Egyéb kategória

„Folyton edzek, de alig látszik” – kiderült, mi állhat a háttérben

Magunk mögött hagytuk 2016-ot, ilyenkor pedig szinte mindenki eltervezi, hogy idén egy kicsit változtat valamin. A legtöbben rögtön a külsőnket nézzük a tükörben, és megfogadjuk, hogy mostantól folyamatosan eljárunk a terembe edzeni; de mi van akkor, ha telik az idő, és semmi sem látszik?

vous - 2017.01.16.
„Folyton edzek, de alig látszik” – kiderült, mi állhat a háttérben

Jó, persze, nem azt mondom, hogy eltelt 2 hét, és még semmi változás, mert ahhoz tényleg nagyon turbó üzemmódba kapcsolva kellene mozogni, és az étkezésre is maximálisan figyelni. De biztosan sokan megtapasztaltátok azt, amikor kitartóan jártok edzeni már hónapok óta, és szinte alig van valami változás. Most egy kutatócsoport rájött, mi lehet az oka!

hasizom sport edzés

Van értelme a heti egyszeri edzésnek? Most kiderült!

Munka, tanulás, család, barátok – ha a nap 30 órából állna, akkor sem lenne elég időnk mindenre és akkor még az edzést nem is említettük. Legtöbbünknek problémát okoz beiktatni a heti rendszerességű mozgást és már annak is örül, ha hétvégén egyszer el tud menni futni. De egyáltalán, megéri ennyi miatt elindulni? 

A cikk folytatásáért IDE kattintsatok.

Egy felmérés során 21 egészséges nőt és férfit követtek figyelemmel, akiknek kétféle edzésformát kellett kipróbálniuk. A csapat egyik fele állóképességet növelő tornákra járt (ilyen a futás, biciklizés), míg a másik fele intervallum-edzéseket (például fél perc lassú, fél perc gyors futás felváltva) tesztelt. Ezt követően tartottak pár hónap szünetet, majd feladatkört cseréltek. Az eredményekből pedig kiderült, hogy minden a saját biológiai rendszeretektől függ!

Volt, akinek az intervall-edzés volt hatékonyabb, míg másnak az állóképesség-növeléstől következett be nagyobb változás. Ez pedig azt jelenti, hogy bizony nem mindenkinek ugyanolyan jó egy-egy mozgásforma. A szakértők azt javasolják, hogy ha eddig mindig futottatok, bicikliztetek, úsztatok, stb., akkor váltsatok gyorsabb, intenzívebb intervall-edzésekre. Ha pedig utóbbit csináltátok, ideje egy kicsit lassítani a tempón.

Forrás:
iStock

És honnan tudom, hogy mi jó nekem?

Azon kívül, hogy nem érzitek magatokon a változást, egy teszttel még inkább megbizonyosodhattok arról, hogy melyik edzésforma a legjobb számotokra. A futópadon állítsatok be magatoknak egy megfelelő gyorsaságot, és sétáljatok 10 percet, majd nézzétek meg a pulzusotokat. Ezután válasszatok ki egy távolságot, mondjuk 2-3 kilométert, fussátok le, és írjátok fel, meddig tartott megcsinálni. Ezt ismételjétek néhány hétig az edzés mellett, de ne mérjétek le az adatokat.

Ha már letelt a pár hét, csináljátok végig a tesztet újra. Amennyiben a sétánál nem lesz alacsonyabb a pulzusotok, a 2-3 kilométert pedig nem tudjátok gyorsabban lefutni, a testetek nem reagál jól az adott edzésformára, és változtatnotok kell rajta. Egy megfelelő típusnál ugyanis fokozatosan kezdtek hozzászokni a nehézségekhez, és egyre jobban kellene bírnotok. Ez alapján ki tudjátok deríteni, vajon melyik passzol jobban hozzátok – írja a Hellogiggles.

popsi-fenek-edzes

Top 3 legkülönlegesebb konditerem Budapesten

A sportolásra néha elég nehéz rávenni magunkat. Én például gyakran elhatározom, hogy majd „holnaptól” életmódot váltok, egészségesen táplálkozom és rendszeresen sportolok. Na, ez általában már másnap, a reggelinél elakad, amikor nincs időm enni és inkább csak beugrok egy péksütiért. Nektek is ismerős a helyzet? 

A cikket ITT olvashatjátok el.

Ajánlott cikkek