valaha elfoglalt legjobb pozíció: 1

Versenykörülmények között összesen 34-szer néztek már farkasszemet, de mégis a legérdekesebbek talán a különféle jótékonysági- vagy bemutató mérkőzésekből kerültek ki. Nagyjából tíz éve, amikor Federert füves borítású pályán már öt éve senki sem tudta legyőzni, miközben Nadal meg három éve veretlen volt salakon, megrendezték az úgynevezett „Borítások háborúját” (Battle of Surfaces), ahol a két bajnok egy nem mindennapi – félig füves, félig salak  – pályán csapott össze.

Objektum doboz

De játszottak ők már vizen is…

Objektum doboz

Ha azt gondolnátok, hogy két ennyire sikeres versenyzőben annyira dominál a sikervágy, hogy csak legyőzni szeretné a másikat, akkor tévedtek. A tenisz világában szinte mindenki jó kapcsolatban van a másikkal, de Roger meg Rafael végképp. Épp a héten, Ausztráliában nyilatkozta Federer Nadalról, hogy 

én vagyok az első számú rajongója – félelmetesen játszik. Ő egy igazi versenyző!

Ugyanezzel a találkozóval kapcsolatban Rafael kiemelte, hogy

nagyon sokat jelent nekem ez a döntő, nagyon várom.

Forrás:
Facebook / ATP World Tour

Még valamit kiemelnék, tavaly hosszú időre letették az ütőiket, ugyanis mindketten sérültek voltak. Az év vége felé Mallorcán találkoztak Nadal saját akadémiájának megnyitóján, ahol váltottak néhány szót, de ez a holnapi meccs fényében már sokkal több, mint egy sima beszélgetés:

Én a sérülésem miatt gyakorlatilag egy lábon álltam, ő pedig a csuklójával bajlódott. Egy mini teniszt játszottunk a gyerekekkel, azt gondoltuk, ez a legtöbb, amit tehetünk… Azt mondtam neki, talán egyszer még találkozunk és játszunk valamilyen gálameccsen, és kész. Ki gondolta volna akkor, hogy mi játszunk majd az év első legnagyobb tornájának döntőjében

– nyilatkozta Federer.

Végül mindenféle kommentálás nélkül ajánlom figyelmetekbe ezt a videót:

Objektum doboz

Ha meghoztam a kedveteket a két „öreghez”, akkor ne feledjétek: holnap 09:30!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.